Dela

Facebook Mail Twitter

17

maj

2024

Spikningsceremoni med Karl Katz Lydén, filosofi

Karl Katz Lydén presenterar sin avhandling ”Critique and the Care of the Self: The Economy of Truth and Government in Michel Foucault's Late Work”.

Ämne: filosofi
Forskarutbildningsområde: Kritisk kulturteori
Forskarskola: Baltic and East European Graduate School (BEEGS)
Språk: svenska

Disputationen äger rum fredag den 31 maj 2024 kl 13.00 i sal MB503, Södertörns högskola – se separat kalenderpost. Opponent: Arianna Sforzini, Maîtresse de conférences en philosophie, Université Paris-Est Créteil (UPEC), Frankrike. Språk: engelska

Avhandlingstitel: Critique and the Care of the Self: The Economy of Truth and Government in Michel Foucault's Late Work (Kritik och omsorgen om sig: sanningssägandets och regerandets ekonomi i Michel Foucaults sena verk)

Denna avhandling tar upp Michel Foucaults sena verk om antik filosofi i relation till hans tidigare undersökningar av det moderna regerandet och händelser i hans politiska samtid. Utifrån en omtolkning av stilens funktion i Foucaults arbeten visas här att den antika idén om omsorgen om sig – levnadsstilen – hos Foucault läggs fram som ett kritiskt projekt. Avhandlingen tar upp Foucaults tre sista föreläsningsserier vid Collège de France: ”Subjektets hermeneutik” (1982), ”Styrandet av sig själv och andra” (1983), och ”Modet till sanning” (1984). Den visar att det subjektsbegrepp som introduceras i den grekisk-romerska antikens läror om sanningssägande och självteknologier inte kan reduceras till ett etiskt, individuellt subjekt begränsat till sin egen historiska situation, utan står i relation till Foucaults tidigare kritiska verk om moderna former av ”subjektion” eller underkastelse (asujettissement), hans kritikbegrepp och hans diskussioner om politiska kollektiva begrepp i samtiden.

Detta är den första svenska avhandlingen i filosofi om Michel Foucaults arbete. Internationellt har ingen längre studie behandlat denna relation mellan Foucaults begrepp om omsorgen om sig och hans definition av kritik. Medan kortare forskningsbidrag har noterat deras begreppsliga gemensamma nämnare i ”dygd” och ”regerande” öppnar denna avhandling nya perspektiv. Med en formell analogi med Kants kritiska projekt föreslås här en modell av tre foucauldianska typer av kritik: det teoretiska arbetets historisk-filosofiska praktik, sanningssägandet inom det politiska fältet och den individuella och kollektiva ”konsten att inte låta sig styras på ett visst sätt”. Genom att undersöka både de teoretiska arbetena och mindre uppmärksammat material – som Foucaults engagemang i ”Solidarność” och den franska fackföreningen CFDT – kan viktiga kontinuiteter uppmärksammas. Här visas att Foucault förstår kritik, omsorgen om sig och kollektiva rörelser i sin egen samtid inte bara genom ett och samma begreppsliga ramverk av regerande, dygd och sanning, utan också som icke-diskursiva former eller praktiker i vilka mål och medel sammanfaller. Detta är viktigt med avseende på Foucaults definition av modernt ekonomiskt regerande i föreläsningarna om nyliberalism, ”Biopolitikens födelse” (1979): ett regerande grundat på ”marknadens veridiktion”. Utifrån dessa kontinuiteter dras slutsatsen att de antika idéerna om sanningssägande och levnadsstilen erbjuder avgörande verktyg för konsten att inte låta sig styras på ett visst sätt: som kollektiva konfigurationer av kritik i samtiden.

Nyckelord: Foucault, kritik, omsorgen om sig, regerande, socialistisk regeringskonst, nyliberalism, medel och mål, parrēsia, parrhesia, sanningssägande, marknadens veridiktion, Solidarność, fackföreningar, CFDT, stil, performativitet, montage.

Tid och plats

17 maj 2024, 15:00-16:00

Spikningsceremoni

Bibliotekets lounge, plan 5, Alfred Nobels allé 11, Södertörns högskola, hitta hit

Svenska

Arrangeras av

Biblioteket och ämnet filosofi inom Kritisk kulturteori vid Institutionen för kultur och lärande samt BEEGS, Södertörns högskola.

Kontakt

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2024-05-02