Kursplan

Journalistik för akademiker, 60 högskolepoäng

(Journalism for Postgraduate Students, 60 credits)

Kurskod JO002G
Ämnesgrupp Journalistik
Huvudområde Journalistik
Fördjupning GXX (Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras)
Ansvarig institution Institutionen för samhällsvetenskaper
Utbildningsområde/n Tekniska området 42%
Övriga områden 58%
Betygsalternativ på hel kurs Tregradig skala
Utbildningsnivå Grundnivå
Kursnivå AB
Undervisningsspråk Svenska
Giltig fr.o.m. Hösttermin 2021

Fastställande

Kursplanen är fastställd av Institutionsnämnden för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola den 2021-02-11 enligt bestämmelserna i högskoleförordningen.

Behörighetskrav

Kandidatexamen eller motsvarande yrkesexamen från högskola eller universitet.

Lärandemål

Efter genomgången kurs kan studenten:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för journalistiska arbetsmetoder med fokus på nyhetsjournalistik, vetenskapsjournalistik och journalistisk medieproduktion
  • redogöra för och resonera kring journalistiska researchmetoder, medierätt, källkritik, journalistisk etik, mediernas ekonomiska villkor och journalistiskt språk
  • redogöra för skillnader mellan genrer och format inom journalistik
  • redogöra för och reflektera över mediernas roll i samhället, deras framväxt och vad som styr deras innehåll

Färdighet och förmåga

  • självständigt söka samla och värdera information och omsätta detta i journalistisk produktion i text, bild och ljud
  • planera och producera en berättelse i såväl text, stillbild som rörlig bild och ljud
  • arbeta praktiskt och självständigt med layout och redigering
  • samarbeta redaktionellt och analysera de olika rollerna inom en redaktion
  • använda ett språk som följer aktuella normer för journalistiska texter samt utveckla ett journalistiskt berättande i text, ljud och bild
  • använda professionell digital bild- och ljudteknik för att producera, bearbeta och publicera journalistiskt material på olika plattformar

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • anlägga ett kritiskt och reflexivt förhållningssätt till journalistik och journalistiska problemställningar, särskilt när det gäller den journalistiska yrkesrollen och de etiska frågeställningar som journalister ställs inför
  • kritiskt diskutera journalistikens och mediernas roll i relation till det ämnesområde som den studeranden tillägnat sig i tidigare akademiska studier
  • reflektera och kritiskt diskutera journalistiska researchmetoder, medierätt, källkritik, nyhetsurval, journalistisk etik och journalistiskt språk
  • reflektera över betydelsen av hur frågeställningar rörande mångfald, baserade bl.a. på genus, etnicitet, klass och kultur påverkar journalistiken
  • självständigt reflektera kring villkoren för journalistiska produktion i text, bild, ljud, rörlig bild samt jämföra val av publiceringskanal utifrån innehåll, målgrupp och behov
  • kritiskt reflektera kring mediernas roll i samhället, deras historia och framväxt och de maktförhållanden som styr deras verksamhet och innehåll
  • värdera och kritiskt bedöma nyhetsflöden samt identifiera faktorer som påverkar medieinnehållet
  • kritiskt analysera vetenskapsjournalistik och de villkor som påverkar denna 

Innehåll, delkurser och examinationsmoment

Kursens huvudsakliga innehåll bygger på att kunnande om journalistyrket utvecklas i samspel mellan tidigare förvärvad akademisk utbildning och praktisk erfarenhet. Detta sker genom journalistiska och medietekniska övningar knutna till teoriundervisning samt egen produktion och reflektion över egna och andras medietexter. God journalistisk etik i enlighet med ”Spelregler för Press, TV och radio” beaktas inom kursen, liksom genusperspektiv och interkulturella aspekter. I alla delkurser ingår färdighetsträning i att använda teknisk utrustning och etablerade metoder för professionell journalistisk medieproduktion.

Introduktion till journalistik, 7,5 högskolepoäng

(Introduction to Journalism, 7.5 credits)

Delkursen ger en introduktion till journalistik med särskild vikt vid den journalistiska arbetsprocessen i samband med nyhetsrapportering. Vidare behandlas vad som styr mediernas innehåll och hur medierna påverkar och påverkas av faktorer som genus, klass och etnicitet. Delkursen ger grundläggande kunskaper om mediernas framväxt och struktur samt intervjumetoder.

I delkursen studeras de samhälleliga villkoren för medierna och för det journalistiska arbetet. Delkursen tar upp mediernas betydelse i samhället och för demokratin, medieutveckling och ägarstruktur. Delkursen tar även upp journalistik- och mediehistoria, källkritik samt journalistyrkets utveckling.

