Kurser och workshops

Enheten för högskolepedagogisk utveckling erbjuder en mängd olika utbildningstillfällen: kurser, workshops och andra arrangemang. Välj och anmäl dig redan idag!

Klicka på de gula boxarna för att få mer information. Längst ner hittar du information om platser, poäng och priser för externa deltagare.

Kurser våren 2025

  • General Course in Teaching and Learning
  • Generativ AI i högre utbildning - Didaktik, teknik och etik.
  • Fortsättningskurs i högskolepedagogik
  • Pedagogiskt ledarskap
  • Att skriva fram sina pedagogiska meriter
  • Ansökningsworkshop

Kurser hösten 2025

  • Baskurs i högskolepedagogik
  • Att handleda forskarstuderande
  • Att handleda självständiga arbeten
  • Generativ AI - Didaktik, teknik och etik.
  • Teaching and Learning in the International Classroom
  • Auskultation för kollegial utveckling
  • Högskolepedagogiskt utvecklingsprojekt för arbetslag

Workshop: Skapa studentaktivitet i stora studentgrupper – med stöd av digitala verktyg. 29 april. Tid: 13:00 - 15:30 Plats: UB785

Har du någon gång upplevt att det är samma personer som pratar när du träffar studentgruppen i föreläsningssalen? Eller önskat att studenternas engagemang i de stora studentgrupperna under föreläsningar eller seminarier var större. Där det önskade läget är aktiva studenter som diskuterar och interagerar med varandra och dig.

Välkommen på en workshop med högskolans IKT-pedagoger med fokus på att få igång studentaktivitet i det stora klassrummet. Under workshoppen kommer vi att utforska olika verktyg och metoder för att engagera studenter och på så sätt underlätta interaktionen mellan student och lärare i stora klasser. Workshoppen gästas av Sofia Lundmark Docent och och Excellent lärare som har stor vana av att arbeta med studentaktivt lärande.

När du går från workshopen kommer du att ha fått förståelse för vilka verktyg du har tillhands för att arbeta mer studentaktivt . Du kommer att ha diskuterat fördelar och utmaningar med att använda digitala responssystem och du kommer att ha fått insikter i hur dessa verktyg kan integreras i din undervisning för att stödja studenternas lärande. Syftet är du själv ska kunna använda digitala responssystem i din egen lärarpraktik. Du kommer att erbjudas möjligheten att under en begränsad period använda Wooclap Länk till annan webbplats., ett digitalt verktyg speciellt framtaget för interaktion mellan studenter och lärare.

Workshoppen innehåller följande moment:

  • Introduktion till studentaktivitet I stora studentgrupper
  • Dela erfarenheter av undervisning i stora studentgrupper
  • Digitala responssystem för interaktivitet i det stora klassrummet
  • Testa själv
  • Egen reflektion/ diskussion med kollegor / mitt nästa steg

Anmäl dig via detta formulär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Minsta antalet deltagare är 5 personer

Teaching a Mixed Group of Students – How Can We Create an Inclusive Learning Environment for both Home Students and International Students? Workshop med högskolepedagogiken 6/5, 13–16. Room: MA786.

At Södertörn University, internationalization has been a growing priority, but teaching in a multicultural classroom comes with unique challenges we do not always think about. This workshop is designed for faculty members who want to refine their teaching practices and create a more inclusive classroom. How can we build an inclusive and engaging learning environment, and create a welcoming academic environment for both home students and international students? In this workshop, we will explore strategies which can allow us to overcome linguistic and cultural barriers, adapt teaching methods and promote collaboration amongst students. Through discussions and activities, we will identify challenges, share best practices, and develop practical solutions together. The workshop will be led by Dušan Stamenković (English). Sign up here. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ska du tillåta studenterna att använda generativ AI i din kurs? Workshop med högskolans IKT-pedagoger 14/5, kl. 13–16.

Välkommen på en workshop med högskolans IKT-pedagoger med fokus på generativ AI och ett urval av dess olika användningsområden kopplat till studier på högre nivå. När du går från workshoppen kommer du att själv ha testat co pilot Länk till annan webbplats. utifrån hur studenter kan ta hjälp av generativ AI. Innehåll: Introduktion till generativ AI och verktyget Co pilot, testa själv utifrån givna case, reflektion/kortare diskussion med kollegor. Samtal och diskussion med Ingrid Forsler (MKV). Till anmälan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kritiskt tänkande och bildning – goda ideal, men hur får vi studenterna att läsa? Paneldiskussion den 21/5 kl. 14.00–14.50 med efterföljande rundabordssamtal kl. 15.00-16.00.

