Dela

Facebook Mail Twitter

Årets alumn 2021: Ylva Brännström Almquist

Årets alumn vid Södertörns högskola är Ylva Brännström Almquist, docent och forskare i sociologi. ”En forskare av internationell rang” skriver juryn bland annat i motiveringen.

Student läser på en surfplatta

– Det är omåttligt roligt och oväntat, jag var verkligen inte beredd på att få den här utnämningen, säger Ylva Brännström Almquist. Men jag känner mig så otroligt stolt. Jag har alltid varit stolt över att ha pluggat på Södertörn.

Ylva Brännström Almquist började studera sociologi på Södertörns högskola, och att det blev just sociologi var en slump.

– Jag sökte faktiskt inte sociologi i första hand utan statsvetenskap - för jag tänkte att jag skulle bli politiker. Men så sökte jag sociologi också för att min pappa sa att sociologi är ett bra och allmänbildande ämne. Jag visste ju absolut ingenting om det, så det var bara en chansning.

Men Ylva blev sedan ”helt såld” på sociologi som hon uttrycker det.

"Helt plötsligt var det som att jag fick verktygen att förstå världen"

– Att läsa sociologi var verkligen en ögonöppnare. Helt plötsligt var det som att jag fick verktygen att förstå världen och jag såg strukturer och samband överallt, saker jag inte ens hade funderat över. Det var en sådan otrolig känsla.

Ylva fortsatte att läsa fristående kurser inom sociologi och är idag docent i sociologi och lektor i folkhälsovetenskap. Hennes forskning fokuserar på sociala, ekonomiska och hälsomässiga indikatorer på ofärd och hur dessa utvecklas över individers livsförlopp. Förutom sociologi har Ylva läst pedagogik, psykologi och folkhälsovetenskap och fortsatte sedan alltså sin bana inom akademin.

– Att plugga eller att jobba med forskning är som en dröm! Det är en otrolig ynnest att få arbeta med någonting som man tycker om och är intresserad av, som man vill förstå mer om. På senare tid har jag blivit lektor. Och det är nog faktiskt absolut roligast; att få undervisa och skapa samma typer av aha-upplevelser som jag själv hade och fick bland nya generationer av studenter, det är en helt fantastisk känsla.

Ylva jobbar även som handledare för masterstudenter och doktorander:

– Det är också bland det roligaste som finns. Att handleda är ju en slags mix mellan undervisning och forskning. I en mening så är man kollegor när det gäller doktoranderna, men man är också lärare och får dela med sig av de lärdomar man själv fått till sig genom åren.

"Jag var skräckslagen över att börja plugga på högskola"

Södertörns högskola fyller 25 år i år. Ylva började studera här för 20 år sedan, Moas båge var helt nybyggd och där högskolebiblioteket står idag fanns bara några barackliknande byggnader.

– Jag var skräckslagen över att börja plugga på högskola. Jag var 19 när jag började plugga och visste absolut inget om det, jag hade inga kompisar som pluggade vidare. Jag minns den första dagen; hur jag tog rulltrappan upp från pendeltåget, det var blåsigt och kallt när jag gick över torget och jag var mest bara osäker. Bara en sådan sak som det här med köp av rätt litteratur, jag hade ingen aning om hur jag skulle gå till väga. Allt var så otroligt nytt.

Lärarna var helt fantastiska

Men osäkerheten vändes till nyfikenhet där Ylva hittade sin plats bland kurskamrater och inspirerande lärare, där hon särskilt nämner den nyligen bortgångne Per Carlson.

– Jag minns vissa saker, inte minst föreläsningar, som vore det igår. Jag hade otroligt många trevliga kurskamrater men jag minns framförallt lärarna, helt fantastiska. Så mycket kunskap. Från sociologins historia till Per Carlsons metodundervisning i datorsalarna i Moas båge. Det var under just dessa jag för första gången upptäckte att statistik kunde vara intressant. Det hade jag aldrig, aldrig trott om mig själv, att jag skulle tycka om siffror! Hade det inte varit för Per så hade jag absolut inte varit där jag är idag. Jag har Per att tacka för så otroligt mycket.

Låt nyfikenheten vägleda

– Om jag skulle ge ett råd till de studenter som börjar läsa idag så är det: Att låta ens nyfikenhet vägleda en. Jag hade själv tur som kunde följa min nyfikenhet, och jag hade en sådan tur och fick träffa jättekompetenta och hjälpsamma lärare på den vägen. Men att verkligen stanna upp, fundera och njuta, att följa sina intressen, och att inte bara beta av den där studietiden och ta sin examen. Stanna upp - för det är så pass unikt. Det låter ju väldigt klyschigt, men det är inte målet som gör en bra resa.

Juryns motivering:

"Från ambitiös och engagerad student vid Södertörns högskola till framstående forskare inom folkhälsa. Ylva Brännström Almquist började sin akademiska bana vid Södertörns högskola år 2002, med två års sociologistudier. Det var även här på högskolan som hon tog sin magisterexamen i interkulturell pedagogik. Idag är Ylva en forskare av internationell rang, som arbetar i gränslandet mellan sociologi, psykologi och medicin. Med sin nyfikenhet och öppenhet inför nya människor, miljöer och angelägna forskningsområden, ser vi Ylva som en förebild för våra studenter och en exemplarisk ambassadör för Södertörns högskola och vår forskningsmiljö."

Jurygruppen bestod av: Iryna Hauska, Kristy Beers Fägersten, Nils Ekedahl, Madeleine Bonow och Kenneth Wall

Mer om Ylvas forskning och forskningsprojekt

Ylva är docent i sociologi och lektor i folkhälsovetenskap. Hennes forskning fokuserar på sociala, ekonomiska och hälsomässiga indikatorer på ofärd och hur dessa utvecklas över individers livsförlopp samt ”ärvs” av efterkommande generationer. Hon leder just nu tre projekt, ”Ofärdens barnbarn: Betydelsen av resiliens för multigenerationella ojämlikhetsmönster” (2020-2022), ”Risk och resiliens: Vägar till (o)hälsa bland kvinnor och män med erfarenheter av ogynnsamma uppväxtvillkor” (2020-2022) samt ”Ojämlikhetens drivkrafter bland familjer med erfarenheter av social barnavård” (2021-2023), som tillsammans mottagit över 12 miljoner kronor i forskningsmedel från Vetenskapsrådet och Forte.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-05-04