Dela

Facebook Mail Twitter

Högskolans studenter hjälper andra samtidigt som de spetsar sina cv:n

Stiftelsen Mitt Livs Val bedriver ett studiemotiverande program med ambitionen att Södertörns högskolas studenter ska hjälpa ungdomar att finna och tro på sina utbildningsmål. Tania är student på Södertörns högskola och vill bidra till en bättre värld.

Student läser på en surfplatta

”Mentorerna visar vägen”

Tania studerar programmet Logistik och ekonomi på Södertörns högskola och valde att bli mentor efter att ha tittat på olika extrajobb på sh.se.

– Jag läste vad det handlade om och tyckte att det lät spännande. Jag har också utländsk bakgrund så jag tänkte att jag kanske kunde tillföra någonting.

Hon känner att hon gör det genom sitt deltagande i programmet. Tania är född i Ecuador och kom till Sverige när hon var fem år gammal.

– Det blir bättre integration i samhället. Ungdomarna kan relatera eftersom vi är nära åldermässigt och vi lär oss av varandra.

Farhad är en av de deltagande ungdomarna i programmet och håller med.

– Förut var jag deprimerad. Nu vill jag studera vidare, lära mig saker och träffa nya människor

Farhad hittade programmet genom Huddinge gymnasium där han går på språkintroduktion och tyckte att han saknade sociala sammanhang och aktiviteter.

– Sverige är på min sida om jag vill nå mitt mål. Jag måste drömma. Om jag glömmer bort vad jag vill, så glömmer jag bort min framtid. Mentorerna visar vägen.

Farhad var 16 år när han kom till Sverige från Afghanistan och berättar att han i Iran, där han tidigare bott nästan hela sitt liv, var väldigt aktiv både inom idrotten där han tränade brottning, och i sitt jobb.

Modersmålen blir nycklar till förståelse

Genom programmet har Tania lärt sig att se skillnader, inte som barriärer utan som en chans till att utveckla sin kommunikativa förmåga.

– Jag försöker förklara med enklare språk, säger hon och berättar även att hon ibland kan hitta lösningar på spanska för att hitta rätt sak att kommunicera.

­– Vi lär oss tänka på olika språk när vi inte förstår varandra.

Tania har bara en examination i hållbarhetsredovisning kvar. Hon skriver om vikten av att företag tar ansvar, och vilken typ av lagkrav som styr företagens rapportering. Tania känner att hon har en bra grund att stå på efter sin utbildning, men hon vet inte exakt vad hon vill göra härnäst.

– Eventuellt prova lite kortare konsultuppdrag inom olika branscher, för att se vad jag gillar bäst. Det skulle vara spännande.

Framtiden ser ljus ut, eftersom Logistik och ekonomi är ett så brett program med mycket miljötänk.

– Det är intressant med flöden, inköp, lagar och transporter.

Tania berättar att hon tidigare tänkt att hon redan borde vara färdig med sina studier. Hon fyller snart 23. Men genom att delta som mentor i det studiemotiverande programmet har hon fått möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter av sin inte helt raka väg till målet.

– Det behöver inte vara spikrakt och vi mötte motstånd med vår uppsats och fick börja om. Det var psykiskt påfrestande att släppa taget om ett arbete och börja på något nytt, men också utvecklande.

Mitt Livs Val på Södertörns högskola i höst.

Tove Bastrup är program- och kommunikationsansvarig på Mitt Livs Val berättar om det studiemotiverande programmet. De olika delarna behandlar allt från hur det är att studera på högskola, samarbetsövningar och studieteknik till inspirationsföreläsningar och workshops i att visualisera sina mål och tro på sig själv. Tove uppfattar Södertörns högskolas studenter som nyfikna och samhällsintresserade.

– De vill göra skillnad, säger hon.

Tania önskar att fler studenter från olika program på högskolan vill vara med i programmet så att mångfalden ökar.

– Det är roligt att träffa studenter från andra program för att bygga nätverk.

Hon tror att många studenter vill engagera sig och ta del av ideella uppdrag, också för att fylla på cv:t, speciellt om man går direkt från gymnasiet till högskolan.

– Att vara med i kåren är ett sätt, det här är ett annat.

Vill du engagera dig som mentor i Mitt Livs Val? Sök till höstens program. Start 17 oktober (totalt 4 tillfällen). Anmälan sker på www.mittlivsval.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och frågor om programmet kan ställas till tove.bastrup@mittlivsval.se

Är du nyfiken på kandidatprogrammet Logistik och ekonomi Öppnas i nytt fönster. eller våra andra utbildningar inom företagsekonomi? Läs mer här! Öppnas i nytt fönster.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-09-27