Har du funderingar på examen och karriär?

Här har vi samlat information och tips om hur du kan tänka inför framtiden!

Det börjar redan när du sätter din fot på högskolan!

Redan från första dagen på din utbildning påbörjar du vägen till din framtid och karriär. På den här sidan ger vi dig tips på hur du redan under din studietid kan kartlägga din arbetsmarknad och att exempelvis en gästföreläsning i din utbildning kan ge dig inspiration till vad utbildningen kan leda till och vad du själv vill göra när du är klar.
Är ditt mål att börja jobba så snart du är klar eller funderar du på att studera vidare på avancerad nivå och kanske sedan gå vidare till forskarutbildning? Det är bra med mål framåt men också viktigt att hålla ögonen öppna för alla möjligheter! Samhället förändras och med den en arbetsmarknad som är ständigt föränderlig, det tillkommer nya yrken, yrkesroller och möjligheter och det är bra att hålla koll på vad som händer i den bransch som just du är intresserad av.

Är du mellan 27 och 62 år och är etablerad och har en aktuell förankring på arbetsmarknaden? Sedan 1 oktober 2022 finns möjlighet att söka nytt omställningsstudiestöd.

CSN, Centrala studiestödsnämnden, har hand om det nya omställningsstudiestödet. De skriver på sin webbplats:

”Omställningsstudiestödet är ett studiestöd för vuxna mitt i arbetslivet. Med omställningsstudiestödet kan du studera och bredda din kompetens så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår.

Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på 80 procent av din lön (upp till ett maxbelopp), dels av ett lån som du kan fylla på med om du vill. Du kan få stödet i 44 veckor; längre om du studerar på deltid.”

Läs mer om stödet på csn.se (länk till annan webbplats öppnas i nytt fönster) Länk till annan webbplats.. Glöm inte att uppge studieort "Huddinge" när du söker omställningsstudiestöd för utbildning vid Södertörns högskola.

Vanliga frågor

Nedan har vi samlat information och hur vi kan stötta dig utifrån vanliga frågor som kommer in till oss. Hittar du inte det du söker efter kontakta oss.

Studie- och karriärvägledningen kan erbjuda vägledningssamtal om att kartlägga arbetsmarknad och om olika verktyg för att närma dig arbetsmarknaden.

Andra verktyg som du kan använda dig av är exempelvis SH Karriär som är en portal specifikt för dig som student vid Södertörns högskola och som söker efter praktik eller jobb.

SH Karriär är Södertörns högskolas karriärportal som vänder sig till studenter och nyutexaminerade. Här kan du komma i kontakt med arbetsgivare och hitta alltifrån jobbannonser, praktikplatser, traineeprogram till aktuella tips på examensarbeten.

Kickstarta din karriär redan idag genom att registrera dig kostnadsfritt i portalen:

Redan under din studietid finns det många möjligheter att ta tillvara på som kan hjälpa dig i din framtida karriär! Här ger vi dig några tips på vägen:

Ta vara på utbildningen!

När din utbildning bjuder in yrkesverksamma gästföreläsare, anordnar studiebesök eller en arbetsmarknadsdag, se till att delta! Dessa aktiviteter ger dig chansen att ta reda på mer om vad din utbildning kan leda till och vad du själv vill göra.

Under utbildningen så får du med dig olika kunskaper och kompetenser som det är bra att du kan sätta ord på, fundera gärna flera gånger på vad det faktiskt är som du tar med dig från utbildningen. Du kan ta hjälp av kursplaner och utbildningsplaner som finns för din utbildning om du behöver stöd i att sätta ord på dina kunskaper

Gör en informationsintervju!

Ett sätt att ta reda på mer om vad du kan jobba med när du är klar med studierna är att kontakta yrkesverksamma personer i din framtida bransch och be dom att berätta om sitt arbete och hur dom tog sig dit.
Du kan använda dig av SH-karriärportal (om du är student hos oss) för att hitta företag eller verksamheter som kan vara av intresse: https://shkarriar.jobteaser.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (du behöver vara medlem för att kunna följa företag/verksamheter. Det kostar inget att vara med)

Utlandsstudier!

Ta chansen att studera utomlands en termin! Internationell erfarenhet, kontakter och språkkunskaper är meriterande och något du utnyttja i din framtida karriär. Läs mer om utbytesstudier

Praktik!

