Dela

Facebook Mail Twitter

Solcellsanläggning installerad på högskolans tak – med studenternas hjälp

Numera har Södertörns högskola solceller installerade på högskolans tak – och fler är på väg! Detta projekt har drivits av högskolans fastighetsförvaltare tillsammans med studenter inom miljö- och utveckling.

Student läser på en surfplatta

– Styrelsen för Stiftelsen Clara kom med förslaget att installera solceller och vi valde att involvera och inkludera studenter från Södertörns högskola i projektet, berättar VD Anders Anté. Förslaget togs emot positivt av högskolan.

Jesper Alvarsson-Hjort, rektorsråd med inriktning mot hållbarhet, tog frågan vidare och kom även med idén att högskolan borde involvera studenterna, och tog därför kontakt med SMUF, studentföreningen för de studenter som läser miljövetenskap på Södertörns högskola. Louise Gabrielsson, som tog sin kandidatexamen nu i januari, var en av de studenter som sa ja när SMUF sedan ställde frågan våren 2021.

– Jag tackade ja inte minst för att få göra något påtagligt utanför studierna, något ”på riktigt”! säger Louise Gabrielsson, som läst miljövetenskap som fristående kurser på Södertörns högskola. När frågan kom var det ju också mitt under pandemin – och jag längtade också att få vara i ett sammanhang utanför föreläsningar och egna studier hemma vid datorn.

Louise Gabrielsson

Louise Gabrielsson

Besökte solcellsfabriken

Louise hade en föreställning om att studenterna mest skulle sitta bredvid och se på – men det visade sig att de verkligen bidrog praktiskt på många olika sätt.

– Vi gjorde nästan allt! berättar Louise. Vi hade möten med leverantören, som är ett svenskt företag med egen tillverkning, och besökte dem i fabriken. Vi fick reda ut hur solcellerna skulle monteras och var de skulle sitta. En i gruppen kunde CAD och gjorde alla ritningarna.

Dessutom deltog studenterna i processen med bygglovsansökan, och gjorde en jämförelse mellan olika leverantörer av solcellsanläggningar.

– Den har vi lämnat över nu till den studentgrupp som driver det nya projektet, säger Louise.

Ett nytt projekt för att montera fler solceller

Anders Anté på Stiftelsen Clara bekräftar.
–Ja, vi tog gemensamt beslut att vi ville utöka detta med solceller som energikälla för högskolan. Så det pågår just nu ett projekt med att montera solceller även på F-huset, där en ny studentgrupp är involverad.

Vad tyckte då Louise om att få vara med och driva projektet om solcellsanläggningen?

– Det var väldigt roligt att få vara med i projektet och verkligen göra något konkret. Jag bestämde mig för att läsa just miljövetenskap för att kunna vara med och påverka till det bättre, och nu fick jag göra det på riktigt. Det här var liksom inte bara lärande för min egen skull, utan för något mer.

Förändring behövs på många olika nivåer

Projektet har även inneburit många nya erfarenheter:

– En jätteviktig insikt som jag gjorde i och med projektet var detta att det behövs förändring på så många nivåer. Jag har alltid tänkt att det som behövs är konsumentmakt, och det finns det såklart och det är jätteviktigt – men systemen måste också ändras! Som när vi höll på med bygglovsprocessen där själva regelverket ställde till problem för att göra den här förändringen till ett mer klimatvänligt energisystem – där måste det till förändringar! Dessutom har jag lärt mig en massa saker om solceller som jag inte visste innan, avslutar Louise Gabrielsson.

Fler samarbetsprojekt genom Student sustainability office

– Från högskolans perspektiv är projektet viktigt utifrån vårt arbete för hållbar utveckling, säger Jesper Alvarsson-Hjort. Det är dock även ett försök kring hur studenter och lärosäten kan samverka i projekt som har ett slutresultat som implementeras i verksamheten. I relation till organisatoriskt lärande och hållbarhet är projektet mycket intressant. Högskolan arbetar med flera typer av dessa samarbeten via “Student sustainability office” som etablerades i början på 2022, vi hoppas därmed på fler spännande projekt kommande terminer.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-04-05