Jag drivs av att förändra och utveckla till det bättre

Andreas Fredriksson

Redan som liten gillade Andreas Fredriksson, Head of Business Development vid Universum, att plocka isär saker. Då var det tekniska prylar som gällde, idag är det verksamhetsprocesser. Men drivkraften är densamma nu som då, att förändra saker och ting till det bättre.

Det har bara gått fem år sedan Andreas Fredriksson examinerades från Ekonomie kandidatprogrammet vid Södertörns högskola. Under den tiden har han gjort något av kometkarriär vid Universum, ett globalt företag med fokus på employer branding.

–Jag började som ekonomikonsult, en klassisk roll för en nybakad ekonom.

Det dröjde inte länge förrän Andreas hade identifierade ett antal utmaningar i verksamheten.

–Företaget drogs med en del komplicerade processer som krävde mycket manuellt arbete. Här kom mitt intresse för teknik och dissekering till stor nytta, en lyckad kombination som ledde fram till både förenklade processer och att jag lärde mig programmera.

Som nyanställd arbetade Andreas främst med redovisning och fakturering, efter en tid gick han över till intäktssidan och mer komplicerad koncernredovisning. Något år senare axlade en roll som controllerchef.

–Sedan dök det upp en möjlighet att bli CFO på ett annat företag, Universum svarade med att erbjuda mig en roll inom affärsutveckling, och på den vägen är det. Arbetsmässigt handlar det fortfarande om att förstå, bryta ner och förenkla processer. Det tröttnar jag aldrig på.

Andreas tips till andra som går i tankar om en liknande karriär är kort och koncist.

–Var beredd på att jobba hårt och ständigt lära dig nya saker, ibland även på egen hand.

Utmaningar

Den största yrkesutmaningen i Andreas karriär, så här långt, var när Universum för några år sedan såldes till ett tyskt, börsnoterat företag.

–Samtidigt som vi jobbade med due diligens (ungefär företagsbesiktning) inför sammanslagningen var vi mitt uppe i en implementation av ett globalt ekonomisystem som omfattade tolv bolag i tolv länder där allt hände samtidigt. Sedan finns det andra tuffa utmaningar som följer med ledarrollen, att säga upp personal kan ibland vara nödvändigt. Det är alltid en utmaning och något som formar en. Jag ser det som att alla lärdomar, sprungna ur både framgångar och misstag, blir redskap i min personliga verktygslåda. Det är väl det som kallas för erfarenhet.

Ständigt lärande

Andreas återkommer ofta till själva lärandet.

–Det absolut bästa med utbildningen på Södertörn var att jag fick lära mig att lära mig. Världen förändras snabbt, faktabaserad kunskap blir med tiden ofta mindre relevant. Att veta hur jag lär mig saker, tänker kritiskt, hittar relevant information och kontrollerar källor kommer jag ha nytta av livet ut.

Han beskriver sig själv som en person som ständigt sätter upp nya mål.

–Att stagnera är bland det värsta jag kan tänka mig. Nuförtiden hittar jag mycket ny kunskap på Youtube. Och därmed tillbaka till vad jag lärde mig på Södertörn, källkritik. Jag var inte världens snabbaste läsare under studietiden, det är jag fortfarande inte. Men jag hittade sätt att klara av studierna och sålla i det jag lärde mig.

Oväntad nytta

Ett viktigt affärsmöte satte ljuset på att specifik kunskap kan komma till nytta på det mest oväntade sätt.

– Vi var i Tyskland för att diskutera bolagsvärdering med de nya ägarna. Det visade sig att den, numera lite daterade värderingsmetod jag lärde mig i en delkurs om ekonomistyrning, var samma modell som våra nya ägare använde. Där hade jag lite tur. Men man ska aldrig spotta på det man lär sig, för någonstans, någon gång kanske kunskapen kommer till nytta. I mitt fall ledde den till stora pluspoäng, plötsligt kom det en relativt ung kille från Sverige som faktiskt förstod vad den tyske, högt uppsatte redovisningschefen pratade om. En sådan liten sak, kännedom om en gammal värderingsmodell, gjorde skillnad.

Bygger för framtiden

På frågan om det finns några personer som betytt mycket för hans karriärutveckling lyfter Andreas fram två lärare från studietiden.

–Robert Leonardi, lärare i redovisning och marketing och Maria Smolander, min uppsatshandledare, var två riktiga stöttepelare. En annan person som betytt mycket är Dennis Lodin, min chef och mentor på Universum. Det är viktigt att omge sig med människor som är bättre än en själv, annars kommer man ingenstans.

Vid sidan av jobbet arbetar Andreas med att bygga upp ett familjeföretag med inriktning på automatisering av finansprocesser.

–Jag kommer från en entreprenörsfamilj och blev tidigt involverad i verksamheten. Nu är det min tur, jag vill skapa något tillsammans med mina barn och ge dem liknande möjligheter som jag fick. Drömmen är att det vi åstadkommer ska göra skillnad och lämna någon form av avtryck för eftervärlden.

Text: Anette Bodinger Larsson

Fakta

Andreas Fredriksson
Bostadsort: Tullinge
Läste på Södertörns högskola: Ekonomie kandidatprogrammet, inriktning företagsekonomi
Examen: Ekonomie kandidatexamen
Avslutade studierna: 2017
Nuvarande sysselsättning/roll: Head of Business Development
Arbetsplats: Universum

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-10-13