Student

Utlandsstudier

Det är många som drömmer om att plugga utomlands. Här hittar du all information som du behöver för utlandsstudier.

Skaffa dig nya kunskaper och erfarenheter genom att åka en termin och studera i ett annat land! Du breddar dina kunskaper och förbättrar dina språkkunskaper, samtidigt som du lär känna ett nytt land och en ny kultur och skaffar vänner för livet. På Södertörns högskola har vi flera utbytesavtal och de utvecklas ständigt.

Läs mer om hur du ansöker

Ansök om utbytesstudier

Vill du plugga utomlands? Vad roligt! Här nedan har vi skapat en steg-för-steg guide hur du ansöker om utbytesstudier.

Se vart du kan åka och vilket program eller avtal som passar dig

Vart kan jag åka på utbytesstudier?

Möjligheterna är oändliga. Södertörns högskola har utbytesplatser på utländska universitet över hela världen. Här hittar du en lista över högskolans partneruniversitet.

Utbytesavtal och program

Läs mer om högskolans utbytesavtal och program för utlandsstudier.

Aktuellt

Vi har drop-in-tider för kortare frågor och funderingar kring utbytesstudier. Vi träffar dig antingen i Infocenter eller på Zoom. Öppetiderna hittar du längre ner på sidan.

När kan jag åka?

Det finns flera tillfällen under dina studier då du kan göra ett utbyte. Exempelvis under en valbar termin, när du ska göra praktik, inför eller under ett uppsatsarbete, eller om du tar ett studieuppehåll.

Vissa program innehåller en valbar termin eller en praktikperiod, söker du att göra utlandsstudier under denna termin behöver du inte pausa dina studier.

Här hittar du mer information om utbytesstudier

Urvalsprocess och meriterande aktiviteter för utbytesstudier

Hur konkurrerar de sökande om utbytesplatserna och vad kan jag göra för att ha större chans att få en utbytesplats?

Utlandsstudier med en funktionsnedsättning

Vill du studera utomlands och har en funktionsnedsättning? Du kan också få stöd under dina utlandsstudier.

Utlandsstudier på egen hand

Information för dig som vill studera på ett universitet som Södertörns högskola inte har ett utbytesavtal. Och hur du kan söka dig dit på egen hand.

Praktisera utomlands

Skaffa dig nyttiga erfarenheter från arbetslivet genom att göra din praktik utomlands. Du får en chans att knyta kontakter, förbättra dina språkkunskaper och lära känna nya miljöer samtidigt som du bygger på meriter i ditt CV.

VFU utomlands för dig som är lärarstudent

Vill du göra din VFU utomlands? Här hittar du information om dina möjligheter.

Stipendium, finansiering och försäkring

När du väl har bestämt dig för att göra studera eller praktisera utomlands kan frågor om finansiering och andra praktiska faktorer dyka upp.

Här hittar du mer information om stipendium, finansiering och försäkring

Utlandsstudier – Finansiering och försäkring

Här hittar du information om finansiering och försäkring gällande utbytesstudier.

Minor Field Studies (MFS)

Minor Field Studies är ett stipendium på 27 000 SEK som finansieras av Sveriges biståndsmyndighet, SIDA. Stipendiet ger dig som student på Södertörns högskola möjlighet att göra en fältstudie och samla material i ett utvecklingsland inför din C- eller D-uppsats.

Drop-in

Drop-in i högskolans Infocenter för kortare frågor eller funderingar kring utbytesstudier.

Vi träffar dig antingen på plats eller på Zoom via följande länk.

https://sh-se.zoom.us/j/68560612446 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

v.40
Onsdag den 5/10 (Zoom): 12.30-13.30

v.41
Onsdag den 12/10 (Infocenter): 12-30-13.30

v.42
Onsdag den 19/10 (Zoom): 12.30-13.30

v.43
Onsdag den 26/10 (Infocenter): 12-30-13.30

v.44
Onsdag den 2/11 (Zoom): 12.30-13.30

Mer tider kommer att publiceras närmare utsatt datum.

Vid frågor, kontakta exchange@sh.se.

Läs intervjuer med två av våra studenter som varit på utbyte

Li Berglund

En termin i kontrasternas stad

Li Berglund är mer än nöjd med sitt ovanliga val av utlandsstudier – en termin på American University of Beirut i Libanon.

Li Berglund läser Utveckling och internationellt samarbete. Höstterminen 2016 tillbringade hon på American University of Beirut. Det fanns framförallt två orsaker till att Beirut var hennes förstahandsval.

– Jag har alltid tyckt om det arabiska språket och ville lära mig prata bättre, säger Li. Dessutom är jag väldigt intresserad av flyktingfrågor och migration.

Här blev de frågorna väldigt påtagliga med alla syrier som flytt dit. I Libanon läste Li arabiska, Social movements och Arab culture and society. Tempot var högt, den akademiska engelskan svår, det ställdes höga krav, men lärarna var otroligt duktiga och engagerade och det gjorde att Li kunde hänga med och klara av studierna bra.

