Jag vill vara en vuxen som har betytt något för barn
För William Friström, bibliotekarie på biblioteket i Vega, var det inte helt självklart att börja studera. Det berodde främst på att han tyckte att det var svårt att se sig själv studera på ett universitet eller en högskola.
– Jag kommer inte från en akademisk värld och har inte varit den bästa studenten innan jag började på det här programmet.
Idag arbetar William som bibliotekarie på ett nyöppnat kombinerat skol- och folkbibliotek i Vega, en del av Haninge kommun, söder om Stockholm. Att biblioteket är nyöppnat är väldigt speciellt, menar William, då det inte öppnas så många nya bibliotek.
Ett kombinerat skol- och folkbibliotek innebär att biblioteket har öppet för skolelever under förmiddagarna och resterande tid för allmänheten.
– Vi kan ta emot klasser lättare utan att de blir störda och under den tiden blir det deras bibliotek. Nu är både skolan och biblioteket nytt så det är mycket kring samarbetet som inte har hunnit byggas upp. Men till skillnad från ett vanligt skolbibliotek är vi större och har fler resurser då vi ska ta hand om ett helt område.
En arbetsdag som bibliotekarie
En arbetsdag kan bestå av att göra en omvärldsanalys för inköp, hjälpa besökare, gå igenom plocklistor med reservationer och att anordna evenemang.
– Det bästa med jobbet är att hjälpa besökare och att genomföra evenemang som är lyckade och uppskattade.
På biblioteket anordnas evenemang som författarträffar, bokcirklar och rollspel.
– Första rollspelsträffen så var det två barn som tidigare inte haft någon att spela och testa med. Så att de fick komma dit och testa på var jätteroligt. Föräldrarna till barnen hörde av sig sen och tackade.
Demokrati som drivkraft
Motivationen till yrkesvalet, säger William, är bland annat möjligheten att få arbetet med barn och unga, men även vad arbetsplatsen representerar.
– Den största frågan för mig är demokrati och det är anledning till att jag blev bibliotekarie. Jag är inte en bokmal på det sättet som en traditionell bibliotekarie kanske kan ses som. Det demokratiska rummet är det som drev mig. Det finns för alla, det är gratis och kravlöst.
På biblioteket har det hänt att det kommer skolklasser där elever har tappat intresset för böcker och i stället fastnat för exempelvis sociala medier.
– Att fånga upp några av dem som är till synes helt ointresserade av böcker och att hitta något som de är intresserade av är ju supertrevligt.
Det bästa med programmet och högskolan
Under studietiden var lärarna ett viktigt stöd.
– Det bästa med programmet, förutom kurskamraterna som alltid är det viktigaste, var lärarna. De var jättebra och stödet från lärarna har betytt mycket under studietiden. De är välmenande, hjälpsamma och de kompletterar varandra bra. De är helt klart förebilder och jag är väldigt imponerad av dem.
Studierna bidrog till en personlig utveckling som har varit positiv i både yrkesliv och privatliv.
– Jag har blivit en mer allmänbildad människa och jag har ett större självförtroende i diskussioner.
Det bästa med Södertörns högskola, säger William, var framför allt högskolebiblioteket.
– Det hjälpte mig jättemycket. Förutom att de många gånger hade böckerna jag behövde så gav det mig ett rum. De tysta läsesalarna gav mig fokus då jag inte kunde sitta och pilla på annat. Jag kände att nu måste jag koncentrera mig och det hjälper också att andra satt och studerade runt omkring mig.
Tips till dig som vill bli bibliotekarie
Ett tips som William vill dela med sig av till dig som vill bli bibliotekarie är att våga söka tjänsten som biblioteksassistent.
– Jag valde att inte söka då jag kände att kraven som ställdes var höga, men nu när jag arbetar med biblioteksassistenter så vet jag det helt enkelt bara är rätt person som söks.
Fakta
Namn: William Friström
Bostadsort: Svartbäcken, Haninge
Utbildning på Södertörns högskola: Bibliotekarieprogrammet
Nuvarande sysselsättning/roll: Bibliotekarie
Arbetsplats: Biblioteket i Vega som är ett kombinerat skol- och folkbibliotek
Sidan är uppdaterad
2024-03-15