Philip Wöllner – Sikta mot stjärnorna så når du kanske månen
Högskolans moderna tänk samt kombinationen av teori och praktik lockade Philip till Informatörsprogrammet, som Kommunikatörsprogrammet hette då. Efter sommaren börjar han på ett nytt jobb som kommunikatör med PR-ansvar på SSSB.
Varför valde du att plugga på Södertörns högskola?
– Jag ville plugga i Stockholm och ville gå Kommunikatörsprogrammet. Av en ren slump såg jag att man startade Informatörsprogrammet (nuvarande Kommunikatörsprogrammet) på Södertörn. Jag läste på om högskolan och tyckte att den lät bra. Den kändes modern och verkade inte vara så mossig som det kan vara i den akademiska världen. Detta i kombination med utbildningen lät som ett bra val.
Varför valde du just informatörsprogrammet?
– Jag ville jobba med något kreativt och ville skriva men inte för den delen bli journalist. Första gången jag kom i kontakt med kommunikatörsyrket var när jag gjorde praktik som en del av en annan utbildning. Kommunikatören på plats förklarade vad man gör och jag tyckte att det lät intressant och verkade vara ett yrke som passade mig.
Vad var roligast i utbildningen?
– Bredden var det som var absolut roligast! Min upplevelse är att när man söker en utbildning så vet man oftast inte exakt vad man vill bli. Att då få möjligheten att prova på och lära sig olika saker som medieteknik, design, företagsekonomi och inte minst att skriva är guld värt. På detta sätt fick man en bättre förståelse för vad man är bra på och borde kanske rikta in sig mot. Detta var väldigt hjälpsamt då kommunikatörsyrket är väldigt brett och kräver olika typer av kompetenser.
Vad var det bästa med utbildningen?
– Praktikterminen! Det som var jätteviktigt och bäst är möjligheten till praktik, det är jätteviktigt att få komma ut och testa sina kunskaper ute i verkligheten. Kombinationen av teori och praktik är ett vinnande koncept. Jag var initialt lite orolig att inte hitta praktik, men ändrade sen mitt tankesätt: man får se det som att man är en kompetent person som kan bidra med jättemycket och som ska jobba gratis.
Vad minns du tydligast från din studietid?
– Praktiken: att få komma ut i arbetslivet första gången är något speciellt. Jag kommer ihåg känslan när man kan kom ut och var nervös, man kände att man dög och att man jobbade på riktigt.
På vilket sätt har du haft nytta av dina studier i ditt arbetsliv?
– På alla möjliga olika sätt. Jag fick en stabil grund som jag bygger vidare på och utvecklar. Jag fick den rena praktiska kunskapen och det kritiska tänkandet som är oerhört viktigt i ens arbete.
Vad har du för råd till den som ska välja utbildning?
– Tänk på din studietid som en investering i dig själv. Vad kan jag göra under här tre åren för att rusta mig själv och mitt CV när jag tar examen? Kan jag jobba vid sidan av? Engagera mig i studentföreningar, bredda min kunskap genom att gå på öppna föreläsningar och seminarier etc.?
Vad har du för råd till de som redan är studenter?
– Ta vara på din praktik, se dig själv som ett hett villebråd. Välj ut den plats där du verkligen vill vara och sök den, får du inte den så går du bara på nästa. Sikta mot stjärnorna så kanske du når till månen. När du väl fått praktiken så är det bara att visa framfötterna och jobba stenhårt! Ta initiativ, kom med förslag, av tio så kanske nio inte funkar men ett är toppen! Som ny så kan man kanske minst om just den kontexten, men man har fått med sig så mycket från utbildningen att man kan bidra direkt på en gång.
Skulle du rekommendera högskolan och utbildningen till blivande studenter?
– Absolut! Jag tycker utbildningen och högskolan var jättebra! Det var fräscha och moderna lokaler. Det är absolut värt resan hit, jag använde restiden till att plugga.