Ansök om utbytesstudier

Vill du plugga utomlands? Vad roligt! Här nedan har vi skapat en steg-för-steg guide hur du ansöker om utbytesstudier.

Kalendarium

Ansökningsperioder för utlandsstudier

25 maj – 15 juni 2021

Restplatser för utbytesplats inom Europa (Erasmus +) samt övriga världen (bilaterala avtal) VT22.

Erasmus avtal VT22 Pdf, 376.5 kB.

Ansökningsinstruktioner för utresande utbytesstudenter Pdf, 163.2 kB.

Bilaterala avtal VT22 Pdf, 150.4 kB.


Först ska vi se om du är behörig för utbytesstudier

 • Är du registrerad heltidsstudent på Södertörns högskola?
 • Har du uppnått följande villkor:

  För Erasmus+ och bilaterala avtal: Har du klarat av minst 22.5 högskolepoäng vid Södertörns högskola vid ansökningstillfället, och kommer ha avklarat minst 60 högskolepoäng vid Södertörns högskola när du åker? ?

  För Linnaeus-Palme: Särskilda villkor.

  Läs mer om de olika utbytesavtalen.
 • Är utbytet planerat att ske innan du tar din examen?

Är svaret JA på frågorna ovan? Grattis! Du är behörig till att söka utbytesstudier.

Ansökningsinstruktioner

Läs igenom ansökningsinstruktionerna nedan innan du påbörjar din ansökan.

 1. Gå igenom listan över högskolans partneruniversitet för att se var du vill och kan åka på utbyte. Glöm inte kolla vilket ämnesområde avtalet är kopplat till.
 2. Titta igenom material om universitetet du är intresserad av, till exempel deras hemsida, läsa materialet som finns i hyllorna utanför Studie- och karriärcentret och tips och råd som du hittar på Studiewebben under rubriken ”utlandsstudier”. Läs vilka kurser universitetet erbjuder så att det faktiskt finns kurser du vill läsa på ett språk som du behärskar.
 3. Prata med din program- eller ämnessamordnare och studievägledare för att få information om när det passar bäst att förlägga en termin utomlands inom just ditt program. Förankra också ditt kursval så att du vet att kurserna som du väljer utomlands går att tillgodoräkna i din utbildning här på högskolan.
 4. Rangordna dina alternativ utifrån var du helst vill studera. Sprid gärna dina alternativ eftersom att vissa platser är mer populära än andra. Är det så att du tänkt dig att åka iväg i ett läsår till ett universitet men kan också tänka dig att vara där bara en termin så måste du söka läsårsplatsen som alternativ 1 och sedan terminsplatsen på samma universitet som alternativ 2.

 5. Nu är du redo att fylla i e-ansökan!
  Se kalendariet höst upp på sidan för information om ansökningsperioder.

 6. När du fyller i e-ansökan kommer du att behöva bifoga ett antal bilagor. Dessa är:

  a) Motiveringsbrev på cirka 300-500 ord på engelska. I det här brevet ska du presentera dig själv och dina mål med att åka utomlands. Vilka aspekter från din bakgrund (t.ex. kurser, jobberfarenhet, resor, interkulturella möten) har förberett dig för att bo utomlands? Fokusera på eventuella interkulturella möten som du har varit med om, vad du har lärt dig av dessa och hur de kan vara till hjälp för dina framtida studier utomlands.

  b) Om du har intyg från studentaktiviteter som ger extrapoäng ska dessa bifogas.
 7. När du är klar och nöjd med din e-ansökan skickar du in den genom att klicka på ”Send application”.
 8. Nu behandlas din ansökan under cirka två veckor. Det kan hända att du kallas in till ett kort möte om din ansökan under den här tiden. När ansökningsprocessen är klar kommer du att få ett mejl till den e-postadress som du uppgivit i din ansökan. Därefter blir du kallad, också via mejl, till ett obligatoriskt informationsmöte på Södertörns högskola.
 9. Har du blivit tilldelad en plats? Grattis! Nu är det sista steget att ansöka till ditt värduniversitet, varpå värduniversitetet beslutar om antagning. Mer information om den här processen får du när du blivit tilldelad din plats.