”Lita på din nyfikenhet och våga testa ett ämne som lockar dig”

När Ylva Gripfelt skulle välja bana efter gymnasiet var det framtida yrket ännu inte bestämt men en sak visste hon – hon ville styra sina val själv. I stället för ett program valde hon därför efter sina intressen och det blev fristående kurser i humaniora på Södertörns högskola.
Sugen på att utforska humaniora i höst? Kurser som Estetik A, Filosofi A och Konstvetenskap A (även på distans) ger dig en inspirerande start. Sök senast 15 april!
Genom att kombinera kurser i litteraturvetenskap, filosofi och estetik byggde Ylva den akademiska grund som format hennes yrkesliv. Idag är hon författare, kulturskribent och lärare i skönlitterärt skrivande och fortsätter att styra sina val vad, när och hur hon vill jobba.
En akademisk resa formad av passion och nyfikenhet
Ylva började sina studier vid Södertörns högskola 2005. Redan från början kände hon en stark dragning till litteraturvetenskap, ett ämne som gav henne en djupgående förståelse för texters betydelse och tolkning. Filosofi och estetik följde naturligt, där de filosofiska studierna utmanade hennes sätt att tänka och estetiken breddade hennes perspektiv på konst och kultur. Hon läste även engelska och film och såg det som en fördel att kunna skapa sin egen individuella studiegång.
— Att läsa fristående kurser gav mig friheten att utforska mina intressen på ett sätt som passade mig. Jag ville inte vara bunden till ett program – jag ville själv styra min akademiska resa, säger hon.
Efter flera års studier och några pauser tog hon sin magisterexamen i litteraturvetenskap 2012. Ylva menar att studietiden gav ett ökat självförtroende och hon insåg vikten av att lita på sin intuition och sitt analytiska tänkande. Något hon har haft stor nytta av i sitt fortsatta yrkesliv.
Från akademiska studier till ett omväxlande arbetsliv
Efter studierna valde Ylva en mångsidig bana inom litteraturområdet. Hon arbetar idag som författare, kulturskribent och lärare i skönlitterärt skrivande. Förra året blev hennes första bok publicerad – en diktsamling med titeln “Det gudomliga tillståndet.” Arbetsdagarna är minst sagt omväxlande - research, skrivande, stipendieansökningar och undervisning.
— Det roligaste är att jag får göra olika saker inom det som intresserar mig - varje form av skrivande och läsande berikar mig och ger något till varandra, säger hon.
Att arbeta som frilans innebär både frihet och ovisshet. Hur Ylvas arbetssituation och ekonomi ser ut om ett år kan hon inte säga med säkerhet. I perioder har det varit krävande, men friheten ger också möjlighet att slå in på nya vägar och ta sig an uppdrag som inte hade varit förenliga med en fast heltidsanställning.
— Att sätta ord på mer svårgripbara erfarenheter och händelser är nog min största drivkraft. Jag vill vara i kontakt med världen och till det behöver jag både andras kunskap och en tro på mitt unika sätt att se saker.
Vikten av humanistiska studier
För Ylva har studierna vid Södertörns högskola varit avgörande för hennes yrkesliv och personliga utveckling. Litteraturvetenskapen gav henne verktyg att analysera texter, filosofin förändrade hennes sätt att tänka och estetiken öppnade nya perspektiv på konst och kultur. Hon råder den som är nyfiken på att studera humaniora att våga följa sin nyfikenhet och inte oroa sig för var studierna ska leda.
— Humaniora lär oss om människans relation till världen. Jag tänker på litteratur och konst som ett slags arkiv över mänskligt liv, som kan hjälpa oss att se världen och oss själva bättre. Livet är inte linjärt. Det viktigaste är att börja någonstans och låta intresset styra vägen framåt, säger hon.
En plats för kreativitet och intellektuell stimulans
Under sin tid vid Södertörns högskola inspirerades Ylva av flera lärare. Filosofistudierna utmanade henne att tänka kritiskt och den akademiska miljön gav henne inspiration att fortsätta utforska nya idéer. Hon minns även den särskilda känslan av gemenskap på högskolan, där både studenter och lärare vågade testa nya idéer och tankar.
— Södertörns högskola var en plats som fångade upp min lust och nyfikenhet. Jag skärpte mitt tänkande och förmågan att föra egna resonemang och fick självförtroende att lita på min känsla.
Humaniora – en grund för livslångt lärande
Ylvas resa visar på bredden och möjligheterna inom humaniora. Hennes studier vid Södertörns högskola gav henne en stark akademisk grund, men också modet att forma sin egen karriär. Med en passion för litteratur och kultur fortsätter hon att utforska och skapa och till de som funderar på att studera humaniora har Ylva ett tydligt budskap:
— Lita på din nyfikenhet och våga testa ett ämne som lockar dig. Humanistiska studier ger dig verktyg att förstå världen och förmedla dina tankar och kunskaper till andra. Jag rekommenderar alla att läsa åtminstone någon kurs i humaniora. Du behöver inte veta exakt vad det leder till – det viktiga är att du är sann mot det som engagerar dig nu.
Fakta
Namn: Ylva Gripfelt
Bostadsort: Malmö
Utbildning på Södertörns högskola: Fristående kurser i bland annat estetik, filosofi och litteraturvetenskap
Examen: Filosofie magisterexamen i litteraturvetenskap
Nuvarande sysselsättning/roll: Författare, kulturskribent och lärare i skönlitterärt skrivande
Sidan är uppdaterad
2025-04-11