Medverkande: Ylva Lindberg (professor i pedagogik med inriktning mot språk och litteratur, Jönköping University), Nora Khalil (lärare och författare) och Maria Eklund Heinonen (docent i svenska, Södertörn). Moderator: Pamela Schultz Nybacka (docent i biblioteks- och informationsvetenskap, Södertörn). Lokal: MB503.

Läsandet tycks befinna sig i kris idag. Färre unga läser och försäljningen av tryckta böcker minskar. Utbildningsministern talar om ”studenter som inte orkar läsa” och studenterna verkar hålla med: ”litteraturen är en jobbig grej”. Det hela kopplas ofta till en kris för kunskap. Att läsa anses av tradition vara ett kraftfullt verktyg för lärande och delaktighet i moderna samhällen. Men hur ser denna kris egentligen ut och hur kan den bemötas av oss lärare i högre utbildning? Hur uppmuntrar och instruerar vi studenterna att läsa, tolka och diskutera? Välkommen att lyssna till tre experter som resonerar kring högre utbildning som en plats för lärande i en tid där läsandet tycks vara i kris.

Efter panelen välkomnas publiken till rundabordssamtal mellan kl. 15–16 för vidare reflektion.

Vi vill gärna att du anmäler dig till samtalen på förhand så att vi vet hur många som kommer. Följ länken nedan för att reservera en plats, och välj mellan tre teman:
1) Text för tolkning och diskussion – erfarenhetsutbyte om seminariets metoder och möjligheter,
2) Skönlitteratur i alla ämnen – grund för diskussion och bildning, 3) Digitala verktyg och ”lyssneläsning” – hot eller stöd i studenters läsande? Lyssna, delta och dela med dig av frågor, erfarenheter och kunskap!

Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Obligatoriskt för att få ansöka om pedagogisk meritering är att ha deltagit i en ansökningsworkshop vid högskolepedagogiska enheten. Om du gått workshoppen tidigare eller deltagit i kursen Att skriva fram sina pedagogiska meriter räknas detta som likvärdigt.

Workshoppen inleds med information om ansökningsprocessen från meriteringskommitténs ordförande Lena Roos. Även om du varit med på en workshop tidigare år eller gått kursen Att skriva fram sina pedagogiska meriter är du välkommen till detta informationstillfälle för att få veta mer om ansökningsprocessen.

Sista ansökningsdatum för pedagogisk meritering i vår är 17 mars.

När:
23/1 kl. 14-16 i PA239 Anmäl dig här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vill du få tillfälle att reflektera över och utveckla din egen undervisning tillsammans med dina kollegor? Den här kursen bygger på att kollegor auskulterar på varandras undervisningstillfällen, ger varandra feedback och utvecklas tillsammans. När minst tre lärare anmält sig startar vi en grupp som blir varandras kritiska vänner. HPU samlar gruppen till en förberedande workshop. Deltagarna auskulterar på varandras undervisning, lär sig av varandra och utvecklar sin undervisning. (Det kan ske på distans eller på campus om situationen så tillåter.) Efter vägen beskriver man och reflekterar över sina erfarenheter. Kursen avslutas med ännu en träff där man sammanfattar sina insikter. Man kan anmäla sig individuellt och paras då ihop med andra, men vi välkomnar också arbetslag att anmäla sig tillsammans och bilda egna grupper. Tider bestäms av deltagarna tillsammans. Kursen motsvarar 2,5 hp.

Mejla Hedda Söderlundh om det låter intressant! hedda.soderlundh@sh.se

Kursen ger en bred introduktion till generativ AI och dess tillämpningar i högre utbildning. Den riktar sig till lärare som vill använda generativ AI som ett verktyg i undervisningen och som vill lära sig hur generativ AI kan introduceras för studenter.

