Anne Kaun

Anne Kaun

Professor

Programsamordnare

Jag är professor i medie- och kommunikationsvetenskap och forskar om bl.a. medieaktivism, mediepraktiker, algoritmer, automatisering och artificiell intelligens

08-608 47 91 086084791

Institutionen för kultur och lärande

PC209

Jag är huvudsakligen intresserad i hur medieteknologier möjliggör men även hindrar politisk organisation och mobilisering. I tidigare projekt har jag forskat om mediepraktiker inom proteströrelser som Occupy Wall Street, Occupy Stockholm och Occupy Lettland men även arbetarrörelsen i 30-talet och hyresgäströrelsen i 1970-talet. Jag har genomförd min forskning i båda USA (vid Annenberg School for Communication) och Europa (med fokus på Sverige, Lettland och Estland). Utöver mitt intresse för proteströrelser, har jag undersökt medieminnen i den digitala kulturen.

Bakgrund

Jag har läst medie- och kommunikationsvetenskap och kulturvetenskap vid Leipzig universitet. Där tog jag också magisterexamen i 2006. Efter det studerade jag Europeiska Studier vid Tekniska universitetet i Kaliningrad, Ryssland. Jag disputerade med avhandlingen Civic Experiences and Public Connection. Media and Young People in Estonia i 2012 vid Örebro Universitet i samarbete med Södertörns högskola. I min avhandling har jag utvecklat idéer om förhållandet mellan medieerfarenheter och erfarenheter som medborgare (civic experiences). Hur börjar folk – särskild unga – känner sig som medborgare och känner sig motiverad till aktivt deltagandet? Och vad kan medier ha att göra med det?

Mellan 2013-2015 har jag varit visiting postdoc vid Annenberg School for Communication, University of Pennsylvania.

Jag är vice-ordförande av Communication and Democracy sektionen av European Communication Research and Education Association (ECREA) och var studentrepresentat i styrelse av International Communication Association (ICA) mellan 2013 och 2015. Sedan sommaren 2017 är jag vice-ordförande för intressegruppen Activism, Communication and Social Justice inom ICA.

Nätverk

Medialisering av kultur och vardagslivet – finansierat av Riksbankens jubilieumsfond

Digital Activism in China, Russia and Scandinavia - finansierat av STINT

Memory and Media Research Network – finansierat av tyska vetenskapsrådet (DFG).

 

Länk till min twitterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) är högskolans databas för digital publicering och registrering av publikationer som producerats av forskare, lärare och studenter.

Till DiVA