Klimatgap - en podd om gapet mellan kunskap och handling i klimatfrågor
Vi vet att vi måste ställa om till en mer hållbar livsstil för klimatets skull, ändå är det så svårt. Det här gapet mellan kunskap och handling står i fokus för en ny podd från Södertörns högskola som passande nog heter just Klimatgap.
Bakom podden står Isak Jarnehäll, student i journalistik och Maria Wolrath Söderberg, doktor i retorik som forskar om hur människor resonerar i klimatfrågor.
– I podden kommer vi vältra oss i varför vi kanske lever i enlighet med vår kunskap kring klimatförändringarna eller varför vi inte gör det, säger Maria Wolrath Söderberg
– Vi kommer bjuda mycket på oss själva också. Vad gör vi eller vad vi inte gör, säger Isak Jarnehäll. För mig med ett intresse för klimatet är det väldigt roligt, men också ganska plågsamt att se sig själv i klimat-vitögat, skrattar Isak Jarnehäll.
Podden vänder sig till en intresserad allmänhet som är nyfiken på hur forskning kan ge perspektiv på hur vi tänker och handlar i klimatfrågor. Vetenskapliga insikter blandas med konkreta exempel ur vardagen.
– Teman vi diskuterar är exempelvis om ansvaret ligger hos individen eller systemet eller både och. Vi pratar om normer och socialt tryck, om känslor av förlust men också om inspiration. Och om målkonflikter och svåra val, säger Isak Jarnehäll.
– Vilka livsförändringar förställer vi oss har effekt och vilka har det i verkligheten? säger Maria Wolrath Söderberg.
Tanken är också att bjuda in forskare för att bredda kunskapen. Redan har de hunnit spela in flera avsnitt som kommer att finnas bland annat på Spotify.
– Man ska kunna lyssna på flera i en följd och kunna gå tillbaka och lyssna om igen. Vi vill gärna också ha interaktion med våra lyssnare kring vad de vill veta mer om, säger både Maria och Isak.
Här kan du lyssna på Klimatgap Länk till annan webbplats.
Sidan är uppdaterad
2020-09-29