Arbetet för barns rättigheter har blivit en livsmission

Naod Abera, alumn från Södertörns högskola

– Jag brinner för att skapa medvetenhet och förändring genom kommunikation. Att arbeta för barns rättigheter är ett av de mest meningsfulla sätten att göra det på, säger Naod Abera, press- och PR-ansvarig för barnrättsorganisationen Friends.

Det har gått tio år sedan Naod Abera lämnade Södertörns högskola efter studier i medie- och kommunikationsvetenskap. Sedan dess har det hänt en hel del. Under de gångna åren har han bland annat arbetat som kommunikationsstrateg på Le Bureau, kommunikationschef på Kista Science City AB samt som rådgivare på PR- och kommunikationsbyrån Jung Relations. Han är också tidigare PR-och kommunikationsansvarig för den ideella föreningen The Global Village som varje år arrangerar Politikerveckan i Järva.

Hans resa kan se lätt ut på pappret, men framgångarna har inte kommit gratis. Bakom karriären ligger stor envishet och en vilja av stål.

Bred utbildning

Att Naod skulle satsa på en karriär inom PR och kommunikation var inte givet, det beslutet växte fram allt eftersom.

–Jag har alltid haft en kärlek till skrivandet och tyckte att utbildningen på Södertörns högskola såg ut att kunna bli en bra plattform. Kärnan i Medievetarprogrammet bestod av medie- och kommunikationsvetenskap. Till det läste vi mer branschinriktade ämnen. Det var ett allmänbildande program för människor som inte bara är intresserade av medier som samhällsföreteelse, utan även som verktyg att använda sig av i praktiken.

Med facit i hand konstaterar Naod att kommunikationsutbildningen på Södertörns innehöll en unik ämneskombination som gav honom en bred och djup förståelse för medier och deras roll i det moderna samhället.

– Som tillägg studerade jag även religionsvetenskap på Södertörn. Den kursen gav mig ännu fler redskap för att förstå och analysera den ständigt skiftande mångreligiösa och mångkulturella verklighet som vi lever i, både ur ett globalt och lokalt perspektiv och med förankring i såväl nutid som historia. Det är kunskaper som jag haft mycket nytta av, både i arbetslivet och privat.

Mentor

Att det till en början blev reklambranschen för Naods del var mer eller mindre en slump.

– Jag visste att det var något kreativt jag ville jobba med. Någonstans längs vägen hittade jag till Gustaf Sehlstedt, vd på kommunikationsbyrån Le Bureau. Han såg min potential när många andra i branschen stängde dörren.

Ett första möte resulterade i att Naod anställdes som praktikant.

– Gustaf Sehlstedt har betytt enormt mycket för mig och hela min karriär. Han såg min glöd och beslutsamhet att ständigt vilja lära mig mer för att utveckla min omgivning och mig själv. Genom att lyssna, uppmuntra och inspirera mig fick han ett frö att växa. Jag är evigt tacksam över den chans han gav mig.

Friends

Praktikperioden ledde till en heltidsanställning på Le Bureau. Och resten är vad man brukar kalla historia. Oavsett vilken roll Naod axlat i olika företag och organisationer har framgångsrik kommunikation gått som en röd tråd genom alla hans uppdrag. För fem år sedan utsåg organisationen Sveriges Kommunikatörer Naod till en av Sveriges största kommunikationstalanger och 2019 hamnade han på Resumés lista över framtidens ledare inom kommunikation. Sedan 2020 är han PR- och pressansvarig på barnrättsorganisationen Friends.

– Mitt huvudsakliga ansvar är att hantera medierelationer, planera och genomföra PR-kampanjer samt skapa och sprida information om organisationens arbete mot mobbning bland barn. Utöver det jobbar jag mycket med organisationens externa kommunikation och varumärke, det kan handla om alltifrån debattartiklar till PR-kampanjer och reklamfilmer.

Livsmission

Det allra roligaste och mest givande med jobbet på Friends, säger Naod, är att vara en del av en organisation som gör verklig skillnad i barns liv.

– Att bidra till att minska mobbning och främja barnrättigheter ger mig en enorm känsla av mening och uppfyllelse. För mig har uppdraget på Friends blivit en livsmission där jag kan applicera både kunskaper och personliga värderingar i arbetet. En fantastisk verksamhet där jag dessutom har förmånen att inspireras av engagerade och passionerade kollegor som delar samma vision.

Text: Anette Bodinger Larsson

Fakta

Bostadsort: Nacka
Läste på Södertörns högskola: Medievetarprogrammet
Avslutade studierna: 2013
Nuvarande sysselsättning/roll: PR- och pressansvarig
Arbetsplats: Friends

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-03-15