Byggt en karriär på att våga säga ja
Lisa Franzi, Head of Project, Program & Change management på Telia, kom direkt från gymnasiet i Örnsköldsvik till ekonomistudier på Södertörns högskola. En flytt som skulle bli starten på en framgångsrik karriär med fokus på transformation inom telekombranschen.
Ett par stickade vantar ger en tydlig fingervisning om Lisa Franzis inre driv.
– Av någon anledning har jag alltid tyckt om att testa nya saker och säga ja till det som är svårt. Min mamma har till och med gett mig ett par vantar där hon broderat Pippi-citatet ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert”!
Att läsa vidare efter gymnasiet såg Lisa som självklart.
– Jag tog studenten på fredagen, hade fest på lördagen och flyttade till Stockholm på söndagen. Sedan sommarjobbade ett par månader på en nattklubb innan jag började plugga ekonomi och tyska på Södertörns högskola.
Flytten till storstaden blev både spännande och omtumlande.
– Som ung tjej i Örnsköldsvik på den tiden hade du två saker att välja mellan på fritiden, hänga med hockeykillarna eller träna rytmisk sportgymnastik Jag valde det senare och under hela min uppväxt identifierade jag mig som gymnast. När jag flyttade till Stockholm försvann den identiteten, på högskolan fann jag en ny. Jag blev student på Södertörn och den tillhörigheten betydde jättemycket.
Det bästa med utbildningen, säger Lisa, var lärarnas engagemang och umgänget med studiekamraterna.
– Vi blev en klass som verkligen höll ihop, några av mina gamla pluggkompisar är i dag mina närmaste vänner.
Ett minne som etsat sig fast är utbytesterminen i Berlin.
– Jag läste på anrika Humboldt-Universität där man nästan kunde höra historiens vingslag i korridorerna, en fantastisk tid som blev ett minne för livet.
Filmfestivalen
Lisa tog examen från Södertörns högskola 2003, i en tid då arbetsmarknaden för nybakade ekonomer var ganska kärv.
– Jag fick ett projektuppdrag som marknads- och ekonomiassistent på Stockholms Filmfestival. Det var bara några få anställda som jobbade året runt, men jag lyckades hänga kvar och blev så småningom fast anställd.
Det blev sex år med filmfestivalen där Lisa lärde sig konsten att driva en verksamhet från grunden.
– Jag är verkligen tacksam för den tiden, att lära sig hantverket i ett mindre format där man kunde se alla sakerna hända i den finansiella strukturen var en jättebra start. Här på Telia är det några fler nollor bakom siffrorna i boksluten, men ur ett ekonomiskt perspektiv är systemet precis detsamma.
Efter några år som business controller och business manager på Telenor och Bredbandsbolaget kom Lisa för sex år sedan till Telia. Idag är hon ledare för ett team på tio personer som arbetar med projektledning, programledning och förändringsarbete med fokus transformation.
– Det handlar i princip om hur vi, som gammalt traditionellt bolag, mer och mer går över till ett agilt arbetssätt och ställer om vår verksamhet till att möta den förväntan som kunderna har på oss att möta dem alltmer i de digitala gränssnitten.
Olika roller
Lisa har under åren på Telia haft ett antal olika roller i verksamheten.
– Jag kom in som produktchef på fiber. Sedan gick jag över till att driva den transformation som Telia gjorde på konsumentsidan. Där tackade jag ja, trots att jag var medveten om att kostymen var lite för stor. Men möjligheten att driva ett förändringsarbete för en kundbas på tre miljoner kunder kunde jag inte säga nej till, det var superhäftigt, superutmanande och väldigt lärorikt. Efter en sådan resa tänker man antingen ”aldrig mer” eller så är man fast. Och för mig blev resultatet det senare. Jag är nu inne på tredje varvet med att driva och stötta den här typen av förändringsarbete.
Läroresa
Att hon hamnade i den rollen var mest en slump.
– Om jag hade fattat då, vad jag tackade ja till och vilken läroresa det skulle bli, hade jag nog inte vågat säga ja. Det kanske var tur att jag inte förstod omfattningen. Men det är vissa tillfällen i livet då möjligheten kommer och utmaningen egentligen är lite för stor, som man gynnas av att vara en ja-sägare. Jag hade också turen att ha en chef som trodde på mig och gav mig chansen att växa in i rollen, det var superviktigt.
Det bästa med att driva transformation är enligt Lisa att se resultatet.
– Min roll kan liknas vid att fungera som vägvisare, det är häftigt att vara en del av den förflyttning som sker. En annan fördel är att jag får samarbeta med många oerhört kompetenta människor. Jag kan inte allt som de gör, men att få höra hur de tänker vad framtiden kommer att föra med sig i fråga om ny teknik och nya möjligheter är en ynnest och enormt stimulerande.
Tips
Att det blev telekombranschen är inte resultatet av någon genomtänkt karriärplan, tvärtom.
– Om någon under studietiden hade sagt att jag skulle arbeta på Telia i framtiden hade jag varit skeptisk. Den vägen kunde jag inte se framför mig. Men det ena har lett till det andra. Mitt råd till ekonomer som befinner sig i början av sin karriär är att våga tacka ja när möjligheterna kommer. Viktigt är också att bygga nätverk och hela tiden vara nyfiken på nya saker som sker i organisationen.
Ett annat tips är att inte stirra sig blind på en särskild yrkesroll.
– Tid och erfarenhet har lärt mig att det är bättre att ha fokus på sina kompetenser och var de kan komma till pass. För roller som finns idag, kommer kanske inte att finns framöver samtidigt som det kommer att komma en massa nya roller som kanske ännu inte är påtänkta. Jag hade till exempel aldrig kunnat sträva efter en roll med fokus på att hålla ihop transformation för Telia Sverige. Den positionen kom till först när behovet var ett faktum, en helt ny roll som visade sig vara en perfekt match just för mig.
Text: Anette Bodinger Larsson
Fakta
Namn: Lisa Franzi
Bostadsort: Solna
Utbildning på Södertörns högskola: Språk, kultur, marknad med inriktning mot tyska.
Examen: Filosofie magisterexamen i företagsekonomi.
Avslutade studierna: 2003
Nuvarande sysselsättning/roll: Head of Project, Program & Change management Arbetsplats: Telia
Sidan är uppdaterad
2024-01-09