Dela

Facebook Mail Twitter

Nytt program i höst – Genusvetarprogrammet

Är du engagerad i genusfrågor och vill bidra till ett mer jämlikt samhälle? I höst startar Genusvetarprogrammet på Södertörns högskola, en tvärvetenskaplig utbildning på grundnivå som ger dig en kandidatexamen och eftertraktad spetskompetens. Efter examen kan du jobba inom en bredd av områden eller sikta mot en akademisk karriär.

utsikt från moas båge

– Det är ett av väldigt få genusvetarprogram i Sverige och har en unik profil med tydlig intersektionell inriktning, berättar Helena Hill som är samordnare för programmet.

Genusvetenskap väver ihop flera olika ämnen, något som syns tydligt i programmet. Utbildningen inleds med Genusvetenskap A, där du utforskar betydelsen av genus och andra maktordningar, som klass, sexualitet, etnicitet och ras.

– Vår A-kurs är lite som ett smörgåsbord, säger Helena Hill. Den ger en introduktion till ämnet, men också nedslag i olika genusvetenskapliga inriktningar. Vi har ett tvärvetenskapligt lärarlag med forskare som inte bara är genusvetare utan också idéhistoriker, kulturvetare, geografer och statsvetare. Och den som upptäcker att den är särskilt intresserad av till exempel historia eller kulturanalys kan sedan fördjupa det i sin B-uppsats.

Det första året av Genusvetarprogrammet innehåller nämligen också B-kursen i genusvetenskap, där du skriver uppsats i ett ämne som du själv väljer. Samtidigt läser du intersektionell och genusvetenskaplig teori.

Valfritt breddningsämne

Under andra året läser du ett valfritt breddningsämne. Du väljer vilket ämne du vill läsa i samråd med dina lärare, och har platsgaranti på något av sex valbara ämnen: historia, medie- och kommunikationsvetenskap, sociologi, statsvetenskap, pedagogik och miljövetenskap.

– Ämnena med platsgaranti har vi valt utifrån vad många av våra tidigare studenter jobbar med, berättar Helena Hill. Men det går också bra att välja andra ämnen, eller att åka utomlands och studera.

Efter att du har läst ditt breddningsämne fortsätter du med Genusvetenskap C, och skriver en C-uppsats.

– Tanken är att studenterna direkt ska få användning för kunskaperna från både sitt breddningsämne och genusvetenskapen, säger Helena Hill.

Praktik förbereder för yrkeslivet

Programmets sista termin lär dig praktiskt förändringsarbete och förbereder dig för yrkeslivet. Den innehåller en programspecifik kurs – som alltså inte går att läsa som fristående kurs – som du läser tillsammans med studenterna från IMER- och Europaprogrammet. Där lär du dig utrednings- och projektarbete, och får möjlighet att göra praktik.

– Att studenterna ska kunna göra praktik är viktigt för oss, säger Helena Hill, eftersom det skapar kontakter och ger kunskaper för ett framtida yrkesliv. Genom den avslutande terminen ger vi studenterna en bra grund för att antingen börja jobba eller fortsätta på vårt magister- eller masterprogram.

Bred arbetsmarknad

Arbetsmarknaden för genusvetare är bred och mångfacetterad. Genusvetare arbetar med bland annat sociala frågor, kultur, hållbarhetsfrågor, utbildning eller media och kommunikation.

– Våra tidigare studenter jobbar på alla möjliga ställen, säger Helena Hill, allt från ideella föreningar till privata företag, inom EU eller på stora myndigheter. Det finns en stor efterfrågan på kompetens inom frågor som berör jämställdhet och mångfald. Genusfrågorna kommer ju in i allting, fortsätter hon.

Genusvetarprogrammet passar också dig som är intresserad av en akademisk karriär eller som vill fördjupa dina praktiska och teoretiska kunskaper. Efter programmet kan du fortsätta med vårt ettåriga magisterprogram med inriktning mot förändringsarbete Öppnas i nytt fönster., eller på vårt 2-åriga masterprogram med inriktning mot teoretisk fördjupning Öppnas i nytt fönster.. Därefter kan du också gå vidare till forskarutbildning och bli doktorand.

Läs mer om Genusvetarprogrammet och ansök här.

Vill du läsa mer om det här området:
Läs mer om: Startsida Läs mer om: Student

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-02-27