Tjänstemannarollen i kommunal och regional förvaltning, armslängds avstånd och den offentliga konsten
Uppdragsutbildning som riktar sig mot konst- och kulturkonsulenter inom regioner och kommuner.
Kursen ges i samarbete mellan Förvaltningsakademin och konstvetenskapsämnet vid Södertörns högskola och omfattar totalt 7,5 högskolepoäng (hp). Detta motsvarar fem veckors heltidsstudier, men kursen ges på kvartsfart och sträcker sig således över en hel termin med start i slutet av augusti 2025.
Den offentliga konsten har under de senare åren fått allt större uppmärksamhet, särskilt utifrån ett demokrati- och yttrandefrihetsperspektiv samt diskussioner om det offentliga åtagandet generellt. Det senare innebär såväl frågor om finansiering, lokalisering liksom konstverkets och konstnärens ”lämplighet”. Inom konstvärlden och hos uppdragsgivare för offentlig konst råder en samstämmighet kring rätten till konstens frihet men när den rätten hävdas i en större miljö uppstår ibland konflikter mellan utövarna, mottagarna – och finansiärerna/beställarna. Detta ställer i sin tur stora krav på pedagogik och beredskap för att härbärgera olika reaktioner och tillgång till arenor för en öppen dialog. När debattens vågor går höga utmanas ofta principen om armlängds avstånd och tjänstepersoner riskerar att bli stående ensamma med ansvar för att förklara och försvara.
Kursen ”Tjänstemannarollen, armlängds avstånd och den offentliga konsten” vänder sig till dig som arbetar med konst- och kulturfrågor på regional och kommunal nivå. Den behandlar förvaltningens roll i demokratin, organisering och styrning av den kommunala och regionala förvaltningen och hur dessa i sin tur påverkar vilket handlingsutrymme och vilka roller den kommunala/regionala tjänstepersonen har. Under kursen belyses frågor som rör konstnärlig autonomi och konstnärlig integritet, liksom hur konst och konstnärer kan behandlas och förberedas på ett tidigt skede genom olika dialoger och medinflytandemetoder.
Vi behandlar även den offentliga konstens speciella förutsättningarna i fråga om projektering, upphandling och förmågan att samverka i ett större sammanhang med andra konstnärliga uttryck och andra intressenter. Vi behandlar den offentliga konstens roll i ett större sammanhang. Det handlar bland annat om konstens funktion i det offentliga rummet vilket bland annat avspeglas i resonemang om offentliga konstens moderna historia där vi belyser hur konst har använts i olika syften genom det senaste seklet.
Kursen diskuterar konst och demokrati, politik och principen om armlängds avstånd, konstens nytta och dess instrumentalisering, liksom politikområdet ”gestaltad livsmiljö” och vad detta kan innebära på kommunal och regional nivå.
Undervisningens upplägg
Kursen består av 10 schemalagda tillfällen och går över ca 20 veckor under perioden augusti 2025 – januari 2026. Mellan tillfällena ingår självstudier/förberedelser och grupparbeten. Kursen ges digitalt med enstaka fysiska träffar (Introduktionsseminariet, studiebesök samt examinationstillfället) med möjlighet att delta digitalt. Orten bestäms utifrån gruppens sammansättning. Studiebesök eller motsvarande organiseras likaså utifrån gruppens geografiska spridning.
Undervisningen sker i seminarieliknande former där föreläsningar varvas med diskussioner. Vissa förberedelseuppgifter ingår också, där deltagarna exempelvis ska koppla sådant som tas upp i litteraturen till den egna verksamheten. Deltagarna kommer få tillgång till högskolans studieplattform (Canvas) där kursinformation, studiematerial och liknande finns och där uppgifter lämnas in.
Litteratur
Litteraturen består av böcker, rapporter och artiklar som ingår i kursavgiften och kommer tillhandahållas på Canvas eller på annat sätt.
Examination
Kursen bygger på aktiv närvaro. Det innebär dels att man förbereder sig genom att läsa den anvisade litteraturen och lämnar in uppgifter enligt instruktion, dels att man deltar aktivt under undervisningstillfällena. Frånvaro från maximalt ett tillfälle kan kompenseras med en särskild inlämningsuppgift.
För att få betyg på kursen ska alla inlämnings- och förberedelseuppgifter vara godkända. Därutöver examineras kursen genom en individuell kursessä samt kommentarer på medstudenters arbeten vid det avslutande seminariet.
Pris
Kursen kostar uppskattningsvis 13 000 kronor exklusive moms. Priset är baserat på förra tillfället och kommer att justeras mot mängden deltagare. Eventuella resor och kostnader för boende och måltider ingår inte.
Anmälan och kontakt
Anmäl ditt intresse till tjanstemannarollen@sh.se senast 1 december 2024. Använd samma mejladress för eventuella frågor. Obs! En intresseanmälan är inte bindande. En propå om bindande anmälningar kommer i så fall skickas ut under vårterminen 2025.