Personer som läser en bok

Studera på biblioteket

Alla är välkomna till biblioteket, men vi är också en del av din arbetsplats om du är student på Södertörns högskola (SH), Röda Korsets Högskola (RKH) eller Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI). På den här sidan kan du läsa mer om hur du hittar en bra studieplats och om den IT-miljö vi erbjuder. Här finns även information om våra grupprum, samt om hur du som SH-student eller RKH-student gör för att boka ett grupprum.

Om att studera på biblioteket

Biblioteket är en populär studieplats för studenter från hela campus. Tanken med biblioteket är att alla ska kunna finna en studieplats som passar deras behov. Därför erbjuder vi allt ifrån absolut tystnad i den tysta läsesalen till stora ytor för grupparbete på plan 5, halva plan 6 samt plan 7. På skyltar ser du vad som gäller just där du är. Vi har bokningsbara grupprum och en tyst datorsal med specialprogram.

Runtom i biblioteket finns också många stationära datorer som du bara kan slå dig ner vid och logga in på. Om du behöver hjälp att till exempel hitta information eller skriva referenser så prata bara med någon i infodisken.

Alla rum som börjar på UB ligger i biblioteksbyggnaden. Den första siffran berättar vilket våningsplan rummet befinner sig på. Plan 5 är entréplan. Här hittar du mer information om hur du hittar till olika rum.

Grupprum i biblioteket

I biblioteket finns 11 bokningsbara grupprum och ett tillgänglighetsanpassat resursrum. Grupprummen är olika stora, och flera av dem är utrustade med skärm.

Endast studenter vid Södertörns högskola (SH) och Röda Korsets Högskola (RKH) kan boka grupprummen i biblioteket. Nedan finns information om hur studenter vid Södertörns högskola respektive studenter vid Röda Korsets Högskola går till väga för att boka ett grupprum. Här hittar du även bokningsregler och information om de olika grupprummen.

Grupprumsbokning för RKH-studenter

Du som är student vid Röda Korsets Högskola behöver kontakta biblioteket för att boka ett grupprum. Du kan antingen komma till bibliotekets informationsdisk eller mejla din bokningsförfrågan till biblioteket@sh.se. Det går även bra att kontakta oss via telefon eller chatt. Här hittar du kontaktuppgifter och information om öppettider.

  • När du bokar ett grupprum behöver du uppvisa giltigt lånekort eller ID-handling, alternativt uppge ditt lånekortsnummer eller personnummer.
  • Ange vilket datum och vilken tid du vill boka.
  • Ange gärna hur många som ska använda grupprummet och om ni önskar ett rum med skärm. Om du har särskilda önskemål kring vilket grupprum du vill boka, får du gärna uppge detta när du genomför bokningen.
  • Du som har behörighet att använda det tillgänglighetsanpassade Resursrummet behöver uppge att det är specifikt det rummet du vill boka.
  • Kom ihåg att avboka eller omboka din grupprumsbokning om du får förhinder. Detta gör du genom att kontakta biblioteket.

Grupprumsbokning för SH-studenter

Du som är student vid Södertörns högskola bokar själv grupprum via grupprumsbokningen Länk till annan webbplats.. Du behöver ha ett aktivt SH-konto för att kunna logga in i bokningssystemet.

Här kan du läsa mer om grupprumsbokning via TimeEdit för SH-studenter.

Utöver grupprummen i biblioteket, har du som SH-student även tillgång till de bokningsbara grupprummen i Moas båge, MC5. Du kan också använda något av de obokningsbara grupprum som finns i högskolans lokaler.

Bokningsregler

Bokningsreglerna gäller för både SH-studenter och RKH-studenter.

