Dela

Facebook Mail Twitter

Få en inblick i ryska kyrkans roll i kriget – välkänd Columbiaforskare gästar Södertörns högskola

15 april välkomnar CBEES och Södertörns högskola Valentina Izmirlieva från Columbia University. Temat för hennes föreläsning är Rysslands identitetspolitik under Putin och den rysk-ortodoxa kyrkans påverkan på samhället.

Tänd jordglobslampa, vy över Norden Östersjön och Östeuropa.

Valentina Izmirlieva Länk till annan webbplats. är professor i slaviska språk och litteratur vid Columbia University och expert på religiösa och politiska kultur. Hon har i sin forskning bland annat studerat interaktionen mellan olika religiösa traditioner och religionens inverkan på samhällsmobilisering och identitetspolitik, särskilt inom en rysk-ortodox tradition.

Under rubriken “The Church Militant and the Orthodox Mobilization of Russian Society” kommer Valentina Izmirlieva att berätta mer om den rysk-ortodoxa kyrkans inflytande under Putins styre, med särskilt fokus på dess roll i samhällets militarisering.

– Med sin forskning bidrar Izmirlieva med nyanserade perspektiv bortom konflikten och belyser komplexa frågor som rör Ryssland nationella identitet och geopolitiska inriktning. Jag tror publiken kan förvänta sig en inte bara informativ utan också djupt tankeväckande föreläsning, säger Irina Sandomirskaja, professor i kulturstudier vid centrumbildningen CBEES.

Att Valentina Izmirlieva kommer till CBEES visar på högskolans och centrumbildningens centrala plats för akademiska samtal och internationellt utbyte inom området Östersjö- och Östeuropaforskning. Något som är särskilt relevant mot bakgrund av det pågående kriget och spänningar i regionen.

Detta är första föreläsningen i en ny serie där välrenommerade forskare bjuds in till CBEES, under rubriken: CBEES Distinguished Lecture. För mer information och anmälan, besök Södertörns högskolas kalender.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Östersjö- och Östeuropa

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-04-02