Stolar på rad.

Fördjupa dig i retorikens vetenskap – från antiken till idag

Kurs

Retorik B

30 hp

Höst / Vår

100%

Campus

I Retorik B får du möjlighet att fördjupa och bredda din teoretiska kunskap. Du lär dig om retorikens centrala tankar och begrepp från antik fram till idag. Lät dig definiera retoriska problem och tränas i att ge lösningsförslag. Du fördjupar dig i retorisk teori och vetenskapliga metoder, som du sedan får använda i en vetenskaplig uppsats.

Hur funkar högskolestudier egentligen?

Samhällsfrågor att arbeta med i framtiden

Vi har kopplat våra utbildningar till FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. Detta är mål som du kan få verktyg att arbeta med i framtiden:

Jämställdhet Jämställdhet
Minskad ojämlikhet Minskad ojämlikhet
Hållbara städer och samhällen Hållbara städer och samhällen
Hållbar konsumtion och produktion Hållbar konsumtion och produktion
Fredliga och inkluderande samhällen Fredliga och inkluderande samhällen

Hur funkar högskolestudier egentligen?

En plats för nyfikenhet och ambitioner med utbildningar som förbereder för framtiden.

Språklig och kommunikativ kunskap som efterfrågas inom flera branscher Efter studier inom retorik har du eftertraktade kunskaper inom kommunikation och språk i stort, både gällande muntlig och skriftlig framställning. Inom i princip alla företag, organisationer och myndigheter finns det en kommunikationsavdelning som har behov av medarbetare med gedigen språk- och kommunikationsutbildning. Behovet av dina kompetenser kommer med andra ord inte vara begränsade till bara en bransch efter retorikstudier. Exempel på yrkestitlar du kan ha efter studierna är retorikkonsult, talskrivare, redaktör, kommunikatör, utredare, opinionsstrateg eller kommentator i media. Du har goda förutsättningar för alla yrken som efterfrågar välgrundad förståelse för vilken betydelse innehåll och språklig utformning har för kommunikationen. Läs om ämnets forskning
Utveckla dina retoriska förmågor och lär dig relatera dem till det samtida retorikvetenskapliga fältet Lär dig tillämpa moderna retoriska och kritiska teorier inom det retorikvetenskapliga fältet. Du får fördjupa dig i retorikens vetenskapliga fält. Kursen innehåller fyra delkurser: Retorikens idéhistoria Retorikvetenskapens fält Retorisk kritik III Uppsats Den första delkursen presenterar och problematiserar frågeställningar och problemområden inom det retoriska tänkandet. Från antiken fram till modern tid. Den andra delkursen är uppsatsförberedande. Du utvecklar kunskaper om, och förhållningssätt till, ett antal metoder för retorisk analys. I den tredje delkursen för du öva på att tillämpa retorisk teori och metod. I den sista delkursen skriver du en mindre, vetenskaplig uppsats. Uppsatsen bygger på de teorier och metoder du har presenterats för tidigare under kursen. Arbetssätt Undervisningen sker främst i form av föreläsningar, seminarier och grupparbeten.
Praktisk retorisk förmåga med stark teoretisk förankring Retoriken har sedan länge haft en framträdande roll i europeisk samhällsutveckling. Med ett historiskt perspektiv utforskar retoriken hur språkets verbala, icke-verbala och visuella resurser används och hur användningen skiljer sig åt beroende på avsändare, situation och syfte. I retoriken studerar du hur människor använder olika språkresurser för att både skapa förutsättningar för kommunikation, och för att utbyta kunskaper, åsikter, perspektiv, känslor och attityder. När du läser retorik får du studera hur du kan använda språket för att utforska kunskap, skapa och upprätthålla gemenskaper, reglera och bedöma i frågor om etik och moral. Varje språklig handling studeras i relation till en avgränsad situation, både för att kunna se situationens deltagare och villkor, men även vilka grupper eller perspektiv som exkluderas. Inom retorikämnet på Södertörns högskola förenar vi kunskaper från den retoriska traditionen med modern forskning kring språk, kultur och samhälle. Du får kunskap i hur du omsätter dina teoretiska kunskaper i praktiken genom att öva på muntlig och skriftlig framställning. Syftet är att ge dig redskapen att kunna göra medvetna och situationsbaserade språkliga val.