Student

Utlandsstudier

Drömmer du om att plugga utomlands? Här har vi samlat praktisk information om utlandsstudier.

Varför studera utomlands?

Det finns många skäl till att studera utomlands. Under dina utlandsstudier får du bland annat möjlighet till att:

  • Bredda dina studier genom att läsa kurser som inte finns i Sverige.
  • Förbättra dina språkkunskaper i såväl engelska som i språket som talas i ditt värdland.
  • Lära känna en främmande kultur och miljö.
  • Få vänner och kontakter i andra länder.
  • Utvecklas som person när du ställs inför nya utmaningar.
  • Vässa dina utsikter på arbetsmarknaden.

Ansökan till utbyte för HT23-VT24 är stängd. Studenter som ansökt om utbytesplats kommer att få besked i början av mars 2023. Observera att det inte går att ändra i ansökan, samt att International Office inte lämnar några förhandsbesked.

Läs mer om ansökningsprocessen

Ansök om utbytesstudier

Är du intresserad av att läsa en del av din utbildning utomlands? Vad roligt! Här har vi samlat information om hur du går till väga för att ansöka om utbytesstudier vid något av Södertörns högskolas partneruniversitet runt om i världen.

Hitta ett utbyte som passar dig

Utbytesavtal och program

Läs mer om högskolans utbytesavtal och program för utlandsstudier.

Vart kan jag åka på utbytesstudier?

Södertörns högskola har utbytesplatser vid nästan 100 utländska universitet över hela världen. Här hittar du en lista över våra partneruniversitet.

När kan jag åka på utbyte?

Även om du är programstudent finns det flera tillfällen under din utbildning då det passar att göra ett utbyte, exempelvis:

  • När du har en valbar termin.
  • När du ska göra praktik.
  • Inför eller under ett uppsatsarbete.

Här hittar du mer information om utlandsstudier

Urvalsprocess och meriterande aktiviteter för utbytesstudier

Hur konkurrerar de sökande om utbytesplatserna och vad kan du göra för att öka dina chanser att få en utbytesplats?

Utlandsstudier med en funktionsnedsättning

Har du en varaktig funktionsnedsättning och vill studera utomlands? Då kan du få extra stöd under ditt utbyte. Om du gör ditt utbyte inom Erasmusprogrammet kan du också söka om extra ekonomiskt stöd.

Utlandsstudier på egen hand

Här har vi samlat information om hur du går till väga när du på egen hand vill söka utlandsstudier.

Praktisera utomlands

Skaffa dig nyttiga erfarenheter från arbetslivet genom att göra din praktik utomlands. Under din utlandspraktik får du chans att knyta kontakter, förbättra dina språkkunskaper, lära känna en främmande kultur och miljö samtidigt som du bygger på meriter i ditt CV.

VFU utomlands för dig som är lärarstudent

Vill du göra din VFU utomlands? Här hittar du information om dina möjligheter.

Stipendium, finansiering och försäkring

När du väl har bestämt dig för att göra studera eller praktisera utomlands kan frågor om finansiering och andra praktiska faktorer dyka upp.

Här hittar du mer information om stipendium, finansiering och försäkring

Utlandsstudier – Finansiering

Här hittar du information om finansiering av utbytesstudier.

Utlandsstudier – Försäkring

Här hittar du information om finansiering och försäkring under dina utbytesstudier.

Minor Field Studies (MFS)

Minor Field Studies är ett stipendium på 27 000 SEK som finansieras av Sveriges biståndsmyndighet, SIDA. Stipendiet ger dig som student på Södertörns högskola möjlighet att göra en fältstudie och samla material i ett utvecklingsland inför din C- eller D-uppsats.

Drop-in

Har du frågor om utbyte? Välkommen på drop-in i högskolans Infocenter för kortare frågor och funderingar.

Under våra drop-in-tider träffar du en handläggare från International Office för stöd i frågor om utbytesstudier. Vi finns varannan vecka på plats i Infocenter, varannan vecka på Zoom. Du hittar mer information om tid och plats nedan.

26/4 kl. 12:30-13:30 i Infocenter.

3/5 kl. 12:30-13:30 på Zoom: https://sh-se.zoom.us/j/61082977614?pwd=YU50UGxWempiR2ovZXgyK1BGcEdWdz09 Länk till annan webbplats.

10/5 kl. 12:30-13:30 i Infocenter.

