Personer som letar böcker i bibliotekets hyllor

Åtkomst till databaser och andra e‑resurser för dig på RKH

På denna sida har vi samlat information för dig som är student eller personal på Röda Korsets Högskola (RKH) om hur du kommer åt databaser och andra e-resurser och hur du hittar vad du har tillgång till.

RKH prenumererar på ett antal egna databaser, till exempel Academic Search Premier och Cinahl. Dessa hittar du i bibliotekets databaslistalänk till annan webbplats. I databaslistan är de databaser som RKH har tillgång till uppmärkta med Röda Korsets symbol.

Att komma åt artiklar i databasen Cinahl

När du söker efter artiklar i databaser som till exempel Cinahl och Pubmed, så finns det några olika sätt att komma åt själva artikeln. Ibland finns det en länk till artikeln i träfflistan, men för de artiklar som saknar en pdf-länk kan du göra så här:

  • Gå till Cinahl och gör din sökning.
  • Klicka på artikeltiteln för att få upp mer information om artikeln.
  • Titta efter artikelns DOI-nummer. Ofta står det DOI, följt av en länk eller en lång rad med siffror och bokstäver.
  • Klicka på DOI-numret eller DOI-länken. I de allra flesta fall kommer DOI-länken att leda dig vidare till själva artikeln.
  • Om du inte kommer åt artikeln via DOI-länken kan du se om artikeln finns i SöderScholar. I så fall kopierar du artikeltiteln och söker efter den i SöderScholars sökruta.

SöderScholar

När du söker i SöderScholar kommer du att få träffar på material som tre användargrupper har tillgång till:

  • bara tillgängligt för SH
  • bara tillgängligt för RKH
  • tillgängligt för både SH och RKH

Det är skillnad på vad du kommer åt om du besöker biblioteket eller om du söker efter artiklar till exempel hemifrån. Det beror på att det oftast finns en paragraf i avtalen mellan högskolan och förlagen som heter walk-in use. Det betyder att om du besöker biblioteket ska du även komma åt elektroniskt material som bara SH prenumererar på.

Om du har med dig en egen dator och ansluter dig till eduroam så kopplar du upp dig på SH:s nätverk. Då ska du komma åt även det som bara SH prenumererar på.

Om du använder en av bibliotekets datorer och loggar in med ett gästkonto gäller samma som ovan, det vill säga att du ska komma åt det som SH prenumererar på.

Om du har med dig en egen dator, som inte är ansluten till eduroam kommer du endast åt det du skulle komma åt om du satt utanför campus.

Om vi räknar på att du kommer åt 100% av alla tidskrifter när du är på Södertörns högskolebibliotek, det vill säga även det som bara SH prenumererar på, kommer du åt cirka 43% av alla tidskrifter när du inte är på plats på biblioteket. 43% motsvarar 4 753 tidskrifter från olika förlag.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2021-01-13