Genom att praktisera har du möjlighet att knyta kontakter, skaffa dig arbetslivserfarenhet och omsätta dina kunskaper i praktiken. Praktik kan vara ett viktigt steg på vägen till ett jobb.

Inom vissa program på Södertörns högskola finns det möjlighet att läsa en praktikkurs, ta till vara på detta tillfälle att förstå verksamheten, nätverk med de som jobbar på praktikplatsen.

Vill du prata mer om praktik kan du kontakta din kurs, ditt program eller oss i Studie- och karriärvägledningen.

Du hittar även praktikplatser i vår karriärportal SH karriär. Bli medlem kostnadsfritt och hitta praktikplatser här:

Gå med i SH Karriär!

SH karriär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en portal för dig som är student på Södertörns högskola, där du kan söka extrajobb, praktikplats, traineeplatser med mera.

Om du är med i SH Karriär se till att hålla din profil uppdaterad med utbildningar, arbetslivserfarenhet, skills med mera på så vis matchar du lättare med företag och verksamheter.

Om du inte redan har ett CV är det bra att skapa ett, och uppdatera det och ladda upp det på SH Karriär. Ett CV är en sammanställning av dina erfarenheter, kunskaper och egenskaper som du vill lyfta fram. I SH Karriär finns tips och tricks om CV som du kan nå om du är registrerad i karriärportalen.

Bli medlem kostnadsfritt på:

Studentjobb

Är du intresserad av att dryga ut kassan och samtidigt få erfarenhet av arbetslivet under tiden du studerar så erbjuder Södertörns högskola några olika spännande studentuppdrag och extrajobb. Läs mer på sidan om extrajobb. Länk till annan webbplats.

Studentförening

Gå med i en studentförening, bli studentrepresentant eller ta ett volontäruppdrag som intresserar dig. Du kommer lära känna nya människor och samtidigt få värdefulla erfarenheter som du kan använda i din framtida karriär. Gå med i kåren eller i en förening Länk till annan webbplats..

När du är klar med dina studier behöver du själv ansöka om examensbevis. Läs mer om hur du ansöker om examen

Om du läser ett program så kan du ansöka om examen när du är helt klar med dina kurser inom programmet.

Läser du fristående kurser för att sätta ihop en egen examen så kan du läsa mer om vilka krav du behöver uppfylla för att ansöka om examensbevis

Examensbeviset är ett bevis på att du har förvaltat kunskaperna som ges genom utbildningen och är ett värdedokument.

Har du frågor om examen så kan du läsa mer på frågor och svar gällande examen

Läs om vad tidigare studenter gör i dag, vad som var det bästa i deras utbildning och vad som var roligast under studietiden: Möt våra alumner

För varje program och kurs finns sidan Din framtid som ger information om möjliga arbetsområden samt information om vidare studier. Det finns även information i utbildningsplaner om utbildningens möjliga karriärvägar (se rubrik Användbarhet i utbildningsplanen).

Du är också välkommen att kontakta oss på studie- och karriärvägledningen för att prata om dina funderingar.

Om du är nyfiken på att studera vidare efter utbildningen på grundnivå kan du fortsätta att plugga på avancerad nivå. Utbildning på avancerad nivå ges i form av ettåriga magisterprogram, tvååriga mastersprogram samt fristående kurser. För information om program och kurser på avancerad nivå se länk: Program och kurser

Om du är intresserad av att ansöka till ett program eller en kurs på avancerad nivå så är det viktigt att se vad det är för behörighetskrav till programmet eller kursen.

På Södertörns högskolas hemsida finns det samlad information till dig som vill studera på forskarnivå eller redan är doktorand vid Södertörns högskola. Om det finns lediga doktorandtjänster publiceras dessa på sidan För dig som vill studera på forskarnivå. Här kan du även läsa på om hur det funkar med behörighet och antagning.

Läs mer om forskarutbildning på Södertörns högskola

Är du intresserad av att starta eget företag så kan en första ingång till detta vara att skapa en affärsidé. Som en del av SH innovation kan du som student, doktorand, anställd eller alumn på Södertörns högskola vända dig till Drivhuset för att få hjälp att utveckla en idé eller starta ett företag.

Läs mer om SH Innovation för studenter