Studenterna tränar typografi och layout för tryckta nyhetsmedier och får en introduktion till grundläggande kamerateknik och bildbehandling samt till foto-, video- och webbjournalistik. Delkursen innehåller övningar i att använda datorprogram för layout och tryck samt för digital bildbehandling och webbpublicering.

1001, Introduktion till journalistik, 4,5 högskolepoäng

(Introduction to Journalism, 4.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Övriga områden  100% 

1002, Layout och textredigering för tryck och webb, 2 högskolepoäng

(Layout and Editing Text for Screen and Print Media, 2 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Övriga områden  100% 

1003, Fotojournalistik, 1 högskolepoäng

(Photo Journalism, 1 credits)

Betygsalternativ: Tvågradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  100% 


Journalistikens arbetsmetoder, 7,5 högskolepoäng

(Professional practice of Journalism, 7.5 credits)

Delkursen avser att främja en kritisk och granskande hållning till nyhetskriterier, källor och arbetsmetoder, stimulera till en aktiv uppsökande journalistik samt träna förmågan att presentera journalistiskt innehåll. Studenterna övar journalistiska arbetsmetoder som intervju, källkritisk granskning och nyhetsvärdering. De arbetar praktiskt med insamling och redigering av material, samt produktion och presentation för dagspress och webb.

I delkursen studeras etiska normer och regler inom medieområdet. Frågor som rör journalisters integritet och förhållande till källor tas upp.

Särskild vikt läggs vid de juridiska förutsättningarna för journalistiken som tryckfrihetslagstiftningen, offentlighet och sekretess samt upphovsrätt.

1005, Journalistikens arbetsmetoder, 7,5 högskolepoäng

(Professional practice of Journalism, 7.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  30% 
Övriga områden  70% 


Nyhetsjournalistik, 7,5 högskolepoäng

(News Journalism, 7.5 credits)

Studenterna övar nyhetsjournalistik genom främst redaktionsövningar på en webbaserad plattform. Fotojournalistik med fokus på nyhetsfotografering ingår praktiskt och teoretiskt. Studenterna anpassar sina texter och bilder för webbpublicering och lär sig använda ett professionellt publiceringssystem för webbpublicering.

Vidare behandlar delkursen ekonomi- och arbetsmarknadsjournalistik, rättsjournalistik samt utrikesjournalistik och ger grundläggande kunskaper om hur det svenska rättssystemet fungerar.

1006, Nyhetsjournalistik, 4,5 högskolepoäng

(News Journalism, 4.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  100% 

1007, Nyhetsfotografering och layout, 3 högskolepoäng

(News Photography and Layout, 3 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  100% 


Berättande journalistik, 7,5 högskolepoäng

(Narrative Journalism, 7.5 credits)

I delkursen studeras den berättande journalistikens uttrycksmöjligheter. Reportaget som genre och metod diskuteras utifrån etiska och berättartekniska förutsättningar, och studenterna arbetar med olika former av berättande journalistik. Studenterna tränar gestaltning genom att skriva, bildsätta och layouta egna texter. Opinionsjournalistik ingår praktiskt och teoretiskt.
Vidare ingår moment om textanalys och grundläggande kunskaper om argumentationsanalys där olika mediedebatter uppmärksammas och analyseras.

1008, Berättande journalistik, 7,5 högskolepoäng

(Narrative Journalism, 7.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  25% 
Övriga områden  75% 


Radio, redaktionell organisation och kortpraktik, 9 högskolepoäng

(Radio Journalism, Newsroom Organisation and Short Internship, 9 credits)

Delkursen behandlar redaktionell organisation och ger grundläggande kunskaper om hur redaktioner fungerar. Studenterna genomför två veckors praktik på en nyhetsredaktion eller specialredaktion.

Delkursen innehåller även radiojournalistik och grunderna i hanteringen av digital inspelningsteknik samt konsten att hantera den i olika intervju- och inspelningsmiljöer. Studenterna tränar ljudredigering i en tekniskt utrustad redaktionsmiljö.

1016, Kortpraktik, 4,5 högskolepoäng

(Short Internship, 4.5 credits)

Betygsalternativ: Tvågradig skala
Utbildningsområde/n: Övriga områden  100% 

1017, Radiojournalistik, 4,5 högskolepoäng

(Radio Journalism, 4.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  100% 


Tidskriftsjournalistik, 4,5 högskolepoäng

(Magazine Production , 4.5 credits)

Studenterna producerar ett magasin för tryck och tränar presentation och publicering av journalistik i både webb- och printbaserad form i egen redaktionsmiljö. Delkursen kombinerar praktiska övningar i fördjupad research med en kritisk diskussion om urvalskriterier och metoder. Frågor som rör journalistens uppdrag, integritet och förhållande till källor tas upp.