Kursen ger grundläggande kunskaper om tekniken bakom generativ AI samt vilka etiska, juridiska och didaktiska utmaningar som följer med implementeringen av tekniken i högre utbildning. I kursen varvas föreläsningar och litteraturdiskussioner med praktiska inslag där deltagare och kursledare tillsammans utforskar och diskuterar olika AI-modeller.

Teman för diskussion är t ex: Hur kan undervisningen planeras för att stötta studenternas förståelse för AI i studier och kommande yrkesliv? Vilka möjligheter och utmaningar finns med generativ AI i högre utbildning vad gäller kunskapsproduktion och skrivande? Hur kan jag som lärare använda AI för att skapa undervisningsmaterial och utveckla min pedagogiska praktik?

Inom ramen för kursen skapar deltagarna en pedagogisk planering av ett undervisningsmoment med hjälp av generativ AI.

För att kunna tillgodogöra dig kursen bör du som deltagare ha en grundläggande förståelse för generativ AI, vilket kan ha förvärvats t ex genom deltagande i en workshop arrangerad av Enheten för högskolepedagogisk utveckling, eller motsvarande.

Kursen motsvarar 4 hp.

Schema:

2/10, kl. 13-16
16/10, kl. 13-16
24/10, kl. 13-16 (obs - fredag)
6/11, kl. 13-16
20/11, kl. 13-16

Lärare: Ingrid Forsler med gäster.

Anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att handleda självständiga arbeten - utveckla ditt handledarskap genom en kurs i högskolepedagogik!

Handledning av självständiga arbeten ingår i de flesta lärares undervisningsvardag. Samtidigt är uppsatshandledning en uppgift med speciella villkor: handledaren får en tätare och mer långvarig relation till studenten än normalt, samtidigt som kraven på studentens självständighet är höga. De speciella villkoren gör att handledaren ställs inför andra frågor och utmaningar:

• Hur kan jag stötta studenten i uppsatsarbetet och samtidigt uppmuntra självständighet?

• Var drar jag gränsen mellan en professionell och en mer personlig handledningsrelation?

• Hur mycket kan jag berömma och bekräfta studenten när det är en examinator som sätter betyg?

I kursen ligger fokus vid forskning om hur handledning ser ut och fungerar i praktiken, kombinerat med diskussioner runt verkliga handledningssituationer och kursdeltagarnas egna erfarenheter av handledning. Teman som behandlas är:

  • olika modeller och synsätt på vad handledning är
  • handledares uppfattningar om självständighet
  • olika handledningsverktyg för självständighet
  • relationen mellan handledare och student
  • känslornas betydelse i handledningsprocessen
  • handledarens roll i relation till bedömning och examination
  • handledning i relation till akademiskt skrivande och AI

Kursen motsvarar 7,5 hp med start i november och avslutning i maj. Den består av fem träffar, en auskultationsuppgift, och ett internat:

Schema:
5/11, kl.13-16.
5/12, kl.13-16.
4/2, kl.13-16.
2/3, kl.13-16.
16-17/4, (internat)
8/5.kl.13-16.

Lärare på kursen är Jenny Magnusson (ämnet svenska) och Maria Zackariasson (ämnet etnologi), som bland annat skrivit boken Handledning i praktiken (Studentlitteratur).

Anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kursen syftar till att stödja dokumentation av pedagogisk meritering, men ska också ses som ett sätt att utveckla den egna undervisningen och rollen som lärare. Kursen fokuserar huvudsakligen på självreflekterande texter av det slag som brukar ingå i pedagogiska meritportföljer eller liknande sammanhang där pedagogisk skicklighet ska redovisas. Även skrivande i syfte att beforska sin egen undervisningspraktik, kollegial respons (kritisk vän) samt ett auskultationstillfälle ingår.

Förkunskaper:

Baskurs i högskolepedagogik, men vi rekommenderar minst 15 poäng i högskolepedagogik som är ett krav för att ansöka om pedagogisk meritering.

Kursen motsvarar 2,5 hp.

