Utbildade sig till UX-designer på Södertörns högskola

Sofia Nordqvist Fotograf:Kristina Sahlén

Första jobbet som UX-designer fick Sofia Nordqvist redan innan hon var klar med utbildningen IT, medier och design på Södertörns högskola. I dagarna tar hon ett nytt kliv i karriären, nu väntar en spännande roll som product designer på Schibsted.

När Sofia Nordqvist började på programmet IT, medier och design vid Södertörns högskola hade hon en ganska vag uppfattning om vad som väntade.

– Jag tyckte att ämneskombinationen lät bra och i beskrivningen stod det att projektledare kunde vara ett potentiellt yrke efter avslutad utbildning. Då, för åtta år sedan, hade jag inte en aning om vad en UX-designer sysslade med. Det var under själva programmet som jag fick upp ögonen för rollen och tänkte att det kunde vara något för mig.

Vad Sofia inte heller visste var att företag och organisationer några år senare skulle ropa högt efter det som UX-designers kan bidra till att skapa: en mer framgångsrik webbplats med användaren i centrum.

Jobb direkt

Första jobbet fick hon redan under sista terminen på högskolan.

– Den tio veckor långa praktiken som avslutade utbildningen var till stor hjälp när det var dags att gå ut och söka jobb. Praktiken byggde på allt jag lärt mig under studietiden och gav en stor skjuts till självförtroendet. Det var då jag på allvar insåg att jag faktiskt kunde något.

Bara några dagar efter examen började Sofia som IT-konsult på Valtech i Stockholm.

– De gav mig en bra start i form av en kortare traineeperiod där jag fick bekräftat att det jag lärt mig under studietiden var relevant för yrkeslivet och något jag kunde applicera i mina uppdrag. I början var det lite trögt att komma ut till kund, mycket beroende på avsaknaden av erfarenhet. Men Valtech gav mig några interna uppdrag som gjorde att jag samlade på mig erfarenhet och blev enklare att sälja in. Och sedan tog det fart på allvar.

Under årens lopp har Sofia haft både kortare och längre konsultuppdrag på bland annat TV4, Arbetsförmedlingen och Volvo Cars.

– I sommar lämnar jag konsultlivet för en tjänst som product designer på Schibsted. Det känns kul och framför allt väldigt spännande att både byta jobb och arbetsgivare.

Relevant utbildning

En av de bästa sakerna med att läsa på Södertörns högskola, säger Sofia, var att utbildningen gav en solid kunskapsplattform att utgå ifrån.

– Hela programmet var enormt bra anpassat efter arbetslivet. Mycket av det jag lärde mig då använder jag mig fortfarande av dagligen.

En annan bra sak med studietiden som hon lyfter fram är gemenskapen.

– Vi var ett stort gäng som började samtidigt och flera av dem jag lärde känna då är i dag mina närmaste vänner. En person som betydde mycket var programmets samordnare, Sofia Lundmark. Hon kom in efter första studieåret och lotsade oss genom utbildningens alla moment med trygg och säker hand.

På frågan om vad Sofia skulle välja för utbildning om hon skulle starta på nytt kommer svaret snabbt.

– Samma! I dag har jag förstått att det finns olika vägar att gå för att bli UX-designer, alla jag jobbar med i dag har utbildningar från andra lärosäten med sig i bagaget. Men jag tycker fortfarande att min utbildning på Södertörns högskola var väldigt relevant.

Gillar gröngräset

När Sofia inte arbetar ägnar hon sig gärna åt utomhusaktiviteter, långt ifrån datorer och lysande skärmar.

– När jag började jobba hade jag en kollega som brukade säga att hon efter arbetsdagens slut helst ville rulla sig i gräs. I dag förstår jag vad hon menar.

Ett tips som Sofia vill ge till andra som funderar på en karriär som UX-designer är att ha tilltro till sig själv och sin designprocess.

– Att ha en god förståelse för användarupplevelsen är avgörande. Bland det roligaste med rollen är teamarbetet och att se användaren nöjd med en produkt man designat. För mig är UX-design världens bästa jobb och jag kan verkligen rekommendera andra att gå samma väg.

Text: Anette Bodinger Larsson

Fakta

Namn: Sofia Nordqvist
Bostadsort: Solna
Utbildningen på Södertörns högskola: Programmet IT, medier och design
Examen: Filosofie kandidatexamen med huvudområde medieteknik
Avslutade studierna: 2018
Nuvarande sysselsättning/roll: Senior UX-designer
Arbetsplats: Schibsted

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-09-13