Din framtid! Den praktiska kunskapens teori studerar arbetslivet utifrån humanistiska perspektiv i en tvärvetenskaplig miljö. Ämnet är därför aktuellt för dig som både vill fördjupa dina kunskaper inom din egen profession, men även är intresserad av kunskap kring arbetslivet i stort. Du får genom studierna verktyg för att utveckla och fördjupa en förståelse av din professionella verksamhet.
Yrkesmänniskan och omdömet I kursen utgår du från dina egna yrkeserfarenheter och bearbetar dem i dialog med både vetenskapliga teorier och medstudenter. Med hjälp av filosofiska, historiska och kulturteoretiska perspektiv samt reflekterande skrivande utvecklar du en blick på dig själv som yrkesmänniska och på dina professionella handlingar. Frågor som diskuteras är bland annat de som inte får utrymme i en stressig vardag, såsom den övergripande meningen med de handlingar du utför i yrket. Genom kursens historiska och kulturteoretiska anslag utvecklar kursen också din förmåga att se dig själv och ditt yrke i ett större sammanhang. Kursen består av tre delkurser som behandlar olika dimensioner av yrkesutövande, med tonvikt på etiska, existentiella, känslomässiga och kroppsliga dimensioner. Kursen läses på halvfart och ges på distans så att du kan arbeta samtidigt som du studerar. Arbetssätt Undervisningen sker primärt genom inspelade föreläsningar, diskussioner på studiewebben och skriftlig handledning. Kursen examineras genom hemtentamen, skriftliga webbuppgifter och närvaro vid heldagsträffar. En heldagsträff ligger i början av terminen och en ligger i slutet.
Varför ämnet? Den praktiska kunskapens teori söker humanistiska ingångar till praktisk kunskap. När du studerar ämnet utgår du ifrån dina egna yrkeserfarenheter och berättelser från yrkeslivet, och kombinerar detta med humanistiska perspektiv på praktisk kunskap. Exempel på teoretiska utgångspunkter är filosofi, pedagogik, idéhistoria, estetik och arbetslivskunskap. Två forskningsområden som är återkommande inom ämnet är de människovårdande yrkenas humaniora, och läraren och lärandets praktiska kunskap. Genom en akademisk examen i den praktiska kunskapens teori kan du visa dokumentation på din kunskap för exempelvis en arbetsgivare. På Södertörns högskolas utbildningar inom Den praktiska kunskapens teori strävar vi efter att bygga broar mellan erfarenhetskunskap och vetenskaplig kunskap. Kunskapsteori, moralfilosofi, skönlitteratur och arbetslivets idéhistoria används för att fördjupa din förståelse för de problem du kan möta i det praktiska arbetet. Exempel på forskning som bedrivs inom ämnet är vård ur existentiella perspektiv, förskola ur kroppsliga, politiska och bildningshistoriska perspektiv och det kollektiva arbetets betydelse inom polis- och läraryrket.