  • Grupprummen är tillgängliga under bibliotekets ordinarie öppettider, med undantag för grupprummen på plan 7 (UB786 och UB787), som är stängda vardagar efter 16:30 samt under helger.
  • En bokning kan vara max 4 timmar lång och varje student kan ha maximalt 3 pågående eller kommande bokningar samtidigt. För studenter med behörighet att använda Resursrummet gäller 6 pågående eller kommande bokningar samtidigt.
  • Grupprummen får användas även utan bokning. Den som använder ett grupprum utan bokning ska då vara beredd på att lämna rummet skyndsamt om en student med bokning dyker upp. Om den som bokat rummet inte kommit inom 30 minuter kan en annan grupp ta över rummet.
  • Biblioteket garanterar inte att uppkoppling till skärm fungerar.
  • Tänk på att alla grupprum är öppna, så lämna inte värdesaker obevakade.
  • Det är ofta stor efterfrågan på våra grupprum. Tänk på att boka grupprum i god tid. Avboka gärna om du får förhinder eller inte avser använda grupprummet.

Notera att grupprummen endast kan bokas från helslag till helslag (Om du, exempelvis, vill ha ett grupprum runt kl. 12:30, kan du alltså inte boka rummet från kl. 12:30. I stället måste du välja att boka från närmaste helslag, alltså från exempelvis kl. 12:00 eller 13:00).

Information om grupprummen

Grupprum UB 519, UB 520, UB 521, UB 522 och UB 523 (Resursrummet) ligger på plan 5, det vill säga på bibliotekets entréplan.

Grupprum UB 618, UB 619, UB 620, UB 621 och UB 622 hittar du på plan 6.

Grupprum UB786 och UB787 ligger i Aniara på plan 7.

UB523 är ett tillgänglighetsanpassat resursrum. För att boka detta rum krävs särskild behörighet. På den här sidan kan du läsa mer om Resursrummet.

Information om antal sittplatser och tillgång till skärm i respektive grupprum

I listan nedan kan du se hur många personer varje grupprum rymmer, samt vilka grupprum som är utrustade med skärm.

  • UB519: 4-5 sittplatser, skärm
  • UB520: 6-7 sittplatser, skärm
  • UB521: 4-5 sittplatser, skärm
  • UB522: 2-3 sittplatser
  • UB523 (Resursrum): 1-2 sittplatser, bildskärm
  • UB618: 4-5 sittplatser, skärm
  • UB619: 6-7 sittplatser, skärm
  • UB620: 4-5 sittplatser, skärm
  • UB621: 3-4 sittplatser
  • UB622: 6-7 sittplatser, skärm
  • UB786: 6 sittplatser (stängd vardagar efter 16:30 samt helger)
  • UB787: 6 sittplatser (stängd vardagar efter 16:30 samt helger)

Hitta rätt i bibliotekets rum

Grupprum

På högskolan finns både bokningsbara och obokningsbara grupprum. De bokningsbara grupprummen finner du i biblioteket och i Moas båge MC5.

Tysta läsesalen

Sätt dig i en fåtölj eller vid en skrivbordsplats och läs i lugn och ro.

Aniara

Aniara hittar du på plan 7. Observera att områdets öppettider avviker från övriga bibliotekets.

Vilrum

Om du skulle känna dig sjuk, illamående eller har huvudvärk finns det vilrum på högskolan som du kan använda.

Resursrummet UB 523

Resursrummet är till för dig med en funktionsnedsättning. Här kan du studera i lugn och ro och det finns stödprogram och skanner.

Studieverkstan UB 516

Ska du på handledning hos någon av lärarna på Studieverkstan? Du är det rum UB 516 du letar efter.

Tysta datorsalen UB 518

I Tysta datorsalen kan du arbeta i lugn och ro.

Bibliotekets IT-miljö

På biblioteket finns stationära datorer som alla kan använda. Wifi finns. Klicka på plussen för att se detaljer.

Dessa hittar du runtom i biblioteket, främst på plan 6. Samtliga datorer innehåller Office-paketet från Microsoft. Du behöver inte boka en dator i förväg.

  • Om du är SH-student loggar du in med ditt SH-konto.
  • I annat fall kan du få ett gästkonto i infodisken mot uppvisande av legitimation. Du måste vara minst 18 år.

På biblioteket finns två trådlösa nätverk: Eduroam och SHGuest.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-11-04