Cecilia Aare

Cecilia Aare

Senior Lecturer

+46 8 608 41 93 +4686084193

Social Sciences

+46 70 558 21 87 +46705582187

ME353

Jag undervisar i journalistik med tonvikt på skrivande och berättande. För närvarande är jag tjänstledig på 70 procent.

Under ledigheten är jag doktorand i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Mitt avhandlingsprojekt har arbetsnamnet "Den empatiska reportern. Om reportagets narrativitet och reporterns uppdrag". Jag vill undersöka hur reporterns professionella roll som ögonvittne påverkar narrativiteten i olika typer av reportageberättande. Min förhoppning är att skapa en modell över reportagets grundläggande narratologi. Med hjälp av modellen vill jag sedan beskriva det svenska reportagets utveckling under hundra år. Skiftningar i narrativitet vill jag pröva mot en bakgrund av hur reporterns uppdrag över tid har mejslats fram genom beröringspunkter mellan litteratur, samhälle och journalistik.

Tidigare har jag arbetat som journalist inom dagspress och på tidskrift. Under 90-talet var jag chefredaktör och ansvarig utgivare för månadsmagasinet Musik, som gavs ut av Sveriges radio P2 och Svenska rikskonserter. Från Östgöta Correspondenten, Dagens Nyheter och Kristianstadbladet har jag mångårig erfarenhet som reporter och redigerare.

Våren 2011 utkom jag med en högskolelärobok om reportage, "Det tidlösa reportaget" (Studentlitteratur). Arbetet med boken gav möjlighet att fördjupa mig i den tidningsgenre där ett journalistiskt innehåll kan ges en litterär form. Så här skriver jag i bokens baksidestext:

"Människor har alltid lockats av bra berättelser - vi vill leva oss in i andras öden, veta vad som hände sedan. Den diktade berättelsen ingår som en sjävklar del i alla kulturer, men det gör också verklighetsskildringen. Reportaget, den journalistiska berättelsen, är en del av den traditionen. Det här är en handbok i konsten att skriva reportage och konsten att analysera reportage. Reportagets berättarteknik presenteras steg för steg tillsammans med ett rikligt urval exempel från klassiska och nutida texter. Här intervjuas också åtta av Sveriges främsta reportrar om sina researchmetoder och de moraliska dilemman som reportagearbetet kan innebära."

DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) is Södertörn University's system for digital publishing and for registering publications produced by researchers, teachers and students.

To DiVA

The researcher is not participating in any projects at this moment.