Varför programmet?

För dig som vill specialisera dig inom kuratorsyrket

Från och med augusti 2024 krävs en hälso- och sjukvårdskuratorsexamen för att bli beviljad yrkeslegitimation. Utbildningen riktar sig därför till dig som är yrkesverksam eller nyutexaminerad socionom. Efter programmet får du även en magisterexamen i socialt arbete vilket också möjliggör fortsatta studier på forskarnivå.

Att arbeta som kurator inom hälso- och sjukvården innebär att stödja och vägleda människor i utsatta livssituationer. En kurator för vanligtvis samtal med patienter och deras närstående utifrån den aktuella situation som personen befinner sig i, för att stödja denne i en förändringsprocess. Det kan handla om krissamtal, rådgivande samtal, stödsamtal, närståendesamtal, men också att arbeta med social eller arbetslivsinriktad rehabilitering, psykoedukativa insatser eller sociala åtgärder. I arbetet kan det även ingå att skriva remisser, intyg, utredningar och utlåtanden.

Utbildning riktar sig särskilt till dig som bor i Region Stockholm, Region Sörmland, Region Uppsala och Region Gävleborg. Våra samverkansavtal med dessa regioner samt Uppsala universitet och Högskolan i Gävle – i kombination med att utbildningens teoretiska kurser ges på distans – möjliggör för dig att kunna välja bland våra tre studieorter Huddinge, Uppsala och Gävle.

Det alternativa urvalet baseras på avklarade högskolepoäng utöver de som är tagna inom ramen för en socionomexamen. Avklarade högskolepoäng med relevans för utbildningen kommer att premieras i meritvärderingen. Högst meritvärde uppnår enbart behöriga sökande med avklarade studier om 60 eller fler högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för utbildningen

Enbart högskolepoäng avklarade senast sista anmälningsdag tas i beaktande. Vid lika meritvärde tillämpas lottning.

De flesta meriter från universitet och högskolor inhämtas automatiskt, dock så uppdateras dina meriter först när du gjort en anmälan via antagning.se. Det innebär att poäng från högskolan bara visas på Mina sidor på antagning.se efter du har gjort en anmälan. Om meriter skulle saknas behöver du ladda upp dem manuellt, läs mer om hur du går tillväga på antagning.se Länk till annan webbplats..