Dela

Facebook Mail Twitter

Intresset för Sommarhögskolan växer – nu drar årets upplaga i gång

Ett 40-tal elever från olika Stockholmskommuner gästar kommande två veckor Södertörns högskola. Här kommer de få en glimt av livet som student och hur det kan gå till när man jobbar som forskare. På schemat står till exempel: mediaarkeologi, hur jobbar en sjuksköterska och hur bygger man en cykelhjälm för precisionen? Det är bara tre av alla de aktiviteter eleverna kommer att få testa på.

– Det är ett väldigt fartfyllt och spännande program som Sommarhögskolan bjuder på i år. Extra roligt är att våra kollegor på KTH kommer tillbaka även i år och att Röda korsets högskola med sin sjuksköterskeutbildning ansluter. Och att vi har flera kommuner med oss än tidigare år. Det gör att fler elever har fått möjlighet att vidga sina vyer, säger Erik Johannesson, pedagogisk specialist för Sommarhögskolan.

Mediernas historia och framtid är ett tema som står på schemat. Eleverna kommer bland annat på testa på och diskutera generativ AI för att sen få dyka ner i högskolans mediearkeologiska arkiv.

– De kommer få göra egna ”utgrävningar”, testa föremål från historien och diskutera vad det är för något och hur de kan ha använts. Forskare från KTH kommer bland annat att hålla workshops om hjälmforskning och medicinsk avbildning. Hos Röda korsets högskola får eleverna lära sig mer om hur det är att vara sjuksköterska, säger Erik Johannesson.

Att börja på universitet eller högskola kan kännas som ett stort och främmande steg, inte minst för elever som kommer från studieovana miljöer. Sommarhögskola på Södertörns högskola vill göra det steget lättare. Här får 13–14-åringar chans att testa på livet som student och forskare och se vilka möjligheter som finns för att studera vidare efter gymnasiet.

– Vi vet från forskning att tidiga insatser är viktigt för att uppmuntra och väcka nyfikenhet kring högre studier. Sommarhögskolan har idag samarbete med tre kommuner i Stockholmsregionen och förhoppningen är att fler ska hoppa på tåget redan nästa sommar, säger Erik Johannesson.

Sommarhögskolan har arrangerats på Södertörns högskola sedan 2010. Fokus ligger på interaktion, relationsbyggande – och just nyfikenhet. Med som stöd finns hela tiden högskolans studentambassadörer som blir en slags mentorer för eleverna. Tillsammans med våra forskare skapar de en kreativ lärandemiljö, formad av elevernas frågor och tankar.

Sommarhögskolan pågår 10-19 juni. För mer information, kontakta:
Erik Johannesson, pedagogisk specialist: erik.johannesson@sh.se

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-06-05