Microsoft Copilot

Du som student har tillgång till Microsoft Copilot. Microsoft Copilot (tidigare Bing Chat Enterprise) är ett AI-drivet chattverktyg från Microsoft.

Det finns många sätt att använda AI i dina studier. Du kan använda det som en personlig studiecoach som aldrig tröttnar på dina frågor eller få hjälp med idéer, inspiration och översättningar. Tänk på att använda AI med eftertanke. Jämför gärna med andra källor. Det är också ditt ansvar att ha koll på vad som gäller och vad som kan anses vara fusk.

Öppna Microsoft Copilot

Microsoft Copilot är aktivt för alla studenter när du är inloggad med ditt SH-konto. För att nå den öppnar du webbläsaren Edge och klickar på Copilot-ikonen uppe i det högre hörnet.

Inställningar och praktiska tips

Den rekommenderade webbläsaren för att få ut det mesta av Copilot och Bing Chat Enterprise är Microsoft Edge, då tjänsten är inbakad direkt i webbläsaren. Edge finns även tillgänglig som app för mobilen. För att komma åt Copilot klickar du på den blågröna ikonen längst upp till höger.

Detta öppnar ett sidofält där det högst upp ska stå “Protected” eller ”Skyddad” med grön text. Den gröna texten indikerar att du är inloggad i SH:s instans av Microsoft 365. Om du inte ser den gröna texten tyder det på att du inte är inloggad i Edge och att du behöver göra det. Gå då till copilot.microsoft.com. Länk till annan webbplats.

Chat och compose

Överst i sidofältet finns två alternativ: chat och compose ("chatta" och "skriva" på svenska). Det finns viss överlappning mellan vad de olika funktionerna kan göra, men i grund och botten är chat avsett för snabb informationssökning medan compose hjälper dig att skapa innehåll från grunden.

Exempel på en fråga i chattläge:
Jämför designen av de fem högsta byggnaderna i världen.

Exempel på fråga i composeläge:
Skriv en limerick om en man som tappat sin hatt.

Copilot kan användas för att analysera den text du har öppen i webbläsaren. Vill du analysera en text på din egen dator, är förslaget att spara den som en PDF-fil och sedan öppna den i webbläsaren.

Läs in PDF-filer

En stor fördel med att använda Copilot direkt i Microsoft Edge är att du kan sammanfatta exempelvis en PDF-fil som är öppen i huvudfönstret.

Temperatur

En ytterligare inställning du kan laborera med är det som kallas temperatur i AI-sammanhang, alltså hur mycket "fantasi" din chatbot ska tillåtas uppvisa. Denna inställning finns under huvudrubriken chat i sidofönstret.