Etnologi
Etnologi betyder bokstavligen ”läran om folk”. Hur lever vi människor, varför tänker och agerar vi på ett visst sätt, varför ser våra traditioner ut som de gör? Ämnet etnologi är inriktat på såväl samtiden som historiska skeden och använder sig av kvalitativa metoder som intervjuer, observationer, internetmaterial, material i arkiv och på museer.
Etnologi är en kulturvetenskap som är både historiskt och samtidsinriktad, som knyter samman övergripande strukturer och samhällsförändringar med enskilda människors erfarenheter, tankevärldar och vardagsliv.
Vid Södertörns högskola är etnologin framför allt orienterad mot områden som kulturell mångfald, kulturella processer och transnationalism. Vidare hör kulturmönster, kulturell och social exklusion och inklusion, konsekvenser av internationell migration samt frågor kring kulturpluralism, integration och segregation, genus och makt, diaspora och kulturarv till de områden som vi studerar. Det finns också ett starkt intresse för hållbarhet, arbetslivsfrågor och klass.
Kontakt
Möt en alumn
Drömmen om att få arbeta med bistånds- och hjälporganisationer ledde Siri in på Europaprogrammet, en utbildning som gav henne en bra grund att stå på och ett kritiskt och reflektivt förhållningssätt − både till sig själv och till sitt arbete.
Kalender
Kunde inte hitta några händelser.
Fler händelserPublikationer
Analyzing feminist institutional and movement responses to the anti-gender campaigns: the case of Sweden
Konferensbidrag, 2024Eva Karlberg, Elżbieta Korolczuk, Hansalbin SältenbergCultivating responsible citizenship
Doktorsavhandling, monografi, 2024Paul Sherfey, Jenny Gunnarsson Payne, Maria Zackariasson, Katarina Saltzman
Projekt
In the Shadows of War
Russian and Belarusian migrants and their identity construction in Lithuania and Poland after Russia’s invasion of UkraineWomen and ´The People`
Women´s and feminist mobilization in the age of populisms and liberal democraciesReproducing (In)Justice
Towards a theory of relational reproductive justice of surrogacy in Baltic, Central and Eastern Europe