Hittade glädjen i ekonomistudierna och fann kärleken på campus

Det är 15 år sedan Nishti Ismaili läste programmet Konst, kultur och ekonomi vid Södertörns högskola, men hon minns fortfarande tillbaka på studietiden med ett leende.

Nishti Ismaili, alumn från programmet Konst, kultur och ekonomi

I sin roll som ekonomi- och managementkonsult har hon arbetat inom flera stora organisationer genom åren med fokus främst på ekonomistyrning. Men det var långt ifrån ett självklart karriärval.

– Innan jag började på Södertörns högskola hade jag inte haft en tanke på att jag skulle studera något med ekonomi, jag tyckte det verkade jättetråkigt. Men när jag väl gick programmet var det just ekonomibiten jag fastnade för och så fortsatte jag helt enkelt på den banan.

Varför valde du att plugga på Södertörns högskola?

– Det som lockade mig att söka till just Södertörn var känslan av nytänkande. Det kändes annorlunda från andra högskolor, som en positiv fläkt i mängden och det drogs jag till.

Hur var det att läsa Konst, kultur och ekonomi?

– Det var väldigt givande och programmet passade mig himla bra. Variationen och sättet man uppmuntrades vrida och vända på saker och ting för att forma olika perspektiv lärde mig mycket som jag haft nytta av senare. Jag minns diskussioner från att den första kursen vi läste, ”vad är konst?”: Det finns inte bara ett svar på den frågan, och aldrig ett svar som är rätt. Det synsättet genomsyrade hela programmet, och det tog jag med mig.

Någon särskilt minne från tiden på högskolan?

– Jag träffade faktiskt min man på Södertörns högskola. Så det är ett kärleksfyllt minne för livet.

Inget slår förstås det mötet, men vad var annars det bästa med studietiden?

– Gemenskapen och det sociala, att man fick möjligheten att träffa så otroligt mycket olika människor. Jag var ganska blyg innan jag började på högskolan men under studieåren utvecklade jag den sociala biten och blev tryggare i mig själv. All kunskap man fått har självklart varit enormt viktig men studentlivet och det sociala utbytet är något jag minns alldeles extra. Vi satt och pluggade till tentor ihop och hjälptes åt. Om någon exempelvis hade glömt en stencil eller saknade några anteckningar så löste vi det. Det gör också att man växer som person.

Har den inställningen påverkat ditt arbetssätt?

– Utan tvekan. Som konsult har jag haft uppdrag hos många olika företag och det är egentligen först när man börjar jobba som det blir tydligt hur väldigt viktigt det sociala är. Att kunna möta folk på rätt sätt och att kunna samarbeta. Lagarbete av olika slag uppkommer oavsett vilken arbetsplats man hamnar på så idag är det ett måste, det ska fungera.

Vad har du för råd till den som ska välja utbildning?

– Tänk på din studietid som en investering i dig själv. Vad kan jag göra under här tre åren för att rusta mig själv och mitt CV när jag tar examen? Kan jag jobba vid sidan av? Engagera mig i studentföreningar, bredda min kunskap genom att gå på öppna föreläsningar och seminarier etc.?

Slutligen. Vad har du för råd till unga som funderar på att börja studera?

– Stressa inte. Själv var jag aldrig inne på att läsa något med ekonomi, jag var helt inställd på att jag skulle jobba med något inom socialt arbete. Men sedan ledde en sak till en annan och på programmet hittade jag vad jag ville göra. Så mitt råd till andra är att verkligen titta igenom utbudet först, de program som finns, innan du bestämmer dig. Du kommer hitta något du vill läsa, men det kanske inte alls blir det du hade tänkt söka till från början.