Dela

Facebook Mail Twitter

Ny forskarpodd: Tro hos unga med autism

Människor med autism beskrivs ofta ha svårt för relationer, att läsa av kroppsspråk och ansiktsuttryck. Detta, tyckte vissa forskare, borde göra att dessa människor inte alls skulle vara intresserade av övernaturliga väsen och religiositet, och därmed borde vara ateister. Ingela Visuri hade jobbat med autistiska ungdomar och visste att så inte var fallet. Lyssna till podden om Ingelas forskning om tro hos unga inom autismspektrumet.

Student läser på en surfplatta

Ingela Visuri jobbade som gymnasielärare i religionsvetenskap och hamnade av en slump på en resursenhet där alla barn hade olika neuropsykiatriska diagnoser. Ett tidigare intresse för empati gled över till att Ingela blev väldigt intresserad av hur autistiska personer fungerade. Detta eftersom människor med autism beskrivs som att ha svårt med empati, svårt att förstå människor. Det borde då göra, menade vissa forskare, att de absolut inte kunde vara intresserade av övernaturliga väsen, som gud, änglar och andar. Att de inte borde vara religiösa. Men Ingela visste genom sitt arbete att eleverna ofta var intresserade av paranormala fenomen, en del var religiösa, och började forska om detta.

Under tre års tid var Ingela på tre olika skolor med resursenheter där alla elever har autismdiagnos. Hon följde 17 unga vuxna mellan 16 och 21 år som definierade sig som religiösa eller andliga. De fick berätta om sin livsåskådning och sin tro på en gud eller på övernaturliga ting.

En av slutsatserna var att människor med autism har lättare att läsa av osynliga varelser än mänskliga. Lyssna till månadens intressanta forskarpodd med religionsvetare Ingela Visuri Länk till annan webbplats..

Forskarpoddarna produceras av MT Talks, på uppdrag av kommunikationsavdelningen på Södertörns högskola, och det är studenter som intervjuar och producerar.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2020-12-16