Schema:

20 feb 09 -16.30
Workshop 10-12 (PA238), därefter gemensam lunch samt 13- 16.30 eget arbete, men i gemensam lokal (PA238).
6 mars 10-16
Workshop 10-12 (PA239). Eget arbete 13-16 men i gemensam lokal (PA239).
3 april 10-16
Workshop 10-12 (PA238), föreläsning med Anna Malmbjer kl 13-14(PA238). Enskilt arbete därefter i gemensam lokal(PA238).
15 maj 9-16
Enskilt arbete 9-12 (PA239) . Seminarium 13-15 (PA239).
5 juni 9-15
Gemensam skrivdag, utan lärare (PA238)
Valfri tidpunkt
Träff med handledare
September 11-15
Seminarium 11-14, inklusive gemensam lunch samt 14-15 eget arbete.
XX oktober
Deadline för inlämning av färdig portfölj (viktigt om du vill hinna avsluta kursen innan sista ansökningsdatum för pedagogisk meritprövning som är den XX oktober).

Anmäl dig här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Baskursen vänder sig till undervisande forskare, lärare, doktorander och administratörer med relativt begränsad undervisningserfarenhet eller med längre erfarenhet men med önskan att tydligare förankra sin praktik i högskolepedagogisk metodologi. Det primära syftet är att utrusta deltagaren med handlings- och reflektionsverktyg som kan bistå dem i utformningen av undervisning. I möjligaste mån utgår vi från deltagarnas erfarenheter och arbetar i workshopformat med den egna ämnespraktikens situationer och aktuella problem eller med andra autentiska situationer. Vi hämtar perspektiv och tankeredskap från olika teoribildningar och beprövad erfarenhet.

I möjligaste mån utgår vi från deltagarnas erfarenheter och arbetar i workshopformat med den egna ämnespraktikens situationer och aktuella problem. Vi hämtar perspektiv och tankeredskap från olika teoribildningar och beprövad erfarenhet.

Några exempel på teman som kan ingå är: pedagogik för kritiskt tänkande, studentaktiva arbetsformer, varierad examination, föreläsningsretorik, seminariedidaktik, responsgivning, digitala medier och tekniskt stöd samt konstruktiv länkning. Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarierna och en skriftlig portfölj.

Schema: meddelas senare.

Anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kursen motsvarar 7,5 hp

Lärare på kursen är Maria Pröckl och gäster.

Fortsättningskursen i högskolepedagogik är den andra delen av Södertörns behörighetsgivande utbildning i högskolepedagogik för lärare i högre utbildning.

Kursen hålls samman av temat "den reflekterande praktikern", som introduceras första tillfället, och som utgår från ett utforskande och reflekterande förhållningssätt till den egna undervisningen. Därefter följer olika tematiska tillfällen med inbjudna gäster, t.ex. bildning, breddat deltagande, hållbarhet, aktiv studentmedverkan och lärarens reflexionsarbete. I möjligaste mån utgår vi från deltagarnas erfarenheter och arbetar med den egna ämnespraktikens situationer och aktuella problem eller med andra autentiska situationer. Vi hämtar perspektiv och tankeredskap från olika teoribildningar, högskolepedagogisk litteratur och beprövad erfarenhet.

Fortsättningskursen i högskolepedagogik vänder sig till lärare, doktorander och administratörer som, oavsett undervisningserfarenhet, behöver vidga sin grundläggande pedagogiska utbildning. Den ger tillsammans med baskursen grundläggande behörighet för att undervisa i högre utbildning, enligt SUHF:s riktlinjer. Kursen börjar en bit in på vårterminen, gör uppehåll över sommaren och avslutas efter ungefär halva höstterminen.

Kursen motsvarar 7,5 hp.

Schema: meddelas senare.

Anmäl dig här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt: 
helene.edberg@sh.se
hp@sh.se

The General Course in Teaching and Learning in Higher Education is intended for PhD students, teachers and administrators with relatively limited teaching experience.

The primary purpose is to equip participants with dynamic action and reflection tools which can be useful in the design of teaching. Where possible, we assume the participants' experiences and working in workshop form with real situations from their own field and current problems. We pick perspectives and "thinking tools" from different theories and proven experience. Some examples of topics that can be included are: Education  for critical thinking, student active working, varied examination, lecture rhetoric, seminar didactics, how to give  feedback, digital media and technical support as well as constructive alignment. The course is assessed  through active participation in the seminars and a writing portfolio.

Teacher of the course is Hélène Edberg with guests.

