Om Södertörns högskola / Ämnen

Journalistik

Grafiskt element för ämnet journalistikVälkommen till en av Sveriges populäraste journalistutbildningar – vi utbildar framtidens digitala journalister.

Om du brinner för samhällsfrågor, vill avslöja missförhållanden och informera och engagera människor är Södertörns journalistutbildning något för dig. På Södertörns högskola ger vi dig en journalistutbildning genom en kombination av praktik och teori. Du lär dig avancerad research och att förmedla den i text, bild, ljud och video. Du kommer också att behärska den senaste medietekniken i digitala kanaler.

Journalister utbildade på Södertörns högskola fördjupar sig inom datajournalistik och nya digitala format. Hos oss får du teoretiska kunskaper och inblick i den senaste forskningen, kombinerat med praktiska kunskaper i de tekniska verktyg som branschen använder.

Du lär dig grunderna i journalistisk källkritik, såsom research och etik. Det genomsyrar sedan de moment där du genomför kortare och längre journalistiska projekt mot olika plattformar och målgrupper. Utbildningen innehåller även två längre praktikperioder, där du får erfarenhet av yrkeslivet och avslutas med ett större självständigt arbete. Du väljer bland nio olika program och kan därför rikta in dig på det du är intresserad av. Södertörns högskola har nära branschkontakter och jobbar ständigt för att ligga i framkant, i linje med den snabba medieutvecklingen. Vi utbildar morgondagens journalister.

Samverkan

Journalistiken på Södertörns högskola har en nära anknytning till branschen både genom möjligheter till praktik och olika projektarbeten. Dessutom bjuder vi ofta in yrkesverksamma journalister och utvecklare att föreläsa för våra studenter.

Praktik

Inom kandidatprogrammen har studenterna två praktikperioder, en period på två veckor redan under A-kursen i journalistik och en längre praktikperiod under den sista terminen. Praktiken innehåller redaktionellt arbete och studenterna får ofta flera av sina artiklar publicerade.

Efter avslutade studier på kandidat- eller magisternivå har studenterna också möjlighet att ansöka om att läsa en praktikkurs som löper över en hel termin.

Projektarbeten

Flera av de projektarbeten som studenterna gör under sin sista termin på något av ämnets kandidatprogram görs i samarbete med branschen.  

Forskning

Mycket av den journalistiska forskningen sker i samverkan med det omgivande samhället. Sedan 2012 ingår vi tillsammans med ämnena företagsekonomi, medieteknik och en rad branschorganisationer i forskningsprojektet Datajournalistik som finansieras av Vinnova. Projektet utvecklar journalistiska arbetsmetoder inom datajournalistik på redaktioner i Sverige samt testar och utvecklar en journalistisk databank med fokus på miljödata.

Läs gärna mer om våra forskningsprojekt under fliken Forskning.

Ett urval av de arbetsplatser som våra studenter har praktiserat på

SVT Sport Text & Webb, SVT text och webb, SVT ABC, TV4 Nya Medier, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Falukuriren/Dalarnas Tidningar, Smålandsposten, Dagens Industri, Dagens Media, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, Länstidningen Södertälje, Sveriges Radio International, Sveriges Radio Göteborg, Sveriges Radio P4, SR Nya Medier, Vetenskapsradion, Polarforskningsinstitutet, Svenska dagbladet och många fler.