17/5 kl. 12:30-13:30 på Zoom: https://sh-se.zoom.us/j/61082977614?pwd=YU50UGxWempiR2ovZXgyK1BGcEdWdz09 Länk till annan webbplats.

24/5 kl. 12:30-13:30 i Infocenter.

31/5 kl. 12:30-13:30 på Zoom: https://sh-se.zoom.us/j/61082977614?pwd=YU50UGxWempiR2ovZXgyK1BGcEdWdz09 Länk till annan webbplats.

7/6 kl. 12:30-13:30 i Infocenter.

14/6 kl. 12:30-13:30 på Zoom: https://sh-se.zoom.us/j/61082977614?pwd=YU50UGxWempiR2ovZXgyK1BGcEdWdz09 Länk till annan webbplats.

21/6 kl. 12:30-13:30 i Infocenter.

28/6 kl. 12:30-13:30 på Zoom: https://sh-se.zoom.us/j/61082977614?pwd=YU50UGxWempiR2ovZXgyK1BGcEdWdz09 Länk till annan webbplats.

Läs en intervju med vår student som har varit på utbyte

Inom ramen för Europaprogrammet valde Saiad Safari att göra ett utbyte vid Ritsumeikan Daigaku i Kyoto. Han beskriver studierna i Japan som något av det bästa han har gjort – de gav inte bara en breddning av studierna vid Södertörns högskola utan också vänner för livet.

Saiad Safari klädd i yukata i Kyoto. Foto: privat.

Saiad Safari klädd i yukata i Kyoto. Foto: privat.

Saiad Safaris har besökt fler än 30 länder och hans syskon kallar honom skämtsamt för Marco Polo. Att studera kurser helt på engelska i en främmande akademisk miljö såg han som en utmaning men när Japan öppnades upp efter covid-pandemin våren 2022 tvekade han inte att åka.

Ritsumeikan Daigaku är ett privat universitet grundat 1900. Det ligger i den gamla huvudstaden Kyoto och har tydligt fokus på internationella relationer. Profilen passade Saiad som till vardags läser Europa­programmet på Södertörns högskola.

Saiad berättar att det japanska studiesystemet skiljer sig från det svenska. Under sin utbytestermin läste han åtta kurser parallellt med varandra och hade betydligt mer undervisning på schemat än vad han var van vid. Föreläsningarna vid Ritsumeikan Daigaku hade ett globalt perspektiv men fokuserade också på Japan och dess grannländer Burma, Vietnam och Korea – undervisningen gav djup och bredd till det Saiad tidigare läst vid Europaprogrammet.

Neonskyltar i Osaka. Foto: Saiad Safari

Neonskyltar i Osaka. Foto: Saiad Safari

Att plugga vid Ritsumeikan Daigaku var intensivt. Varje fredag lämnade Saiad och de andra studen­terna in papers i samtliga kurser där de kritiskt reflekterade kring vad de lärt sig under veckan. Totalt blev det åtta papers, därtill tillkom andra inlämningsuppgifter, quiz och tentor. Trots tempot säger Saiad att han hela tiden fick stöd och inspiration av sina klasskamrater och lärare. Att lärarna var genuint intresserade av sina ämnen och hade bred internationell kompetens tyckte han avspeglades i undervisningen. Ofta använde de studentgruppens skilda erfarenheter och bakgrund som en resurs i klassrummet. Med ett leende berättar Saiad om när en av hans lärare bjöd in honom att hålla en miniföreläsning om migration och diaspora.

Utbytestiden var mer än studier. På sin lediga tid passade Saiad på att resa runt i Japan, både med vänner och på egen hand. Osaka, Kobe, Tokyo, Okinawa… han säger att han nästan hann besöka hela landet utom Hokkaido. I Kyoto bodde Saiad i ett så kallat ”I House”, där studenter från hela världen samlades under samma tak som japanska studenter. På kvällar och helger lagade gruppen ofta mat tillsammans och umgicks i de gemensamma sällskapsrummen som en stor familj. Många har han fortfarande mycket kontakt med och ser som nära vänner.

Saiad tycker att fler studenter borde ta chansen att åka på utbyte. Han säger: ”Var inte rädd för att utmana dig själv! Även om det inte skulle bli precis som du har tänkt dig så kommer det att vara en erfarenhet. Du kommer att få massor av fina minnen och träffa en massa fantastiska människor!”

Är du också intresserad av att åka på utbyte? Läs mer om dina möjligheter här.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-05-17