Dela

Facebook Mail Twitter

Två forskare från Södertörns högskola bland årets sommarpratare

Sommarpratarna i Sommar i P1 har presenterats och bland dem finns två forskare från Södertörns högskola. Det är Maria Wolrath-Söderberg som är docent i retorik och David Thurfjell som är professor i religionsvetenskap.

Sommarprat

David Thurfjell och Maria Wolrath-Söderberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Maria Wolrath-Söderberg har gjort sig känd för den breda allmänheten genom sin forskning om människors beteende i förhållande till klimatkrisen. Det är även det hennes sommarprat kommer kretsa kring.

– Jag ska prata om det märkliga i att vi å ena sidan vet så mycket om klimatkrisen, och de flesta är också engagerade i klimatet och vill lämna efter sig en bättre värld, och å andra sidan fortsätter vi med våra utsläppsintensiva livsstilsval som om inget hänt. Hur kan vi leva med oss själva när vi gör det? Samtidigt finns det folk som ställer om för klimatets skull, vad driver dem? Och hur kan vi få fart på oss själva? Jag berättar om min och Nina Wormbs forskning men använder mina egna tillkortakommanden och drivkrafter som exempel, säger Maria Wolrath-Söderberg, och tillägger:

– Det var en stor överraskning att bli tillfrågad. Det är förstås en fantastiskt fin möjlighet att få dela med sig av vår forskning till allmänheten.

David Thurfjell har till stor del ägnat sin forskarkarriär åt islam och sekularisering och har skrivit böcker om det sekulariserade Sverige och om svenskarnas relation till skogen. Hans sommarprat kommer handla om de ämnen han vanligtvis forskar om men med en mer personlig ingång.

– Jag har skrivit om islam i Iran, hinduism i Indien och sekularisering men har alltid gjort det med forskarblicken ur ett historiskt perspektiv. Nu ska jag prata mer om mina egna personliga möten med de här traditionerna. Istället för att prata om naturkärlekens historia ska jag prata om min egen naturkärlek, säger David Thurfjell.

– Det känns roligt och hedrande och lite utmanande eftersom det är en ny genre för mig. Jag kan inte bara köra det som en föreläsning utan måste in i det personliga formatet.

David Thurfjells sommarprat Länk till annan webbplats. är den 30 juli och Maria Wolrath-Söderbergs Länk till annan webbplats. den 10 augusti.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Forskning

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-06-16