Francesco Zavatti
Docent
Projektforskare
Jag är docent i historia vid Lunds universitet sedan 2024 och har även erhållit den nationella vetenskapliga habiliteringen som docent i samtidshistoria av Italiens ministerium för universitet och forskning 2023.
För närvarande är jag forskare vid Samtidshistoriska institutet, där jag var forskningskoordinator under 2023–2024.
Jag är specialiserad på Öst- och Centraleuropas historia, särskilt Rumäniens, och är intresserad av transnationell historia och minnesstudier över europeiska områden, med särskilt intresse för Östersjö- och Östeuropaområdet.
Sedan 2023 är jag huvudansvarig forskare för det fyraåriga forskningsprojektet "Strategies for Survival of Displaced Fascists: The Romanian Legionaries in the Western Hemisphere, 1945–1965", som fokuserar på de rumänska fascisternas aktiviteter efter kriget. Projektet finansieras av Östersjöstiftelsen och är baserat vid Samtidshistoriska institutet, Institutionen för historia och samtidsstudier, Södertörns högskola.
Efter att ha avlagt doktorsexamen i historiska studier (Södertörns högskola, 2016) har jag bedrivit forskning om den katolska kyrkans insamlingsaktiviteter till förmån för Irland. Först som forskningsassistent i projektet The Moral Economy of Global Civil Society (lett av professor Norbert Götz vid Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola), och 2018 som postdoktor i projektet The Moral Economy of Italian Civil Society, baserat vid Institutionen för statsvetenskap vid Roma Tre-universitetet (under ansvar av professor Francesco Guida och professor Alberto Basciani) och medfinansierat av Vetenskapsrådet (genom professor Norbert Götz projekt).
Mellan 2019 och 2021 forskade jag om det rumänska ytterhögerns minnespolitik som forskare i projektet Memory Politics in Far Right Europe: Celebrating Nazi-Collaborationists in post-1989 Belarus, Romania, Flanders, and Denmark, lett av professor Andrej Kotljarchuk tillsammans med docent Madeleine Hurd och docent Steffen Werther. Projektet finansierades av Östersjöstiftelsen och var baserat vid Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola. Under 2021 var jag även forskare vid Centre for Baltic and East European Studies (CBEES) med ett pilotprojekt om minnesarbete bland de migrerade legionärerna under kalla kriget.
Åren 2021–2022 var jag huvudansvarig forskare för forskningsprojektet Competing Visual Representations of the Future in Times of Environmental Consciousness, som fokuserade på hur framtida infrastrukturer framställdes i dansk och svensk tryckt media (1970–2000). Projektet finansierades av Ridderstads stiftelse för historisk grafisk forskning och var kopplat till Samtidshistoriska institutet, Södertörns högskola. Mitt intresse för nordiska studier ledde till att jag 2023 utnämndes till Södertörns högskolas administrativt ansvarige för det nordiska forskningsnätverket ReNEW.
Åren 2022–2024 var jag forskare vid Historiska institutionen, Lunds universitet. År 2022 blev jag inbjuden som forskare i projektet Ukrainian Long-Distance Nationalism in the Cold War, finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och lett av Wallenberg Academy Fellow Per Anders Rudling. Under 2023–2024 var jag huvudansvarig forskare för forskningsprojektet Motivations behind grassroots humanitarianism: Explaining the mobilization of Moldovan and Romanian civil societies in support of Ukrainian refugees (February – June 2022), finansierat av Erik Philip-Sörensens Stiftelse.
Från och med 2025 deltar jag i forskningsprojektet Civil Society without Boundaries: Nordic Humanitarianism Facing the Biafra Crisis, lett av professor Norbert Götz och finansierat av Vetenskapsrådet.