VFU utomlands för dig som är lärarstudent

Vill du göra din VFU utomlands? Här hittar du information om dina möjligheter.

Som lärarstudent har du möjlighet att genomföra en VFU-period utomlands inom ditt program. Det ger dig en extra möjlighet att utveckla din interkulturella kompetens.

Att genomföra en VFU-period utomlands ger dig en personlig och professionell utveckling, nya perspektiv på olika skolsystem och pedagogiska ideal samtidigt som du får utveckla dina språkkunskaper. Din VFU-period utomlands kommer även att kunna synas in i ditt examensbevis.

Var kan jag göra min VFU utomlands?

Studenter inom Lärarutbildningen har möjlighet att göra sin VFU-period utomlands via Universidad de Pontificia i Madrid, Spanien. Ämneslärarstudenter har också möjlighet att genomföra sin VFU via och Windesheim University of Applied Science i Zwolle, Nederländerna som en del av en termin utbytesstudier.

Vi har ytterligare ett samarbete med den ideella organisationen African Sunrise Volunteering & Internships Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som erbjuder ett VFU-paket i Kapstaden, Sydafrika. De erbjuder ett färdigt paket med VFU-placering, boende, flygplatstransport, introduktion med mera till ett överkomligt självkostnadspris.

Som lärarstudent kan du även ansöka om att få genomföra VFU på en förskola/skola/fritidshem som du själv har hittat och varit i kontakt med i valfritt land.

Ansökan

Är du intresserad av något av ovanstående alternativ bör du först kontakta Lärarutbildningens internationella administration via internationellt.lu@sh.se för att diskutera dina möjligheter och din ansökan.

Ansökningsperioderna är följande:

VFU utomlands via partneruniversitet

För VFU-period under nästkommande läsår: Samma period som för vanliga utbytesstudier. Information om ansökningsperioderna finns här.

VFU utomlands via samarbetspartner i Sydafrika

För VFU-period under nästkommande vårtermin: 1-30 september
För VFU-period under nästkommande hösttermin: 1-30 april

VFU utomlands egen placering

För VFU-period under nästkommande vårtermin: 1-30 september
För VFU-period under nästkommande hösttermin: 1-30 april

Aktuella blanketter med instruktioner hittar du här:

Ansökan egen VFU-placering utomlands Pdf, 660.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Kriterier för VFU-placering utomlands Pdf, 429.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Ansökan VFU via partneruniversitet-samarbetspartner Pdf, 658.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Efter examen

Det är även möjligt att åka på en längre Erasmus+praktik under det första året efter avslutad utbildning i direkt anslutning till dina studier. Praktikperioden ska då vara 2-12 månader vid en förskola eller skola i ett annat europeiskt land och berättigar till Erasmus+stipendiet. Det är en fantastisk chans att verkligen fördjupa och bredda dina erfarenheter som lärare och lärarstudent, innan du ska ut i den svenska förskolan/skolan.

Här kan du läsa mer om att praktisera utomlands.

Ansökan sker löpande, men du behöver ansöka innan du tagit ut examen. Här kan du läsa om ansökningsprocessen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta chansen och åk!

Funderar du på att utnyttja möjligheten att åka utomlands under din lärarutbildning och vill veta mer? Kontakta gärna Lärarutbildningens internationella administration på internationellt.lu@sh.se.

Jag skulle starkt rekommendera alla att ta chansen att göra vfu utomlands. Dels för upplevelsen och dels för att en utvecklas markant på kort tid. Jag hade mer än gärna åkt utomlands flera gånger men dessvärre har Södertörn en policy att det inte är möjligt.

Ett av mina mål och huvudtanke med vistelsen var att jag var väldigt nyfiken på att få veta hur en svensk skola fungerar i praktiken utomlands när den styrs av svenska skollagen. Jag har ett stort intresse för språk och såg därför detta som en självklar möjlighet att utveckla mina kunskaper och utveckling i form av språk eftersom att många på skolan/förskolan både barn och personal är tvåspråkiga i spanska.

Efter denna vistelsen känner jag mig starkare och tryggare i min framtida roll som förskollärare. När en åker utomlands och kastas in en helt annan vardag än vad en är van vid gäller det att visa framfötterna och lita på ens egna kapacitet. Jag kände mig mer bekvämare att hålla konversationer med vårdnadshavare samt övriga personalgruppen än vad jag gjort på min tidigare VFU plats, efter VFU utomlands känner jag inte längre några svårigheter med det. Jag kan inte komma på något som inte var givande med denna VFU utan jag har bara positiva och givande upplevelser och rekommenderar alla att åka utomlands.

– En student som gjort sin VFU genom egen placering på svenska skolan i utlandet.