Annie Wernersson – journalisten med ett brinnande intresse för religion och mellanöstern
Annie fokuserade på det hon tyckte var roligt var bra på och det som var viktigt i livet. Sex år senare vikarierar hon på TV4 som utrikesreporter med målet att så småningom jobba i Mellanösternregionen.
Varför valde du att läsa Journalistik med samhällsstudier - inriktning religionsvetenskap?
– Jag var ganska vilsen när jag var 20-år, jag hade precis flyttat till Libanon efter att jag precis hade hoppat av programmet mänskliga rättigheter på ett universitet som jag inte trivdes på. Jag ville göra gott i världen och studera något som var mer konkret och funderade på hur jag skulle kunna göra det.
– Jag kände att jag behövde ta tag i mitt liv, så jag satte mig på ett café och gjorde tre listor: vad tycker jag är kul? Vad är jag bra på? Vad är viktigt för mig i livet? Allt pekade på att jag borde bli journalist, men lusten fanns inte där.
– Den rationella delen av mig sökte ändå journalistutbildningar på olika högskolor och universitet, men sedan tänkte jag inte mer på det under resten av min vistelse i Libanon.
– Med antagningsbeskedet kom ångesten. Jag hade flyttat hem, var mer eller mindre pank, hade ingen lust att plugga och visste inte vad jag ville bli.
– När jag så småningom läste på om utbildningen jag kommit in på och förstod hur religionsvetenskap skulle kunna kombineras med journalistik, väcktes äntligen den där lusten jag väntat på. Nu var jag redo att plugga och jag skulle bli journalist!
Motsvarade utbildningen dina förväntningar?
– Ja, och mer än så! Jag hade väldigt engagerade lärare, bland andra Simon Sorgenfrei som verkligen knöt samman religionsvetenskapen med journalistiken. Han gav mer än den ordinarie undervisningen vilket gav oss en helt fantastisk möjlighet att tidigt tänka både journalistiskt och religionsvetenskapligt, så att de tillsammans skapar en helhet.
Hur var det att studera på Journalistik med samhällsstudier - inriktning religionsvetenskap?
– Gällande religionsdelen var hela första året en enda stor aha-upplevelse! Mycket landade när vi fick koppla samman religion med journalistik. Journalistutbildningen var väldigt bra och gav en bra grund att stå på. Vi fick testa på att göra radio, filma, fota och använda olika program som Photoshop och Premiere med flera, vilket var väldigt bra och nyttigt.
Vad var roligast under utbildningen?
– Att få praktisera journalistyrket! Jag engagerade mig i SH Radio vilket högskolan stöttade väldigt mycket. Jag gjorde bland annat en podd ”Herregud för i helvete” där min kompis och jag övade på att prata om religion på ett journalistiskt sätt. Redan då ställdes vi inför olika etiska dilemman. Hur kan vi prata om olika religiösa grupper utan att det blir sensationsjournalistik?
Vad var det bästa med utbildningen?
– Att jag hade engagerade lärare som hjälpte oss knyta samman religionen med journalistiken, till exempel genom att göra studiebesök.
Vad minns du tydligast från din studietid?
– Vilken ögonöppnare det var att läsa om olika religioner, jag fick en helt annan förståelse för andra religioner och kulturer och varför olika människor beter sig på olika sätt.
På vilket sätt har du haft nytta av dina studier i ditt arbetsliv?
– På många olika sätt. Att lära sig det journalistiska hantverket, etiska regler och hur man berättar saker på ett bra och enkelt sätt. Att skriva intressant om religion är ofta att skriva om det som sticker ut. Det har varit en stor utmaning, det handlar om att hitta balansen och skriva på ett intressant och respektfullt sätt utan att hamna i den sensationella zonen.
Vad har du för råd till den som ska välja utbildning?
– Gå på magkänsla, inte bara förnuft. Vad tycker du är roligt?
Vad har du för råd till de som redan är studenter?
– Många tänker främst att det handlar om att vara strategisk och tänka rätt i sin karriär ”Vad ska jag engagera mig i för att gynna min karriär?” Visst, det kan finnas en poäng i att tänka så men glöm aldrig magkänslan! Välja det du tycker är kul och har lust med! I slutändan är det magkänslan som kommer att leda dig till det som är smart för din karriär. Framförallt är det lusten som kommer driva dig resten av din karriär, så lita på den redan från start.
Skulle du rekommendera Södertörns högskola och utbildningen till blivande studenter?
– Absolut! Jag pluggade på ett äldre lärosäte först och älskade att komma till Södertörn som är en mindre och mer personlig högskola. Man kan träffa på kompisar på torget, man lär känna sina lärare och de vet vem man är, jag har fortfarande kontakt med flera av mina lärare. Det är en jättestor skillnad gentemot det andra lärosätet där jag kände mig ganska anonym.