Utlandsstudier – Försäkring

Här hittar du information om finansiering och försäkring under dina utbytesstudier.

Försäkring – Student UT

Som utbytesstudent omfattas du av Kammarkollegiets samlingsförsäkring Student UT. Försäkringen är kostnadsfri och gäller två veckor innan till två veckor efter ditt utbyte, dygnet runt i ditt värdland samt under en direkt dit- och hemresa. För att försäkringen ska gälla måste du vara registrerad på ditt utbytestillfälle i Ladok. Observera att studenter som ska göra praktik inte alltid omfattas av Student UT utan måste teckna en separat försäkring. För mer information om detta, kontakta International Office på exchange@sh.se.

Försäkringen innehåller ett personskadeskydd, sjuk- och tandvårdsskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och kris- och katastrofskydd. Det är ditt ansvar att läsa igenom försäkringsvillkoren innan avresa och avgöra om du behöver teckna en kompletterande försäkring. Mer information och fullständiga villkor finns på Kammarkollegiets hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Observera att Student UT endast gäller i det land där du gör ditt utbyte. Om du planerar att resa till andra länder i anslutning till ditt utbyte måste du alltså ha en kompletterande försäkring.

Om du vill ha ett intyg på att du är försäkrad via Student UT ska du kontakta din internationella handläggare per mejl med information om vart du ska åka och vilka terminstider som gäller på ditt värduniversitet. Terminstiderna hittar du i ditt antagningsbrev eller i den akademiska kalendern på ditt värduniversitets hemsida.

Observera att enstaka utbyteslärosäten kan kräva att du som utbytesstudent tecknar separat försäkring via dem. Du måste själv finansiera en sådan försäkring.

Vid reseavrådan

Om Utrikesdepartementet avråder från alla resor till ditt studieland gäller inte Student UT. Om UD avråder från alla resor till ett specifikt område i ett land, gäller inte försäkringen i den delen av landet. Om du skulle ha påbörjat utbytet innan en avrådan är försäkringen giltig under en övergångsperiod (max 30 dagar) för att du ska ha tid på dig att lämna landet.

Försäkringskort

Studenter som gör utbyte inom EU bör beställa Försäkringskassans EU-kort. Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES‑land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar du enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar. Kortet är kostnadsfritt och kan beställas på Försäkringskassans hemsida. Skulle du inte hinna få hem kortet innan resan har du ändå det skydd som kortet ger.