Course dates:

Seminar 1: Tuesday 4th Feb 12.30-15.30 Introduction (HE)
Seminar 2: Tuesday 18th Feb 12.30-15.30 Constructive Alignment, (HE)
Seminar 3: Tuesday 25th Feb 12.30-15.30 Digital resources (VN, AmN, PH) on Zoom.
Seminar 4: Tuesday 4th March 12.30-15.30 Small groups (HE)
Seminar 5: Monday 17th March NB: 13.00-16.00 group 1 Rhetoric MWS or
Seminar 5: Tuesday 18th March 12.30-15.30 group 2 Rhetoric HE
Seminar 6: Tuesday 1st April 12.30-15.30 Academic Writing (ED)
Seminar 7: Tuesday 8th April 12.30-15.30 Critical Pedagogy (HE)
Seminar 8: Tuesday 29th April 12.30-15.30 Legal rights (PAW)
Seminar 9: Tuesday 6th May. 12.30-15.30 Assessment (HE)

Sign up here! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kursens övergripande syfte är att bredda och fördjupa deltagarnas kunskap om forskarutbildning samt öka deras kompetens som handledare. Kursen bygger på kollegial samverkan och erfarenhetsutbyte där deltagarna lär av varandra och sina olika ämnesmässiga erfarenheter. Utifrån seminarier, kurslitteratur och deltagarnas egna muntliga och skriftliga presentationer diskuteras skilda aspekter av forskarutbildning och forskarhandledning. Viktiga mål är att deltagarna efter slutförd kurs skall kunna:

  • Redovisa kunskap och insikt om forskarutbildningens nationella, centrala och lokala föreskrifter samt normer som bör styra god sed i forskarhandledning.
  • Förklara hur handledningens och forskarutbildningens organisering kan främja den forskarstuderandes progression.
  • Identifiera och förklara förutsättningar för att en förtroendefull relation mellan handledare och forskarstuderande skall kunna upprättas och hur forskarhandledning bedrivs som gott ledarskap.
  • Värdera betydelsen av planering och samråd som ger den forskarstuderande och handledaren överblick över projektet, och möjlighet att planera för en god progression genom forskarutbildningens olika faser.
  • Förklara relevansen av ett kritiskt maktperspektiv på forskarhandledningens och forskarutbildningens praktik och hur det kommunikativa samspelet i handledningen påverkas av faktorer som genus, mångfaldsfrågor och social bakgrund.
  • Demonstrera en vidgad repertoar av pedagogiska handlingsmöjligheter för att på bästa sätt kunna främja den forskarstuderandes utveckling.

Kursen svarar mot högskoleförordningens krav på att en handledare ska ha genomgått erforderlig utbildning.

Kursen motsvarar 7,5 högskolepoäng.

För tillträde till kursen krävs doktorsexamen. Kursen vänder sig till såväl nya som erfarna doktorandhandledare.

Lärare: Maria Zackariasson med gäster

Schema:

Seminarium 1 - 7 november
Seminarium 2 – 21 november
Seminarium 3 – 5 december
Seminarium 4 – 23 januari
Seminarium 5 – 6 februari
Seminarium 6 & 7 – internat 26-27 februari (lunch-lunch)

Anmäl dig här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Forskning visar tydliga kopplingar mellan pedagogisk kvalitet och att lärarkollegiet arbetar tillsammans och gemensamt diskuterar, reflekterar och utvecklar sin undervisning. Det här är något de flesta lärarkollegier gör i olika utsträckning, men vi vet att det kan göra skillnad att göra det mer systematiskt. På Högskolepedagogiken vill vi befordra att det sker och i detsamma möjliggöra att sådant arbete blir till en erfarenhet som kan räknas in i pedagogisk meritering. Därför erbjuder vi våra medarbetare att forma en kurs kring ett gemensamt utvecklingsarbete. Ett arbetslag (för en delkurs, en termin eller ett program) kan samlas kring ett problem eller tema som man vill arbeta med. Högskolepedagogiken bidrar med en handledare. Tillsammans formar vi en kurs och bestämmer hur examinationen ska se ut utifrån de ramar som kursmålen ger.

Kursen motsvarar 2,5hp.

Lärandemål:

  • Designa ett pedagogiskt utvecklingsprojekt utifrån aktuell högskolepedagogisk litteratur och teoribildning
  • Argumentera för projektets relevans med utgångspunkt i den egna praktiken och i relation till högskolepedagogisk litteratur och teoribildning
  • Använda modellen kritiskt vänarbete för att genomföra pedagogiskt utvecklingsarbete.

