Personer som sitter i bibliotekets tysta utrymmen

Referensguider

Det finns många olika sätt att skriva referenser på. Här hittar du bland annat guider till referenssystemen Harvard, APA och Oxford. Fråga din lärare om du är osäker på vad som ska användas på din kurs.

Harvardsystemet

Harvardsystemet skrivs med hjälp av parenteser i texten och används av många ämnen på Södertörns högskola (SH).

Börja gärna med att titta i vår egen guide "Referenser enligt Harvardsystemet". Det är en introduktion till referenshantering och till de vanligaste Harvardreferenserna från biblioteket och Studieverkstan vid SH. Ladda ner vår guide till Harvardsystemet.PDF

Fler exempel hittar du i den omfattande webbguiden "Guide till Harvardsystemet"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från biblioteket vid Högskolan i Borås.

APA-systemet

APA står för American Psychological Association. Det är en variant av Harvardsystemet som används på Röda Korsets Högskola (RKH).

Vi rekommenderar i första hand vår guide "Guide till referenshantering enligt APA-systemet". Det är en svensk tolkning av APA-systemet, anpassad för studenter på RKH. Ladda ner vår guide till APA-systemet.PDF

För fler exempel, se även webbguiden "Referensguide för APA"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från biblioteket vid Karolinska Institutet.

Oxfordsystemet

Oxfordsystemet skrivs med fotnoter, vanligen längst ner på sidan eller i slutet av dokumentet. Det används av några ämnen på SH.

För en introduktion till referenser och till de vanligaste Oxfordreferenserna, se "Referenser enligt Oxfordsystemet". Guiden är utformad av biblioteket och Studieverkstan vid SH. Ladda ner vår guide till Oxfordsystemet.PDF

Fler referensguider

Om du använder Vancouversystemet tipsar vi om webbguiden "Referensguide för Vancouver"länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Karolinska Institutets bibliotek.

Guider till bland annat systemen MLA, Chicago och IEEE hittar du på webbsidan "How to cite..."länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (på engelska) från biblioteket vid Concordia University.

Lär dig mer

När och varför behövs referenser? Vad är skillnaden mellan citat, referat och plagiat?
Lär dig mer om att skriva referenser.

Du kan även boka tid, eller droppa in, för att få individuell handledning om referenser och informationssökning av en bibliotekarie.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-06-24