Dela

Facebook Mail Twitter

Ny essäsamling om dödssynderna i vår tid

Vilken betydelse har de sju dödssynderna i vår tid? Tillsammans med sju andra forskare tar sig retorikforskaren Maria Wolrath Söderberg sin an frågan och hon beskriver dagens överkonsumtion som ett slags frosseri. Forskarnas tankar finns samlade i essäsamlingen Dödssynderna i vår tid Länk till annan webbplats., utgiven av Riksbankens Jubileumsfond.

Maria Wolrath Söderberg

Man måste väl få unna sig? Med den frågan tar sig Maria Wolrath Söderberg sin an frosseriet. Länk till annan webbplats. Men i stället för osunt ätande är det överkonsumtionen som står i centrum. Utifrån sin forskning om hur människor resonerar kring när de gör klimatskadliga saker går hon in på frågor som varför vi har så svårt att lägga band på oss när det kommer från allt till flygresor till nya telefoner.

Nyligen gästade hon också Utbildningsradion som lyfter essäsamlingen i en programserie med samma namn. I avsnittet Girighet och frosseri Länk till annan webbplats. samtalar hon med Robert Östling, professor i nationalekonomi, Handelshögskolan i Stockholm. Är girighet en synd eller en viktig drivkraft? Och kan vårt egenintresse utnyttjas för samhällets bästa? Är vår höga konsumtion ett utslag för syndigt frosseri som leder till att vi utarmar själva jorden?

Fortfarande nyfiken på Marias tankar om klimatet och hennes forskning? Lyssnar gärna på henens sommarprat i Sommar i P1. Länk till annan webbplats.

 

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-11-06