Dela

Facebook Mail Twitter

Breaking Façade - en interaktiv föreställning som avslutar 2022 års scenkonstresidens

Södertörns högskola och Huddinge kommun inrättade 2021 ett gemensamt scenkonstresidens. Syftet är att skapa dialog mellan konstens utforskande arbetssätt och högskolans forskning och utbildning, samt att bidra till en mer attraktiv livsmiljö i kommunen genom att låta fler Huddingebor ta del av konstnärlig verksamhet. Under 2022 har dansaren och koreografen Noah Hellwig innehaft residenset, som nu avslutas med en interaktiv scenföreställning.

Noah Hellwig har under året samarbetat med lärare, forskare och personal på högskolan och invånare och aktörer i kommunen för att utveckla sin konst och bidra till utbildning, forskning och lokalsamhället.

- Jag är väldigt glad över att jag fick den här möjligheten, säger Noah Hellwig. Samarbetet har inspirerat och skapat flera givande kontakter som jag hoppas kunna utveckla vidare efter residenset. Mitt projekt som bearbetas under residenset har inspirerats av frågeställningen: ”Vore det möjligt att skapa en koreografiskt interaktiv föreställning av dataspelet Façade (Procedural Arts, 2005)?” Det hela har varit ett lekfullt översättande av datorspelsstrukturer till scenkonst tillsammans med ett utforskande av hur vi kan läsa av och påverka varandra med hjälp av kroppsspråk. Det blir till en interaktiv social koreografi mellan tre personer som samtidigt kan följas av en åskådande publik.

Projektet har lett fram till den avslutande föreställningen ”Breaking Façade”. Den 8 och 9 december hålls tre föreställningar.

I föreställningen kliver en deltagare upp på scenen för att interagera med dansarna och aktörerna. Artisterna kommer att tolka deltagarens kroppsspråk och utifrån det spela upp olika scener. När ett av flera slut har nåtts så har deltagaren möjlighet att ”starta om” verket från början och på så sätt hitta nya scener och färdvägar.

Publiken får följa deltagarens olika utforskanden av de olika scenerna. Deltagaren kan alltid välja att avsluta, och då bytas ut till en ny person från publiken.

- Jag ser fram emot visningarna, säger samverkanskoordinatorn Erik Falk på Södertörns högskola. Det har varit mycket spännande att ha Noah hos oss och följa hans samarbete med studenter, forskare och Huddingebor, och hans placering hos medieteknikämnet har skapat ett fint och ömsesidigt utbyte. Även om det här markerar slutet på residensperioden hoppas vi att Noah vill återkomma till den här platsen och samarbeta med oss snart igen.

Tre visningstillfällen:

  • 8 december klockan 13-14.30 (plus 30 minuter eftersnack för de som vill stanna).
  • 8 december klockan 18-19.30 (plus 30 minuter eftersnack för de som vill stanna).
  • 9 december klockan 13-14.30 (följt av avslutningsmingel för residenset).

Plats: Svarta Lådan, Södertörns högskola, Ingång från Alfred Nobels Allé 1

Anmäl dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-12-02