Forskarutbildning

Här kan du ta del av information om de kurser som ges inom forskarutbildningen. Då undervisningsspråket är engelska, är också kursplanerna på engelska.

Styrdokument för forskarutbildningar

Forskarutbildningen vid Södertörns högskola styrs dels av högskolelag och högskoleförordning, dels av interna styrdokument. För mer information om till exempel antagningsordning, se Styrdokument för forskarutbildning. Länk till annan webbplats.

Allmänna studieplaner (ASP)

Varje ämne med examensrättigheter på forskarnivå har en allmän studieplan som måste följas under utbildningen. Kurser och antalet högskolepoäng som räknas in i en forskarexamen ska stämma överens med den allmänna studieplanen i ämnet där doktoranden är antagen. I den allmänna studieplanen finns också de behörighetskrav som gäller vid ansökan om en doktorandanställning.

PESO organiserar följande forskarkurser:

  • Research Design (vanligtvis varannan hösttermin, HT24, HT26 etc)
  • Organizations and Institutions (vanligtvis varannan hösttermin, HT24, HT26 etc)
  • Advanced Qualitative Methods in the Social Sciences (vanligtvis varannan vårtermin, VT25, VT27 etc)
  • Advanced Quantitative Research Methods in the Social Sciences (vanligtvis varannan vårtermin, VT25, VT27 etc)

Doktorander från andra lärosäten är välkomna att delta i våra forskarkurser.

För mer information, kontakta: forskarutbildning.isv@sh.se

Forskarutbildningen vid Södertörns högskola styrs dels av högskolelag och högskoleförordning, dels av interna styrdokument. För mer information om till exempel föreskrifter, se Styrdokument för forskarutbildning.

Vårterminen 2025

Kvalitativa forskningsmetoder i samhällsvetenskaper, 7,5 högskolepoäng

Doktorandkursen anordnas av PESO (Politik, ekonomi och samhällets organisering). Kursen ges på engelska 10 januari - 14 februari.

Kursen presenterar olika kvalitativa metoder och deras användning inom det samhällsvetenskapliga forskningsfältet. Kursen ger specialiserad undervisning inom olika inriktningar inom kvalitativa metoder för insamling, analys och tolkning av forskningsdata. Förutom att förmedla förståelse med hjälp av speciella tekniker ger kursen också en översikt över hur dessa metoder används i modern samhällsvetenskaplig forskning.

Sista anmälningsdag är den 3 januari. Du som är intresserad av att gå kursen anmäler dig via mejl till lina.lorentz@sh.se. När du anmäler dig, ange ditt ämne, din institution och vilket lärosäte du är doktorand vid. Antalet platser är begränsat. OBS Kursen är full. Skicka ett mejl till lina.lorentz@sh.se om du vill stå på reservlistan.

Kursplan: Kvalitativa forskningsmetoder i samhällsvetenskaper Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Pluralistiska perspektiv på hållbarhet, 7,5 högskolepoäng

Doktorandkursen ges under vår- och höstterminen 2025, april till oktober, i samarbete mellan FEKIS (Föreningen Företagsekonomi i Sverige) och Södertörns högskola. Kursen fokuserar på olika hållbarhetsperspektiv som härstammar från sådana samhällsvetenskapliga discipliner som miljöhumaniora, politisk ekonomi, ekologisk ekonomi och vetenskaps- och teknikstudier (STS). Syftet med kursen är att bredda kunskapsbasen om olika aspekter som berör hållbarhet och inspirera till mer pluralism i företagsekonomernas forskning.

För att anmäla intresse till kursen, skicka en kort motiveringsbrev (max 1 sida) till svetlana.gross@hhs.se senast den 31 januari 2025. Kursarrangören bekräftar antagning senast den 10 februari 2025. Antalet platser är begränsat.

För mer information om kursens struktur, schema och litteraturlista, se kursmanualen. Mer information finns också i kursplanen. För allmänna frågor om kursen tveka inte att kontakta svetlana.gross@hhs.se.

Kursplan: Pluralistiska perspektiv på hållbarhet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samverkansmetoder i forskning, 7,5 högskolepoäng

Doktorandkursen ges under perioden april till oktober 2025 och är en del av ett samarbete inom Swedish Network for Advanced Business Studies (SNABS) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Kursen har fokus på olika samverkansmetoder i forskning. Vi går igenom olika begrepp, inriktningar och reflekterar tillsammans över möjligheter och utmaningar förknippade med samverkansforskning. Som deltagare ges du möjlighet att knyta an till ditt egna samverkansbaserade doktorandprojekt.

För att delta skicka en kort intresseanmälan där du också redogör för koppling till ditt egna doktorandprojekt (max 1 sida) till Malin.Gawell@sh.se senast 28 februari. Bekräftelse skickas ut första veckan i mars. Antalet platser är begränsat.

För mer information om kursens struktur, schema och litteraturlista, se kursmanual och kursplan. För allmänna frågor om kursen tveka inte att kontakta Malin.Gawell@sh.se.

Kursplan: Collaborative Research Methods Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För information om aktuella forskarkurser vänligen se också högskolans gemensamma databas för kursplaner (svenska).

Research Design

430011D

Kursplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Organizations and Institutions

430003D

Kursplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Advanced Qualitative Methods in the Social Sciences

430014D

Kursplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Advanced Quantitative Research Methods in the Social Sciences

430013D

Kursplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.