Dela

Facebook Mail Twitter

Årets upplaga av Sommarhögskolan väcker drömmar om framtiden

Svordomar, bananpiano, polisen och studietips. Schemat för de 20-tal elever som gästade Södertörns högskola under Sommarhögskolan var fullspäckat. Och får de själva bestämma återser vi säkerligen några av dem i framtiden.

Student läser på en surfplatta

Elever från fyra skolor deltog i årets Sommarhögskola. Här tillsammans med studentambassadörer och projektledaren Andrea Didon.

7 juni drog Sommarhögskolan 2022 igång med buller och bång. Elever från Järfälla och Södertälje fick under två veckor testa på livet som student och forskare. Och många tankar om framtiden väcktes till liv.

− Det är min dröm att plugga vidare på högskolan, kanske sjuksköterska eller inom forskning på något sätt. Det är bra att plugga vidare. Innan visste jag bara att universitet är stort, men inget om att studera. Vi har fått reda på mycket om alla olika program och kurser, säger Sarah Manes Hammadi, från Ronnaskolan.

Visar eleverna vilka möjligheter som finns

Sommarhögskolan arrangeras årligen, precis i början av sommarlovet, tillsammans med några Stockholmskommuner. I var det år Järfälla och Södertälje kommuner. 10 till 20 elever från varje kommun bjuds in och det är högskolans forskare, lärare och studenter som står för programmet.

− Sommarhögskolan är väldigt viktigt, det är en chans att visa elever från studieovana miljöer vilka möjligheter som finns. Att börja plugga på högskola eller universitet kan kännas väldigt stort och främmande. Detta är ett sätt att göra det mindre främmande, säger Andrea Didon, adjunkt och projektledare för Sommarhögskolan.

I år har eleverna fått testa på allt från att se hur en svordomsforskare arbetar till hur man egentligen blir polis. De har fått se hur man planerar en stad på ett hållbart sätt, lära sig om studieteknik och kreativt skrivande samt bygga instrument och spelkonsoler med hjälp av potatisar

− Jag har gjort en keyboard, med en planka, potatis och knappar. Jag tycker det var en bra idé för mig att komma hit, för att se hur jag kan planera för min framtid och vad jag vill göra. Jag vill studera it och medieteknik, sa Rogieh Soliman från Ronnaskolan, i en intervju med P4 Stockholm som besökte Sommarhögskolan.

Knyter vänskapsband

Sommarhögskolan kan på flera sätt jämföras med ett kollo, något som ger eleverna chans att ägna sig åt meningsfulla och lärorika aktiviteter.

− Men det är också mycket mer, de knyter vänskapsband och vidgar sina vyer om vad de kan göra i framtiden. De får en chans att visa sin fulla potential, mötas och utveckla sina idéer tillsammans med forskarna och studenterna, säger Andrea Didon.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-06-27