Färgglad libanesisk mat under utbytesstudierna 

Campus med egen pool och strand

Universitetet beskriver Li som ”posh”, i brist på ett bra svenskt ord. Det märktes att det är dyrt att studera i Libanon, studenterna kom från välbärgade hem. Campus var grönt och lummigt, universitetet hade en egen strand och det fanns gym och pool, allt var väldigt fint och tjusigt. Beirut, däremot, är kontrasternas stad, tycker Li. Här låg husen som lämnats öde efter krigets härjningar sida vid sida med lyxgallerior. Människor som arbetar svart för slavlöner sida vid sida med människor som lever i lyx.

Li blev förälskad i landet Libanon. Historien, havet, bergen, maten. Det riktigt lyser om henne när hon ska beskriva vad hon tycker så mycket om med landet.

– Jag älskar den libanesiska maten, det blev mycket meze, säger hon och skrattar. Vi gjorde många utflykter också, till exempel till vindistriktet Bekaadalen.

Hon berättar också engagerat om sitt volontärarbete med syriska flyktingar och sin B-uppsats som hon skrev på distans, med fältstudier i flyktinglägret Shatila.

Saknar morgonpromenaderna

Nu är Li tillbaka på Södertörns högskola för sin sista termin, med nya kontakter och erfarenheter. Inte minst var det lärorikt att följa världshändelser som kriget i Syrien och det amerikanska presidentvalet ur en annan synvinkel än den svenska. Det, menar Li, är en bra erfarenhet i det framtida yrkeslivet som Li tänker sig inom den ideella sektorn med koppling till migration. Li är i full fart med att planera sin C-uppsats, då hon ska till Bali och studera volontärturism, men vi vänder tillbaka till Libanon en sista gång. Vad saknar hon mest ifrån tiden där?

– Mina morgonpromenader till universitetet, säger hon utan att tveka. Jag bodde i ett område inte långt från campus. Längs gatan låg slaktaren, bageriet, caféet med fantastiska baklava… Varje morgon gick jag förbi alla och vi bytte några ord och önskade varandra en god morgon. Det saknar jag.

Joakim Ånmark (till höger) med vänner på fotbollmatch. 

Campusboende gav vänner för livet

Joakim Ånmark studerar till ämneslärare i samhällskunskap och engelska. Vårterminen 2016 tillbringade han vid University of Strathclyde i Glasgow. Där fick han nya vänner och perspektiv.

– Anledningen till att jag valde att studera i Skottland är att jag länge har haft ett intresse för landet, dess kultur och historia, berättar Joakim. Jag hade varit i Edinburgh vid två tillfällen tidigare, men ville upptäcka mer av landet. Det, kombinerat med att jag studerar till ämneslärare i engelska gjorde att det kändes passande att studera där för att komma i kontakt med det engelska språket och den engelskspråkiga kulturen på ett genuint sätt.

Bodde på campus

Under terminen i Glasgow läste Joakim kurser i Internationella relationer och konfliktstudier samt en kurs i statistik för statsvetare. Joakim, liksom alla andra studenter, bodde på själva universitetsområdet, vilket underlättade det sociala livet och var en av de stora skillnaderna mot studentlivet här på Södertörns högskola. Mycket av fritiden tillbringades just med dessa ”flatmates”, på konserter, fotboll eller på utflykter runt Glasgow och i hela Skottland.

Slott i Skottland. Foto: Joakim Ånmark

 – Den mest minnesvärda utflykten vi gjorde var nog när vi åkte på en dagsutflykt till Loch Lomond som är en av de vackraste platserna jag varit på och som låg knappt en timme utanför Glasgow, säger Joakim. Annars är varken Glasgow eller Skottland känt för sitt vackra väder, så det blev en hel del besök på den lokala puben också, skrattar Joakim.

Parallella kurser

Själva undervisningen då? Upplägget skiljer sig åt en hel del skulle det visa sig. Samtliga kurser studerades parallellt under hela terminen, till skillnad från på Södertörn, där man generellt sett läser en kurs i taget.

– Jag tycker att det finns pedagogiska fördelar med båda systemen, men det var roligt att få testa någonting annorlunda och undervisningen blev mer varierad genom att vi läste flera olika kurser samtidigt. Dessutom var lärarna väldigt engagerade i sina ämnen, precis som de på Södertörns högskola. De var från olika länder, med olika perspektiv och erfarenheter, vilket bidrog till att kurserna blev superinspirerande.

– De många erfarenheter jag fått under min utbytestermin kommer att komma till nytta i framtida arbetsliv på så sätt att jag utvecklat mina ämneskunskaper i både samhällskunskap och engelska, men framför allt genom att jag fått ta del av så många olika perspektiv på många frågor. Genom att diskutera kurslitteratur med kamrater från olika delar av världen delas uppfattningar, erfarenheter och värderingar på ett sätt som för mig var unikt och otroligt intressant och givande. Jag har behövt utmana mig själv, akademiskt såväl som socialt och det tror jag att vem som helst kan dra nytta av, oavsett vad man studerar eller har för ambitioner.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2022-09-30