Student

Smygstart

Kom och smygstarta din utbildning på Södertörns högskola!

Smygstartsdagen 10 januari har redan varit men på denna sida kan du som ny student ta del av en hel del nyttig information inför terminsstarten.

Smygstarta digitalt

Om du är ny student och vill kika in hur det ser ut på Södertörns högskola har du här chansen! Vår student Mariam visar runt på campus och visar olika ställen du kan få hjälp och stöd.

Nya ord som kan vara bra att ha koll på

När du är ny på högskolan kan du höra en hel del nya ord. I filmen nedan har vi samlat några vanliga ord och förklarar vad de betyder.

Hur funkar det med kurslitteratur?

När du pluggar på högskola så måste du själv se till att du har alla böcker du behöver. I filmen nedan förklarar vi var du hittar vilka böcker du behöver och hur du kan få tag på dem. Läs mer på sidan om kurslitteratur

Hitta kompisar via kåren

Ett bra sätt att hitta nya vänner är genom Studentkåren Söders. Det är frivilligt att bli medlem i studentkåren.

5 tips om studieteknik

När du börjar studera vid högskolan kan det var annorlunda från hur du är van att plugga på gymnasiet. Studieverkstan har tagit fram fem tips för att hjälpa dig plugga på bästa sätt. Läs mer om vad för typ av stöd du kan få av studieverkstan på sh.se/studieverkstan

Fem tips om att tala inför andra

Vi är många som är lite nervösa när vi ska tala inför andra. Studieverkstan har tagit fram fem tips för dig som tycker att det känns lite jobbigt att tala framför andra. Läs mer om vad för typ av stöd du kan få av studieverkstan på sh.se/studieverkstan

Vill du kunna lyssna på böcker istället för att läsa med ögonen?

Högskolan erbjuder alla sina studenter att kunna ladda ner talsyntesen Tortalk kostnadsfritt. Du kan läsa mer och ladda ner programmet på sidan om Talsyntes. Du måste du ha ett SH-konto för att komma åt sidan.

Hit kan du vända dig om du inte mår så bra

Ibland kan det vara så att en person inte mår så bra. Om du inte mår så bra och anledningen är studierelaterad finns det flera olika stödfunktioner på högskolan beroende på vad anledningen är.

Funka – om du har en varaktig funktionsnedsättning kan du få särskilda stöd i dina studier. Läs mer om Funka

Studenthälsan – om du som student skulle få studierelaterade problem med hälsan finns Studenthälsan till för dig, läs gärna mer om Studenthälsan

Studentkåren och Studentombudet – har du frågor som rör dina studier och vill få stöd av andra studenter kan du vända dig till Studentkåren eller Studentombuden, läs mer om Studentkåren

Studie- och karriärvägledning – om du har frågor eller funderingar om studieval, om dina studier, om framtid och karriär är du varmt välkommen att kontakta Studie- och karriärvägledningen.

Studieverkstan – är en stödfunktion där du kan delta i kurser/workshops om akademiskt skrivande, läs- och studieteknik, tal- och presentationer med mera. Läs mer om Studieverkstan

Universitetskyrkan – Hit kan du vända dig om du vill komma i kontakt med en opartisk lyssnare, läs mer om Universitetskyrkan.

Se alla våra möjligheter, stöd och resurser på högskolan

Studenthälsan

Du kan vända dig till Studenthälsan om du får psykiska, fysiska eller sociala problem under studietiden.

Har du en varaktig funktionsnedsättning?

I den här filmen berättar vi mer om Funka som hjälper dig med särskilda stöd.

Har du behov av talbok?

Vill du åka på utbytesstudier under din studietid?

Bredda dina studier genom att läsa en del av din utbildning utomlands. Genom utbytesstudier förbättrar du dina språkkunskaper, vässar dina utsikter på arbetsmarknaden och du lära känna en främmande kultur och miljö samtidigt som du får nya vänner och kontaktar i andra länder.

Annat som kan vara bra att ha koll på innan du börjar

Mat på campus

Det kan ibland bli långa dagar på campus och då är det bra att ha med sig en matlåda med mat att värma eller köpa något i någon av restaurangerna eller caféerna som finns på campus.

Träningsmöjligheter

Om det känns lite tungt att plugga kan det vara bra att varva studierna med lite träning. Här har vi samlat träningsmöjligheter i närheten av campus.

Trådlöst nätverk (WIFI)

På högskolan finns det två olika trådlösa nätverk: Eduroam och SHguest. Eduroam är det nätverket som finns till för dig som student.

SH-kort

Ditt SH-kort gäller som passerkort och lånekort på biblioteket samt som utskrifts- och kopieringskort.

SH-konto

Alla studenter på högskolan får ett eget SH-konto som ger tillgång till högskolans IT-miljö. Här får du veta hur du hämtar ut kontot och mer.

Checklista studiewebben

I studiewebben hittar du schema, kursplan och litteraturlista, du hittar uppgifter, inlämningar, material, Zoom-länkar och mer. Allt som gäller din kurs helt enkelt. För att komma igång smidigt, checka av listan så är du redo för dina studier.

Parkering

Färdas du till högskolan med bil? Här förklarar vi hur du gör för att parkera på högskolans område.

Office 365

Som student på Södertörns högskola får du gratis tillgång till Office 365. I Office 365 får du tillgång till bland annat Microsoft Word, Powerpoint och Excel.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-01-10