Dela

Facebook Mail Twitter

Camilla Hamid är Årets alumn 2020

Utmärkelsen Årets alumn tilldelas i år hemkunskapsläraren, receptkreatören och bakboksförfattaren Camilla Hamid. ”Med stora mått av humor, engagemang och bakglädje förgyller hon vardagen för många människor, utan att göra avkall på sin integritet och bakgrund”.

Student läser på en surfplatta

För nionde året i rad delar Södertörns högskola ut utmärkelsen Årets alumn till en tidigare student ”som är en god förebild för andra studenter och som presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang”. I år går priset till Camilla Hamid som gick Grundlärarutbildningen med interkulturell profil med inriktning mot fritidshem.

När jag når Camilla på telefon har hon just satt sig i bilen. Hon är på väg till den skola i norra Stockholm där hon undervisar i hem- och konsumentkunskap. För den breda allmänheten är Camilla kanske mest känd för sin bakning i TV och dagliga inlägg på Instagram, men Camilla är utbildad lärare, och hon brinner för läraruppdraget och för sina elever. I motiveringen framhåller juryn Camillas förmåga till att inspirera och väcka nyfikenhet och glädje i ett livslångt lärande.

– Så otroligt ärofyllt och väldigt roligt! Säger Camilla efter beskedet att hon blivit Årets alumn, och fortsätter: På skolan där jag jobbar är det många elever som inte ser högre utbildning som ett självklart alternativ. Jag vill försöka inspirera dem och göra det jag kan för att de ska vilja söka vidare.

Camilla Hamid är en driven entreprenör som har skapat en stor plattform genom sitt stora intresse för bakning, ett intresse hon haft sedan ung ålder. Camilla har över 250 000 följare på Instagram, driver bakbloggen My Kitchen Stories och syns i rutan på TV4:s Nyhetsmorgon och Kökets baktips. Dessutom är hon författare till två böcker om bakning, har släppt sin egen app, Bakakuten, och driver sedan 2019 podden Tillåt kakor tillsammans med Emma Brink Rask. Camilla har också vunnit flera priser, både för sin bakblogg och för sin närvaro på sociala medier; utmärkelser som årets matinstagrammare, Influencerpriset samt Sveriges bästa bak- och dessertblogg.

År 2018 tog Camilla sin lärarexamen vid Södertörns högskola. Under studietiden var hon gravid med sitt andra barn, arbetade helgnätter i Stockholms tunnelbana, bakade när tillfälle gavs och startade igång både blogg och Instagramkonto. Hon var hela tiden fast besluten på att göra klart sina studier, att avbryta var inte aktuellt. Hon minns också tydligt när hon började studera vid högskolan och känslan som infann sig.

– Jag hade pluggat på andra lärosäten tidigare, men den viben som finns på Södertörns högskola, den har jag inte upplevt någon annanstans. Det var först när jag hamnade på Södertörn som jag kände mig hemma, man kunde vara sig själv. Det var inte så himla fyrkantigt, och det kändes så befriande.

Vi pratar vidare om Camillas arbete som lärare och jag slås av hennes ödmjuka inställning till rollen och prestigelösa syn på vad det innebär att få sprida kunskap. Vikten av lyhördhet och att kontinuerligt kunna utveckla och utvecklas i sitt eget lärande.

– För mig är det väldigt viktigt att som lärare inse att jag inte alltid har rätt och inte alltid vet mest. Man måste vara mottaglig för tankar, åsikter och ifrågasättande från sina elever. Dels hjälper det dem att utvecklas men jag utmanas också samtidigt i min lärarroll.

– Jag sätter upp mina planeringar men om det inte fungerar för eleverna så ska jag kunna vara flexibel och se till vad som är bäst för dem. Jag säger alltid till mina elever att de ska prata med mig. Att jag är vuxen och gör mitt bästa, kan en hel del och har erfarenhet, men de måste säga till mig om någonting känns oklart. Det är så viktigt att alla känner sig sedda. Förhoppningsvis blir det högre i tak och fler vågar vara med i samtalen när man visar sig mottaglig och möter eleverna. Det är tillsammans man lyckas! Avslutar Camilla.

Juryns motivering:
Värme, genuinitet och en fantastisk förmåga att sprida kunskap och glädje är några av de egenskaper som kännetecknar årets alumn – Camilla Hamid. Med stora mått av humor, engagemang och bakglädje förgyller hon vardagen för många människor, utan att göra avkall på sin integritet och bakgrund. I rollen som högstadielärare såväl som på Instagram och i sina böcker om bakning imponerar Camilla med sin förmåga att både förmedla kunskaper och inspirera andra till skapande, helt i linje med den lärarprofession hon utbildat sig till. Med öppenhet, pedagogiskt nytänkande och en strävan efter att väcka nyfikenhet och glädje i ett livslångt lärande är Camilla Hamid en utmärkt representant för Södertörns högskola och en stark förebild för studenter.

Camilla Hamid kommer tilldelas priset under våren 2021, datum är i nuläget inte bestämt.

Läs mer om den utbildning Camilla gick, Grundlärarutbildning med interkulturell profil med inriktning mot fritidshem och kika in på Camillas Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för tips och recept såhär i juletid.

Simon Bargholtz
Foto/bild: Ulrika Pousette

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-12-16