Maila hedda.soderlundh@sh.se om ditt arbetslag vill göra en sådan kurs.

Pedagogiskt ledarskap för ämnes- och programsamordnare

Kursen syftar till att konkretisera samordnarens pedagogiska uppdrag och ger deltagarna verktyg att leda ämnets eller programmets pedagogiska utveckling. Kursen bygger på högskolepedagogisk litteratur om goda undervisningsmiljöer, erfarenhetsutbyte mellan deltagarna och reflexion över temat akademiskt lärarskap på Södertörns högskola. Under kursen skriver deltagarna en vision och handlingsplan för ämnets eller programmets fortsatta pedagogiska utveckling. Kursen motsvarar 3hp.

Förkunskaper

Baskurs i högskolepedagogik 7,5 poäng

Deltagare

Kursen har plats för 10 deltagare. Plats ges till den som har uppdrag som ämnes- eller programsamordnare vid Södertörns högskola.

Lärare på kursen

Sofia Lundmark (programsamordnare på ämnet medieteknik) och Hedda Söderlundh (tidigare ämnessamordnare för ämnet svenska och föreståndare för högskolepedagogiken)

Schema

3/3 kl. 13-16
17/3 kl. 13-16
7/4 kl. 13-16
28/4 kl. 13-16

Anmäl dig här! Länk till annan webbplats.

The course addresses specific conditions that characterize the international classroom in terms of learning activities and examination procedures. It aims to make internationalization a rewarding and enriching experience for both international and domestic student groups. The course also provides ample opportunities to practice English and learn useful rhetorical tools for improved presentation techniques.

The course comprises a preparatory introduction, a two-day workshop, and a final campus-based seminar. Additionally, participants will design a pedagogical project that can be implemented in their own teaching practice.

The examination for this course requires mandatory active participation and submission of an examination paper, which should consist of the design of an educational project. Successful completion of the course corresponds to 3 credits.

Dates: tba

Sign up here. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Teaching the course is Hélène Edberg

 


Bra att veta om priser, platser och poäng

Först till kvarn

Alla kurser har ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller utom på projektkursen där särskilda bedömningsgrunder gäller. Anmäl dig till kurserna senast två veckor innan kursstart (annan deadline kan gälla kurser som ges på andra lärosäten). Kurser och workshoppar är avgiftsfria för medarbetare på Södertörns högskola. Intresserade från andra lärosäten kan köpa platser.

Regler kring bokning och avbokning för interna deltagare

Bokning av platser på alla utbildningstillfällen sker via anmälningsformuläret som finns för respektive kurs här på hemsidan. Om du får förhinder, avanmäl senast en vecka före kursstart till hp@sh.se

Regler kring bokning och avbokning för externa deltagare

Bokning av platser på alla utbildningstillfällen sker via anmälningsformulären som finns för respektive kurs här på hemsidan. Platserna kan avbokas utan kostnad fram till en månad före kursstart. Därefter debiteras halva avgiften fram till två veckor före kursstart. Därefter debiteras hela avgiften. Avboka genom att mejla hp@sh.se. Vid anmälan anges fakturanummer samt eventuell referens. Beloppet faktureras + moms.

Priser
Baskurs i högskolepedagogik 7,5 p, 15 000 kr + moms
Fortsättningskurs i högskolepedagogik 7,5 p, 15 000 kr + moms
Handledning av forskarstuderande 7,5 p, 25 000 kr + moms
Att handleda självständiga arbeten 7,5 p, 20 000 kr + moms
Teaching and Learning in an International Classroom 3p, 7 000kr + moms.

Inga poäng i Ladok

De poäng som anges ovan rapporteras inte i Ladok. Det gäller samtliga deltagare, interna och externa. Enligt praxis inom svensk högskolepedagogik får deltagaren ett kursintygintyg där det anges hur många högskolepoäng kursen motsvarar. En kursveckas heltidsarbete motsvarar ca 1,5 högskolepoäng. Efter genomgången kurs kan dessa poäng tillgodoräknas doktorander inom forskarutbildning, om så utbildningsplanen tillåter.