Dela

Facebook Mail Twitter

Läraren Charlotta Granath prisas som årets historielärare

Den 6 oktober mottog Charlotta Granath, lärare på lärarutbildningen vid Södertörns högskola, priset Årets historielärare av föreningen De Svenska Historiedagarna.

Charlotta Granath är en lärare med en gedigen meritlista. Hon är förstelärare i demokrati och värdegrundsfrågor vid Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor och författare till ett flertal böcker och utbildningsmaterial om demokrati och mänskliga rättigheter. Hon har bland annat skrivit böckerna Världen i klassrummet, Lärarens Agenda 2030 och Digital kompetens och källkritik i praktiken.

Charlotta Granath är även skolambassadör för EU och har haft flera regeringsuppdrag med koppling till EU, demokrati och val.

Stort engagemang i viktiga frågor

- Charlotta är en skicklig lärare och vi är väldigt glada att hon har valt att dela sin tid mellan arbete som lärare på Viktor Rydbergs skolor och hos oss vid Södertörns högskolas lärarutbildning, säger Anna Lindqvist, avdelningsföreståndare vid lärarutbildningen. Charlotta har ett stort engagemang och arbetar både genom undervisning och på så många andra sätt för viktiga frågor.

För sitt arbete och engagemang har Charlotta Granath till exempel vunnit Helgepriset, Lärargalan, Eldsjälspriset och Region Stockholms pris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism, och nu kan hon alltså lägga till ännu ett pris på meritlistan.

Charlotta Granath

Charlotta Granath. Foto: Collage Foto

- Stort grattis, Charlotta! Hur känns det?

- Tack så mycket. Det känns hedrande förstås, och stort! Jag är både rörd och glad – Årets historielärare – vilken ära! Det är ett erkännande som jag även känner ett ansvar för att leva upp till. Jag älskar ju läraryrket och att få undervisa, historieämnet är något jag brinner för både inom ramen för skolans verksamhet och även utanför där jag är engagerad i föreningar och har fått förtroendet att leda den numera bortgångne förintelseöverlevanden Emerich Roths vidare arbete riktat mot skolor.

Försöker levandegöra materialet för eleverna

Charlottas engagemang bottnar i att hon vill vara med och förändra och finnas med och göra skillnad. I detta vill hon få med så många som möjligt och få alla att få känna sig värdefulla. Det var en av anledningarna till att hon valde läraryrket.

- Hur arbetar du i klassrummet?

- Jag är strukturerad och tydlig men även flexibel och inlyssnande. Jag mår som bäst när jag undervisar och det syns nog på mig att jag älskar det jag gör, det verkar smitta av sig på elever och studenter. Med snart 20 års erfarenhet från läraryrket har jag både fått en bredd och även trygghet. Med en stor portion nyfikenhet för att lära nytt vill jag skapa undervisning tillsammans med mina studenter och elever. I detta försöker jag vara inkluderande och uppmuntrande, jag vill att eleverna ska lyckas och det försöker jag alltid förmedla.

- Vi skapar utställningar, genomför fältstudier, träffar experter, gör podcasts och filmer, så att eleverna får verkliga mottagare för sina uppgifter. Jag använder mig av litteratur, olika digitala resurser och genomför studiebesök. Nu senast besökte jag Slussen i Stockholm, inom ramen för historieundervisningen, för att ta del av de arkeologiska fynd som gjorts på platsen och som faktiskt bidragit till att skriva om delar av Stockholms historia. Det är spännande och jag märker hur eleverna börjar driva sin utveckling framåt, de vill lära sig mer! De ges möjligheter att levandegöra det vi läser om. Motivationen och engagemanget både ökar och stärks. Jag försöker variera undervisningen och kombinerar en mer traditionell undervisning, där vi läser och jag förmedlar fakta och ämnesstoff, med flera praktiska inslag. Att hitta möjligheter att lära utanför skolans väggar är berikande för både mig och de jag undervisar, men även i klassrummet är variationen stor mellan arbetssätt och metoder.

De Svenska Historiedagarna

De Svenska Historiedagarna är en ideell förening med syfte att skapa årligen återkommande tillfällen för kontakter mellan historiker, historielärare, företrädare för arkiv och bibliotek samt en historieintresserad allmänhet. De första historiedagarna ägde rum på Örebro slott 14–16 oktober 1994. Priset Årets Historielärare delas ut i Stadshallen i Lund vid invigningen av De Svenska Historiedagarna. Hela programmet går att ta del av på https://dsh.se/wp-content/uploads/2023/05/LundProgram20230504.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-10-06