"En bra mix av samhällsvetenskapliga ämnen och juridik"

Intervju med Shirin Henare Pettersson, alumn från Europaprogrammet inriktning offentlig rätt. Från sommarjobb på Migrationsverkets transitboende i Upplands Väsby, till en tjänst som nyutnämnd chef för mottagningsenheten i Göteborg på samma myndighet, via Europaprogrammet med inriktning Offentlig Rätt. Vi har pratat med Shirin Henare Pettersson som läste på Södertörns högskola 2003–2006.

Shirin Henare Pettersson

– Jag kom in på KTH, direkt efter gymnasiet, på datateknik. Men om man ser på var jag är idag så var det nog bra att jag insåg att det inte var något för mig, så jag hoppade av efter ett år, säger Shirin.

Istället blev det sommarjobb på Migrationsverket, där hon trivdes, fick fast jobb och har varit sedan dess. Efter jobbet på transitboendet fick Shirin jobb som assistent i jourverksamheten på Arlandas gränsenhet, och lite senare på prövningsenheten på kontoret i Solna. Men för att kunna få ett annat jobb än assistent var en examen nödvändig.

Kollega tipsade om Södertörns högskola

– Det var en kollega till mig som hade läst Internationella relationer på Södertörns högskola, som tipsade om skolan, berättar Shirin. Jag hittade Europaprogrammet och tyckte det lät intressant. Jag är intresserad av juridik och valde därför inriktning Offentlig rätt.

Då var du tjänstledig när du läste på Södertörn?

– Nja, jag var tjänstledig till 60 % och jobbade 40 % samtidigt som jag pluggade. Det fungerade väldigt bra för mig, säger Shirin. Jag fick förstås vara disciplinerad och planera min tid, men hade också förkunskaper och var bekant med begrepp. Jag jobbade ju till exempel med Dublinförordningen dagligen.

Efter examen sökte Shirin jobb som handläggare på mottagningsenheten i Solna och fick det.

– Jag tycker verkligen att utbildningen har hjälpt mig i mitt jobb, menar Shirin. Jag kan fortfarande gå tillbaka till kurslitteraturen och bläddra när jag vill kolla upp något. Och också den rena allmänbildningen, att få läsa flera olika kurser, det öppnar upp för andra synsätt och kritiskt tänkande.

Hur trivdes du på Södertörn?

– Jag trivdes bra! Jag kunde ju jämföra sättet att lägga upp utbildningen på med KTH, och då passade Södertörn mig mycket bättre. Vi hade en kurs i taget och tentade av den, ofta med hemtentor. Det gav en annan ro tycker jag, säger Shirin.

Som på många utbildningar var det första året bredare, med många olika kurser – ”superintressant”, menar Shirin, med många givande diskussioner – bland annat om den svenska mentaliteten! Andra och tredje året blir följaktligen smalare, mer fördjupningar i sin inriktning.

– Då blir det mer att sitta med lagbok, tolka den, man djupdyker i EU-delen, det är ju också väldigt nyttigt och intressant, på ett annat sätt, tycker Shirin.

Vet du var dina kursare tagit vägen? Vad blir man efter utbildningen och man inte jobbar på Migrationsverket?

– Den kursare jag har mest kontakt med är chef på Tullverket, en annan är projektledare på Fritidsresor, en är handläggare på Högskolerådet. Han var nog också i Bryssel ett tag, på EU-kommissionen, minns Shirin, samtidigt som hon bläddrar bland kontakterna på Linkedin.

Det framkommer i slutet av intervjun, lite i förbifarten, att Shirin förutom svenska talar kurdiska, persiska och lite arabiska. En enorm fördel på det jobb hon sitter på idag.

– I vintras, under den stora flyktingkrisen när många av oss jobbade dygnet runt, behövde jag ibland ge nedslående besked till de människor som kom till oss. Men när jag kunde göra det på deras eget språk så märkte jag att beskedet togs emot bättre.

Både allmänbildning och djupa kunskaper - det här är såklart ämne för en egen intervju, men eftersom det här ska handla om studierna får vi återvända till det och till Södertörn.

Om du skulle sälja in Europaprogrammet till gymnasieelever, vad skulle du säga?

– Det är en bra mix av samhällsvetenskapliga ämnen och juridik, där du får både den breda allmänbildningen och djupare kunskaper - en perfekt kombination, slår Shirin fast och skrattar.

Läs mer om Europaprogrammet!