Syftet med delkursen är att stimulera till en aktivt uppsökande journalistik och att studenterna arbetar journalistiskt inom ett valt fördjupningstema. Inom ramen för denna delkurs genomförs en läsarundersökning av den producerade tidskriften. Bildanvändning och upphovsrätt ingår i delkursen. Kursen behandlar även vetenskapsjournalistikens villkor.

1011, Tidskriftsjournalistik, 4,5 högskolepoäng

(Magazine Production , 4.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  40% 
Övriga områden  60% 


TV-journalistik och källkritik, 7,5 högskolepoäng

(Broadcast Journalism and Source Criticism, 7.5 credits)

Delkursen ger studenterna grunderna i TV-journalistik med inriktning på nyhetsinslag och berättande med bild och ljud. I delkursen ingår grunder i såväl bildberättande som dramaturgi för rörlig bild.

Delkursen behandlar hela produktionsprocessen för journalistisk TV-produktion. Vidare behandlar delkursen fördjupad källkritik.

1012, Källkritik, 1,5 högskolepoäng

(Source Criticism, 1.5 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Övriga områden  100% 

1013, TV-journalistik, 6 högskolepoäng

(Broadcast Journalism, 6 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  100% 


Individuellt journalistiskt projekt, 9 högskolepoäng

(Individual Journalist Project, 9 credits)

Inom ramen för denna delkurs producerar studenten två individuella arbeten för valt medium. Ett kortare och ett längre. Arbetena bör anknyta till studentens tidigare akademiska utbildning och/eller intresseområde där både gestaltningsförmåga, självständig research och publik beaktas. Det individuella arbetet kompletteras med analyser av det egna journalistiska arbetet utifrån teori- och metodfrågor samt aktuell forskning inom journalistikens fält. Vidare behandlar delkursen fördjupade researchmetoder.

1014, Individuellt journalistiskt projekt, 9 högskolepoäng

(Individual Journalist Project, 9 credits)

Betygsalternativ: Tregradig skala
Utbildningsområde/n: Tekniska området  35% 
Övriga områden  65% 


Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, praktik, handledning, praktiska övningar och projektarbeten individuellt såväl som i grupp

Examination

Introduktion till journalistik 1001

  • Skriftlig hemtentamen
  • Seminariedeltagande
  • Skriftliga inlämningsuppgifter

Layout och textredigering för tryck och webb 1002

  • Multimediala inlämningsuppgifter

Fotojournalistik 1003

  • Fotografiska inlämningsuppgifter
  • Skriftliga inlämningsuppgifter

Journalistikens arbetsmetoder 1005

  • Skriftlig hemtentamen
  • Skriftlig salstentamen
  • Seminariedeltagande
  • Skriftliga inlämningsuppgifter

Nyhetsjournalistik 1006

  • Skriftlig hemtentamen
  • Skriftlig salstentamen
  • Deltagande i seminarier och redaktionsarbeten
  • Skriftliga inlämningsuppgifter

Nyhetsfotografering och layout 1007

  • Multimodala inlämningsuppgifter

Berättande journalistik 1008

  • Skriftliga inlämningsuppgifter
  • Muntlig tentamen
  • Seminariedeltagande
  • Muntlig presentation

Kortpraktik 1016

  • Genomförd praktik om 10 arbetsdagar
  • Skriftlig praktikrapport
  • Seminariedeltagande
  • Skriftliga inlämningsuppgifter

Radiojournalistik 1017

  • Framställande av radioinslag
  • Seminariedeltagande

Tidskriftsjournalistik 1011

  • Framställande av tidskrift
  • Seminariedeltagande
  • Multimodala inlämningsuppgifter

Källkritik 1012

  • Skriftliga inlämningsuppgifter
  • Seminariedeltagande

TV-journalistik 1013

  • Framställande av TV-inslag
  • Skriftliga inlämningsuppgifter
  • Seminariedeltagande

Individuellt journalistiskt projekt 1014

  • Seminariedeltagande
  • Skriftliga inlämningsuppgifter
  • Projektarbete i vald medieform, analys av det egna arbetet utifrån teori och metod samt opposition på annan students projektarbete.

Enstaka missade seminarier kan, efter instruktioner från examinator, kompenseras med skriftliga inlämningsuppgifter.

För betyget Väl godkänd på hela kursen krävs motsvarande betyg på minst 30 högskolepoäng.

Betygskriterier delas ut vid kurs-/delkursstart.

Om en student har intyg från Södertörns högskola om kompensatoriskt stöd har examinator rätt att besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform i enlighet med Södertörns högskolas regelverk.

Begränsningar i rätten att tillgodoräkna kursen i examen

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen.