Fältstudie - Minor Field Studies (MFS)
Minor Field Studies är ett stipendium på 27 000 SEK som finansieras av Sveriges biståndsmyndighet, SIDA. Stipendiet ger dig som student på Södertörns högskola möjlighet att göra en fältstudie och samla material i ett utvecklingsland inför din C- eller D-uppsats.
Genom stipendieprogrammet Minor Field Studies kan du genomföra en mindre fältstudie i ett låg- eller medelinkomstland under 8–10 veckor (minst 56 dagar). Det är en bra möjlighet för dig att fördjupa dina kunskaper inom globala utvecklingsfrågor då fältstudien ska relatera till något av de 17 globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030. Fältstudien måste ske i ett Sida/UHR-godkänt land och får inte göras i ett land där UD avråder från resa.
Du kan söka stipendiet om:
- Du är inskriven på kandidat- eller mastersnivå vid Södertörns högskola
- Du ska genomföra examensarbete på grund- eller avancerad nivå (kandidat, magister- och mastersnivå)
- Du är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige
- Du har goda kunskaper i engelska och eventuellt annat arbetsspråk
- Du aldrig tidigare har fått ett MFS-stipendium
- Du aldrig har påbörjat utbildning på forskarnivå
Ansök om MFS
Under höstterminen 2020 finns det två ansökningstillfällen för MFS-stipendium med deadline 15 oktober och 1 december. Observera att Södertörns högskola inte kommer kunna bevilja stipendier till länder som UD avråder från att resa till. Det är tyvärr inte möjligt att i förväg veta vilka reserestriktioner som kommer att hävas och vilka som kommer att ligga kvar.
Om du ansöker om MFS till ett fältstudieland som UD avråder från att resa till kan din ansökan bli preliminärt godkänd (förutsatt att den uppfyller bedömningskriterierna). På så sätt kan den snabbt godkännas om UD häver sin avrådan före det planerade utresedatumet. Därför kan det vara en god idé att skicka in din ansökan, även om det vid ansökanstillfället finns en reseavrådan.
Alla MFS-ansökningar är individuella, vilket innebär att om ni är två som skriver uppsats tillsammans, ansöker och bedöms ni ändå individuellt. Berätta tydligt i projektbeskrivningen vem av er som ska göra vad under fältstudierna. Tänk på att uppsatsen ska skrivas på engelska.
Ansökan sker i tre steg:
- Klicka på länken ovan. Fyll i ansökningsformuläret och skicka in.
- Du kommer att motta ett bekräftelsemejl med en länk. Klicka på länken och skapa inloggningsuppgifter till Mobility Online.
- Logga därefter in i Mobility Online och ladda upp de dokument som efterfrågas till din ansökan.
Du kan läsa mer om vad som bör ingå i en projektplan (på engelska) i boxen nedan.
Bedömning och besked
Din ansökan kommer att bedömas utifrån projektbeskrivningens akademiska förankring, metodval och övergripande kvalitet, projektets genomförbarhet, din kapacitet att producera examensarbetet på engelska, projektets relevans för ett eller flera av de globala målen för hållbar utveckling, fältstudiens upplägg med särskild hänsyn till säkerhetsaspekter.
Obligatorisk förberedelse inför utresa
Alla som beviljas MFS-stipendium måste ta del av obligatoriskt förberedelsematerial innan utresa till fältstudielandet. Förberedelserna ska öka din kunskap och förståelse när det gäller hälso- och säkerhetsrisker som kan uppstå vid fältstudien. Mer information om förberedelserna skickas till dig när du har fått besked om beviljat stipendium.
Mer information
Här är en lista över de länder du kan söka till.
Läs även UD:s lista över länder som det avråds från att resa till.
Läs mer om Minor Field Studies på UHR:s hemsida
Har du frågor om MFS är du välkommen att kontakta mfs@sh.se.