Arbeta med journalistik med ett nyfiket, undersökande och kritiskt förhållningssätt Journalistiska studier på Södertörns högskola ger dig både teoretisk kunskap och praktiska färdigheter som du har nytta av i arbetslivet. Du kommer ha bred kompetens inom såväl traditionella som digitala medier, och kunskaper att göra utförlig research som du sedan förmedlar genom olika typer av medier. Att studera journalistik ger dig möjlighet att få utlopp för din kreativitet, samtidigt som det balanseras med ett kritiskt förhållningssätt och teoretiska resonemang kring mediernas roll i samhället, både idag och i framtiden. Med studier inom journalistik i ryggen kan du arbeta med alla former av journalistiskt arbete, både som frilansare eller anställd, på olika typer av företag och organisationer som arbetar med medier och kommunikation. Exempel på arbetsplatser är tidningar, tv-hus och nyhetsredaktioner. Under studierna kommer du också ha skaffat dig bred kunskap om vårt samhälle, samt ett nyfiket, undersökande och kritiskt förhållningssätt till omgivningen. Du får möta människor i olika delar av samhället och få erfarenheter av olika områden i vårt samhälle. Du kan även välja att kombinera studier i journalistik med ett annat ämne, som till exempel religionsvetenskap, etnologi eller statsvetenskap, och på så sätt skaffa dig spetskompetens. Läs om ämnets forskning
Fördjupa dig i journalistikforskningens fält och utför ett självständigt arbete I kursens första del behandlas teorier inom journalistikforskningens fält. Med forskning som utgångspunkt får du kritiskt reflektera kring journalistens praktik, ideal och roll i samhället. Du får även fördjupad träning i olika vetenskapliga undersökningsmetoder med inriktning på journalistikforskning. I kursens andra del genomför du ett självständigt vetenskapligt arbete i form av en C-uppsats. Du genomför det självständiga arbetet med utgångspunkt i de teorier, metoder och begrepp du fördjupade dig i under kursens första del. Arbetssätt Under kursen har du undervisning i form av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och individuella arbeten. Du examineras genom skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande på seminarier. I kursens sista moment examineras du genom utförandet av en uppsats, ventilering av uppsats och opponering av en annan students uppsats.
Teoretisk mediekunskap och användbara journalistiska verktyg Journalistik är ett tvärvetenskapligt ämne med fokus på medier och kommunikation. Inom ämnet varvas praktiska och teoretiska moment. Vilka dessa är varierar beroende på vilken kurs eller utbildning du läser. Inom våra grundkurser lär du dig praktiska moment som skrivande, fotografering, filmning, ljud- och onlinejournalistik. Du får utlopp för din språkliga och utforskande kreativitet, och tillsammans med kritiska förhållningssätt och teoretiska resonemang kring mediernas roll i samhället, skapar du en god balans och bred grund för framtida arbete. Under den avslutande C-kursen på kandidatnivå och på vårt magister-/masterprogram ligger tyngdpunkten på journalistikforskningens teorier och metoder och här får du möjlighet att pröva rollen som forskare. Du samlar eget forskningsmaterial, analyserar detta och författar texter i ett akademiskt format. Både ämnet journalistik och yrkestiteln är starkt kopplat till flera aktuella samhällsfrågor och är en viktig del av vår demokrati. Studier i journalistik passar dig som har ett stort samhällsengagemang, är kreativ och vill reflektera kritiskt kring vårt samhälle.