Genom teoretisk kunskap och interkulturell kompetens förbereds du för ett viktigt arbete
Programmet består av åtta terminer. Du läser utbildningsvetenskap, ämnesstudier med ämnesdidaktik och VFU, verksamhetsförlagd utbildning (praktik).
Genom studier i utbildningsvetenskap utvecklar du kunskaper kopplade till lärarens yrkesutövning. Du lär dig balansen mellan lärarens auktoritet och ansvar, elevernas frihet och rätt till deltagande, språkutvecklande arbete, specialpedagogik, värdegrund och ledarskap.
Ämnesstudierna består av svenska, matematik, engelska, samhälls- och naturorienterande ämnen samt teknik. Studierna innehåller även ämnesdidaktik, vilket betyder att du utvecklar din förmåga att undervisa i respektive ämne.
Den interkulturella profilen är ständigt närvarande och du kommer diskutera olika slags interkulturella frågor och utmaningar. Det ökar bland annat din medvetenhet om hur du bemöter dina elever, hur du skapar ditt klassrum och hur du formulerar dig.
I utbildningen ingår också estetiska uttrycksformer som bild, dans, drama och musik. Det hjälper dig träna förmågan att genomföra lärandeaktiviteter som är varierande, lustfyllda, kreativa och konstnärliga. De estetiska uttrycksformerna är även värdefulla inslag för utbildningens andra profilområde, bildning. Bildningsprofilen innebär att du och dina kurskamrater diskuterar innehållet i kurserna och ställer det i relation till samhället i stort. Det betyder också att du reflekterar kring uppdraget som lärare och din egen utveckling.
I fyra av utbildningens kurser har du verksamhetsförlagd utbildning (VFU), det vill säga praktik. Där får du planera, genomföra och utvärdera undervisningens olika moment. Totalt har du 20 veckors praktik med stöd av en handledare. Genom högskolan har du även kontakt med en VFU-lärare, som hjälper dig att se din utveckling i lärarprofessionen.
I slutet av utbildningen skriver du två självständiga arbeten, där du lär dig att planera och genomföra vetenskapliga projekt.
Utbildningsvetenskap 1, VFU 1, Svenska 1, Matematik 1
Utbildningsvetenskap 2, Svenska 2-4
Utbildningsvetenskap 3, Svenska 5, Engelska 1, VFU 2
Utbildningsvetenskap 4-5, Matematik 2, Engelska 2
Natur och teknik 1-2
Matematik 3-4, Svenska 6, VFU 3
Utbildningsvetenskap 6-7, Självständigt arbete 1
Utbildningsvetenskap 8, VFU 4, Självständigt arbete 2
Arbetssätt
Utbildningen gest på heltid. Antal lärarledda tillfällen kan variera mellan kurserna, men du har undervisning på högskolan eller grupparbeten i stort sett varje dag. Undervisningen sker främst i form av föreläsningar, seminarier och projektarbeten. Men även laborationer, studiebesök och andra former av undervisning kan förekomma. Under VFU:n (praktiken) är du på en skola, vilket innebär 40 timmar i veckan.
Du examineras bland annat genom salstentamen, skriftliga inlämningsuppgifter, grupparbeten, muntliga presentationer och aktivt deltagande på seminarier.
I undervisningen på högskolan tillhör du seminariegrupper med cirka 25 studenter. Större delen av kurslitteraturen är på svenska, men det förekommer även kurslitteratur på engelska.